Ukrajnában első nap haladta meg a gyógyultak száma a megbetegedettekét

Kijev, 2020. május 11. Idős nő telefonál egy kijevi parkban 2020. május 11-én. Ukrajnában a mai napon életbe lépett a koronavírus-járvány elleni korlátozások enyhítésének első szakasza. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Vágólapra másolva!
Ukrajnában a koronavírus-világjárvány kitörése óta először regisztráltak egy nap alatt több gyógyultat mint új fertőzöttet - számolt be róla csütörtökön Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Az újonnan azonosított fertőzöttek száma azonban még mindig viszonylag magas. Az elmúlt napban 422 új esettel 16 847-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, a halottaké pedig 17 újabb halálos áldozattal 456-ra.

A betegségből eddig 4143-an gyógyultak fel, az elmúlt napban 427-en.

Előző nap 70 egészségügyi alkalmazottnál mutatták ki a koronavírust, eddig közülük már 3278-an fertőződtek meg és 24-en haltak meg..

Fertőtlenítő fülkén megy keresztül egy látogató a nyugat-ukrajnai Lviv város szabadtéri múzeumába érkezésekor 2020. május 11-én Forrás: MTI/EPA/Pavlo Palamarcsuk

A legtöbb új beteget ismét a két legfertőzöttebb területről jelentették, a romániai határnál lévő Csernyivci megyéből 72-őt és a fővárosból, Kijevből 52-őt.

A hadsereg egészségügyi illetékesei közölték, hogy nyolc újabb fertőzöttet regisztráltak a fegyveres erők tagjai között, jelenleg 48-an betegek. Eddig ketten haltak bele a betegségbe és 61-en gyógyultak fel.

Sztepanov kijelentette, hogy

az egészségügyi minisztérium kidolgozta a karantén feloldásának következő négy szakaszára vonatkozó tervet,

amelyet a kormány várhatóan a következő ülésén hagy jóvá.

Idős nő telefonál egy kijevi parkban, egy fiú pedig maszkaban biciklizik 2020. május 11-én. Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Előre bocsátotta, hogy a korlátozások enyhítése nem egyszerre fog életbe lépni az egész országban, hanem

régiónkként lesznek eltérések, függően a betegek számától és a kórházak leterheltségétől.

Az első szakasz május 11-én lépett életbe, a tervek szerint a második május 22-én fog.

Vladiszlav Kriklij infrastrukturális miniszter úgyszintén csütörtökön tette közzé a személyszállításra vonatkozó korlátozások feloldásának három szakaszból álló tervét, hozzátéve, hogy még az egészségügyi tárcának jóvá kell hagynia.

Látogatók egy kijevi parkban 2020. május 11-én. Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A tervezet szerint

az első szakaszban még csak a felszíni tömegközlekedési eszközök közül a villamosok és trolibuszok válnának szabadon használhatókká,

az úgynevezett taxi-buszok és a metrók nem, a helyközi buszjáratokat, a belföldi repülőjáratokat és a vasúti közlekedést is csak részlegesen indítanák újra. Az első szakasz életbe léptetésének időpontjáról a kormány várhatóan még a héten dönt.

A miniszter egy tévéműsorban kifejtette, hogy ellenzi a metró korai megnyitását. Vitalij Klicsko főpolgármester előző nap fordult felhívással a kormányhoz, hogy május 25-től engedélyezze a kijevi metró újbóli működését, mert óriási közlekedési dugók vannak a fővárosban.