Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Csak álhír, hogy megemelkedett a háttérsugárzás Magyarországon

tűz, csernobil
Volodimirivka, 2020. április 6. Erdőtűz a csernobili atomerőmű körüli lezárt területen fekvő falu, Volodimirivka közelében 2020. április 5-én. A térségben két területen, mintegy 5, illetve 20 hektáron pusztít erdőtűz, itt a normálisnál jóval erősebb a radioaktív sugárzás az illetékes környezetvédelmi hatóság vezetője szerint. A csernobili atomerőmű 4-es reaktorblokkjában 1986. április 26-án bekövetkezett robbanás a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris balesete volt. MTI/AP/Jaroszlav Jemeljanenko
Vágólapra másolva!
Magyarországon nem emelkedett a háttérsugárzás a Csernobil melletti erdőtűz miatt - hangsúlyozta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Egyúttal felhívták a figyelmet arra, hogy senki se higgyen az álhíreknek.
Vágólapra másolva!

Április 4-én, szombaton kigyulladt a Csernobil közelében található erdőség, amelynek az oltását megnehezítette a térségben eredendően magasabb sugárzási szint. Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint ugyanakkor a helyszín közelében mért háttérsugárzási értékek nem haladják meg az ott megengedett szintet.

Az Országos Atomenergia Hivatal szerint

a magyarországi háttérsugárzás értékeiben nem volt a normálistól eltérő változás.

Erdőtűz a csernobili atomerőmű körüli lezárt területen fekvő falu, Volodimirivka közelében 2020. április 5-én Forrás: MTI/AP/Jaroszlav Jemeljanenko

Az Európai Bizottság radioaktív környezeti monitorozó honlapján az európai térség háttérsugárzás-adatai megtekinthetők - tették hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy

a Facebookon az "Országos meteorológiai intézetre" hivatkozva terjed egy álhír,

miszerint csütörtökön és pénteken ne tartózkodjunk kinn a levegőn a csernobili radioaktív sugárzás miatt. A szolgálat azt kéri, hogy ne terjesszen senki hamis információt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről