Varga Judit: Készen állunk, hogy megvédjük Magyarországot

VARGA Judit
Brüsszel, 2019. december 10. Varga Judit igazságügyi miniszter (b) és Hans Dahlgren svéd európai uniós ügyekért felelős miniszter az európai uniós Általános Ügyek Tanácsának a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott meghallgatás előtt Brüsszelben 2019. december 10-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Készen állunk arra, hogy megvédjük Magyarországot az európai uniós Általános Ügyek Tanácsának a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott keddi, második meghallgatásán - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárának a Twitter-oldalán közölt beszámolója szerint nyilvánvaló, hogy a Magyarország ellen indított eljárásnak semmi köze sincs a jogállamisághoz vagy a sajtószabadsághoz, hanem egy ideológiailag vezérelt politikai támadás egy olyan ország ellen, amelynek demokratikusan megválasztott vezetését a Soros-kórus és baloldali liberális társaik megvetik .
Vágólapra másolva!

A meghallgatást megelőzően, újságíróknak nyilatkozva Varga Judit kijelentette, hogy

Elmondta, nem vezet sehova az immáron több mint tizenöt hónapja tartó, igaztalan vádakon alapuló eljárás, amely bizalmatlanságot teremt a tagállamok között.

A finn soros elnökség kezdeményezésére

Varga Juditnak Brüsszelben a magyar igazságszolgáltatási rendszerről, a médiahelyzetről, illetve a tudományos életről kell beszélnie

az európai uniós Általános Ügyek Tanácsa előtt.

Az ülésen a magyar felet képviseli még Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője.

A mostani immár a második meghallgatás, amelynek alapjául a hazugságoktól hemzsegő, Judith Sargentini volt holland európai parlamenti képviselő által összeállított, úgynevezett Soros-Sargentini jelentés alapján zajlik.

Ennek kapcsán Sargentini alig titkolja az örömét, a meghallgatásról megosztotta Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő bejegyzését.

Sargentinitől a magyar jogállamiság portfóliót egyébként Gwendoline Delbos-Corfield vette át.

A magyar ügyben fontos szerepe van még a LIBE-bizottság elnökének, a spanyol szocialista Juan Fernando López Aguilar-nek, illetve a cseh liberális Vera Jourovának, aki a transzparenciáért és részben a jogállamiságért felel az új bizottságban.

A meghallgatásról élőben számol be a Twitter-oldalán Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára.

Kovács Zoltán szerint

Sorosék ugyanis még mindig nem hajlandóak elfogadni a magyar választók döntését, miszerint ismét kétharmados többséggel ruházták fel a kormánypártokat.

Kovács szerint

A finn soros elnökség ráadásul

nem is közölte a magyar kormánnyal, hogy a Tanács ülésének a napirendjére veszi a magyar kérdést.

Az egyik belga politikus láthatóan nagyon unja az ülést.

Kovács Zoltán következő tweetjében kiemeli, hogy

A meghallgatáson felszólalt Vera Jourová biztos is.

A nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerint

A cseh biztos amúgy szokásos liberális paneleket ismétel, semmi újat nem mond.

A jogérvényesítésért felelős belga biztos, a korábban korrupciógyanús botrányokba keveredett Didier ReyndersFrans Timmermans kollégájához hasonlóan – olyan kérdéseket vetett fel, amelyekre egyetlen tagállam politikusa sem tudna érdemben reagálni.

Ezek a felvetések Kovács Zoltán szerint ellentétesek az eljárásrendi szabályokkal, de ez a Soros-ügyészeket kicsit sem érdekli.

A belga biztos szerint az igazságszolgáltatási rendszer felülvizsgálata „egy soha véget nem érő folyamat", magyarán hazánk nem számíthat a valótlan „tényeken" alapuló vita lezárására.

A svédek természetesen ezúttal is a demokráciáért „aggódnak", de kérdések feltevése helyett inkább előadást tartanak a demokráciáról.

Varga Judit visszautasítja a hazánkkal kapcsolatos, régi és új nevetséges vádakat.

Kovács Zoltán véleménye alapján az is nevetséges, hogy a német politikusok a Soros-egyetem kapcsán aggódnak a magyar akadémiai szabadság miatt, miközben

Németország több tartományában (land) nem is működhetne a CEU.

Az államtitkár kifejtette: