Harminckilenc holttestet találtak egy bolgár kamionban a délkelet-angliai Essex megyében - közölte a helyi rendőrség. Az áldozatok azonosítása folyamatban van, még nem ismert a nemzetiségük - közölte szerda kora délután Priti Patel belügyminiszter. A harmincnyolc felnőtt és egy tinédzser valószínűleg embercsempészek áldozata lett. 

A kamiont szerdán hajnalban Essexben, a Waterglade ipari parkban találták meg - írja a BBC. Az ügyben letartóztatták a kamion 25 éves északír sofőrjét. 

A halottak között 38 felnőtt és egy kamasz van  - közölte még az essexi rendőrség.

Andrew Mariner főfelügyelő sajtótájékoztatóján elmondta: a kamion szombaton lépett be Nagy-Britanniába az észak-walesi Holyhead kikötőjében, amely csaknem 500 kilométerre van attól a helytől, ahol a teherautóra szerda hajnalban rábukkantak.

A bolgár kamion a délkelet-angliai Thurrock városának ipari parkjában.  A hatóságok harminckilenc holttestet találtak a kamionbanForrás: MTI/AP/UK Pool/-

A rendőrség egy bejelentés alapján vonult ki Thurrock városának ipari parkjába, ahol a kamion parkolt.

A rendőrség közlése szerint a holttesteket megpróbálják azonosítani, de "hosszú folyamatra" számítanak. Az ipari park területét kordonnal zárták el.

Boris Johnson brit miniszterelnök a Twitteren azt írta, folyamatosan kapcsolatban van a belügyminiszterrel és az essexi rendőrséggel, más képviselőkhöz hasonlóan őt is megrendítette a tragédia.

Jackie Doyle-Price, Thurrock konzervatív párti alsóházi képviselője a Twitteren egyenes utalást tett arra, hogy embercsempészettel összefüggő bűncselekményről lehet szó. Azt írta: az embercsempészet "elvetemült és veszélyes cselekmény".

Embercsempészekre utal Seamus Leheny, az északír áruszállítási szövetség igazgatója is, ő azt mondta, mivel Doverben és Calais-nál szigorúbb az ellenőrtzés, ezért egy jóval hosszabb kerülőutat tett meg a kamion a franciaországi Cherbourg vagy Roscoff kikötőjéből indulva, onnan az északír Rosslare kikötőjébe.

Brit belügyminiszter: még nem ismert az áldozatok nemzetisége

Egyelőre nem ismert annak a 39 embernek a nemzetisége, akiket szerdán találtak holtan egy bolgár kamionban - nyilatkozta a brit belügyminiszter.

Priti Patel, aki a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta a vizsgálatról, megerősítette azt a korábbi rendőrségi közlést, hogy a kamion az észak-walesi Holyhead kikötőjében lépett be Nagy Britanniába még szombaton.

Patel hangsúlyozta, hogy ez a kikötő az Írországból érkező kompforgalom egyik legnagyobb fogadóállomása.

A belügyminiszter elmondta: a vizsgálatba bekapcsolódott a brit határőrség, az Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) és a bevándorlással kapcsolatos bűncselekmények felderítésére szakosodott belügyminisztériumi szervezet (Immigration Enforcement).

Azt a bolgár rendszámú kamiont vizsgálják, amelynek rakterében harminckilenc holttestet találtak a délkelet-angliai Thurrock városának ipari parkjábanForrás: MTI/AP/Alastair Grant

Nem tudni, ki szólt a mentőknek

Pippa Mills, az Essex megyei rendőrség főparancsnok-helyettese szerda délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: a rendőrség hajnali háromnegyed 2 előtt néhány perccel kapott értesítést a mentőszolgálattól, hogy egy kamion rakterében sok embert találtak, és a sürgősségi szolgálatok megállapították, hogy mind a 39 ember - köztük egy tinédzser - meghalt. Nem adott érdemi választ arra a kérdésre, hogy a mentőket ki értesítette. Megerősítette ugyanakkor, hogy a kamion 25 éves észak-írországi sofőrjét gyilkosság gyanújával őrizetbe vették.

Yvette Cooper, az alsóház belügyi bizottságának elnöke szerdai nyilatkozatában hangsúlyozta: jóllehet egyelőre nem ismertek a tragédia körülményei, az azonban tudható, hogy az embercsempészet a legveszélyesebb bűncselekmények közé tartozik. Hozzátette: a vizsgálatba be kell vonni az ír és a bolgár rendőrséget is.

Hasonló bűncselekmény 2000 júniusában történt, akkor ötven kínai migráns holttestét találták meg Doverben, egy kamionban.