Több turistát és helyieket is megkéseltek Jordániában

2019.11.06. 11:14

Nyolc ember, köztük három mexikói és egy svájci turista sebesült meg késes támadásban szerdán a jordániai Dzserasban, a római kori romváros közelében - közölték biztonsági források.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy a megsebesített turisták mind spanyol nők, de a spanyol külügyminisztérium ezt cáfolta, és az al-Arabíja hírtelevízióban is az hangzott el, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a  megsebesült turisták nem spanyolok, hanem mexikóiak. A helyi közbiztonsági főigazgatóság szerint a jordániai sebesültek között két rendőr, egy idegenvezető és egy buszsofőr van. Jelenleg mindnyájan orvosi kezelés alatt állnak, az egyik rendőr és az egyik mexikói turista válságos állapotban van.

A támadót a helyszínen elfogták, kihallgatják - derül ki a főigazgatóság közleményéből, amely nem közölt részleteket a támadó személyével kapcsolatban.

A rendőrség lezárta környéket, és nyomozást indított.

Vérfoltos póló, szúrt sebek

A közösségi médiában felvételek jelentek meg a támadásról.

Ezen látható, ahogy egy nő vértócsában fekszik a földön, és mellette ül egy másik, pánikba esett nő vérfoltos pólóban, illetve egy lábon szúrt férfi. A rendőrség felszólította az állampolgárokat, hogy ne terjesszék a videofelvételt, mivel az jogsértésnek számít, és a sebesültek, valamint családtagjaik jogait sérti.

Biztonságos országnak tartják

Jordániában ritkán fordulnak elő támadások külföldi turisták ellen, az utazási irodák idegenforgalmi szempontból az egyik legbiztonságosabb közel-keleti országnak tartják. 

Az elmúlt két évben nőtt is az Európából érkező turisták száma. 

Az Ammántól 48 kilométerre lévő Dzseras az ókori Gerasza városra épült, amely a római korban fontos kereskedelmi központ volt, és a Dekapolisz városszövetséghez tartozott. Az antik város súlyos károkat szenvedett a 749-es földrengésben, ennek ellenére római és bizánci korból való, viszonylagos épségben maradt épületek sokasága található ott.

Ez Jordánia második leglátogatottabb romvárosa Petra után.

A dpa német hírügynökség azonban megjegyzi, hogy 2016 decemberében legalább 10 ember, köztük egy kanadai turista vesztette életét egy támadásban a fővárostól, Ammántól mintegy 120 kilométerre délnyugatra található el-Kerak városában. A támadás végrehajtójaként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett.