Oroszország ambíciói Afrikában

Vágólapra másolva!
Miközben a Szovjetunió aktívan jelen volt a fekete kontinensen, a bipoláris világrend felbomlását követően Moszkva csak megkésve kezdte el újra felfedezni stratégiai érdekeit és lehetőségeit Afrikában - írja a Századvég elemzése. A Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében Oroszország afrikai érdekérvényesítési stratégiáját tekinti át.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban

egyre több orosz katonai magánvállalat vállalt növekvő szerepet olyan országokban, mint például Líbia vagy éppen a Közép-afrikai Köztársaság.

Ezek ma már a Kreml teljesen bevett külpolitikai érdekérvényesítési eszközét jelentik.

Oroszország mindeközben igyekszik költséghatékonyan és koncentráltan felhasználni – Kínával összevetve sokkal szerényebb – erőforrásait a politikai és gazdasági befolyásszerzésre. Pragmatikus és partneri hozzáállását nagyra értékelik a nyugati világban sokszor elutasítással találkozó (autoriter) afrikai vezetők.

Miközben az oroszok Afrika-stratégiája egyáltalán nem nevezhető sikertelennek, transzatlanti nézőpontból számos kockázatot hordoz, hiszen a tapasztalatok szerint konzerválja a kontinensen zajló konfliktusokat, ami – elsősorban Líbia vonatkozásában – kiemelt migrációs kockázatot jelent az EU számára.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövegét itt olvashatja el.