Első fokon 30 év börtönre ítélte a brailai törvényszék azt a fiatalembert, aki tavaly novemberben emberölési szándékkal tíz személyt, köztük két kiskorút megsebesített a Duna-parti városban - számolt be a Maszol.ro hírportál.

Csak a szerencsén múlt, hogy a most 21 éves Marius Valentin Parfenie ámokfutásának nem voltak halálos áldozatai. A fiatalember tavaly november 11-én megkéselt egy nőt Brailán az utcán, majd autóba ült, és a város körgyűrűjén elgázolt két személyt. Ezután a gépkocsival egy a bevásárlóközpont bejáratának ütközött, és hét embert, köztük egy 11 és egy 13 éves gyereket is megsebesített. 

Parfenie ámokfutása egyébként mindössze hét percig tartott. Ebben az országban vérnek kell folynia, mert én egy terrorista vagyok - ezt kiabálta a férfi, amikor a bevásárlóközpont parkolójában ártalmatlanná tették, azaz leteperték a földre a járókelők.

A 21 éves férfi tavaly novemberben azt kiabálta az utcán, hogy ő egy terrorista, ezért az országban vérnek kell folyniaForrás: www.maszol.ro/Antena1

Mint a tárgyaláson kiderült, korábban a naplójában arról írt, hogy minél több román embert meg akar ölni, mert szerinte nem illeszkednek az ő emberi minőségről alkotott elképzeléseibe, vagyis abba, amilyenek például a svéd emberek.  A férfi ugyanis korábban Svédországban dolgozott segédmunkásként.

A nyomozást irányító Mircea Ciutac ügyész szerint 

Parfenie ítélőképessége tudatában volt a tettei elkövetésekor, 

ezt a Mina Minovici igazságügyi orvostani intézet pszichiátriai szakértői vizsgálata is alátámasztotta. Az iasi igazságügyi orvostani intézetben (INML) végzett vérvizsgálat kimutatta, hogy a vádlott nem volt kábítószer hatása alatt, de a véralkoholszintje 1,25 ezrelék volt.

A terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) szerint a fiatalember tettei "súrolják a terrorista cselekmény határát", mivel előre kigondolt terv alapján cselekedett, és a szándékát papírra is vetette az ámokfutását megelőző napon. Végül emberölési kísérlettel, rablással, ittas vezetéssel, cserbenhagyásos gázolással, és közrendháborítással vádolták meg. A halmozott bűncselekményekért összesen 33 év börtönt szabott ki rá a Brailai Törvényszék, de végül a román btk. szerint kiszabható maximális időtartamú, 30 év szabadságvesztésre ítélték. A férfi a döntés ellen fellebbezhet.