Victor Ponta volt miniszterelnök pártja nem szavazza meg Ludovic Orban kormányát Romániában

2019.10.24. 09:10

A Pro Románia párt nem szavazza meg Ludovic Orban megbízott román miniszterelnök leendő kormányát - közölte szerdán a párt elnöke, Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető Orbannal.

Döntését Ponta azzal indokolta, hogy balközép pártnak tekinti az általa vezetett politikai tömörülést, ezért a Pro Románia nem fogja támogatni a jobbközép pártnak számító PNL kisebbségi kormányát.

Victor PontaForrás: AFP/Daniel Mihailescu

Szavai szerint a baloldali emberek érdekeit egyedül a Pro Románia védi az országban, miután a legnagyobb parlamenti erő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellenzékbe szorult Viorica Dancila kormányának megbuktatása nyomán.

Ludovic Orban megbízott miniszterelnök-jelölt csalódottságának adott hangot. Közölte, hogy számára érthetetlen a Pro Románia álláspontja, miután ők is hozzájárultak a Dancila-kabinet megbuktatásához, most viszont nem akarják támogatni az új kormányt.

A PNL elnöke ugyanakkor elmondta, hogy ezzel a kormányalakítás folyamata nem áll le, folytatják a tárgyalásokat a parlamenti képviselőkkel. Orban hangsúlyozta: egyénileg megkeresik a PSD törvényhozóit is, és reményét fejezte ki, hogy végül sikerül megszerezni elegendő szavazatot az új kormány beiktatásához.

Ludovic OrbanForrás: Wikimedia Commons/AdySarbus

A román média liberális és szociáldemokrata pártforrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy az Orban-kabinet támogatásáról szóló parlamenti szavazás jövő héten, esetleg november 4-én vagy 5-én lesz.

A román sajtó szerint a liberálisok már a jövő héten napirendre tűznék a voksolást, de a PSD, amely enyhe többséggel rendelkezik a házbizottságban, abban érdekelt, hogy csak a november 10-i elnökválasztás előtti héten történjen ez meg, így az elnökválasztás első fordulójáig a Viorica Dancila vezette szociáldemokrata ideiglenes kabinet maradhat tisztségben.

A 94 törvényhozói mandátummal rendelkező PNL-nek legalább 233 szavazatot kell összegyűjtenie a 465 tagú parlamentben ahhoz, hogy az Orban által vezetett kisebbségi kormányt beiktassák.

A PSD 202 szavazattal rendelkezik, s ezzel még mindig a legnagyobb pártnak számít a törvényhozásban.

A kisebb pártok közül a Calin Popescu Tariceanu vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a nem magyar nemzeti kisebbségek 17 fős frakciója jelezte, hogy megszavazza a kormányt.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetői elmondták, hogy már közel állnak a megállapodáshoz PNL-lel, az erdélyi magyarság érdekképviseleti szervezete, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig csak a kormányprogram és a miniszterjelöltek ismeretében dönt, hogy támogatja-e a kormányt vagy nem.

A Traian Basescu volt elnök által védnökölt Népi Mozgalom Párt (PMP) határozottan elutasította az Orban-kormány támogatását.

Ilyen körülmények között a nemzeti liberálisok számára fontos lett volna a Pro Románia szavazatainak bebiztosítása. Elemzők azonban arra számítanak, hogy ha első nekifutásra nem is sikerül, de a második kormányalakítási kísérlet sikeres lesz, ellenkező esetben a parlament felhatalmazza az államelnököt, hogy oszlassa fel a parlamentet, és írjon ki előrehozott választást, ami a törvényhozók többségének nem érdeke.