Betiltja a karácsonyfát a radikális baloldali polgármester Bordeaux-ban, de a többi új francia polgármester is a hagyományok ellen harcol

BORDEAUX, FRANCE - NOV 25, 2017: Saint Andre cathedral by night with a christmas tree in Bordeaux, Aquitaine, France

J
Vágólapra másolva!
A Tour de France ellenzése, a karácsonyfák száműzése - a szélsőbaloldali, zöldpárti polgármesterek legújabb, rendkívül megosztó és vitatható döntései túlzás nélkül egész Franciaországban felháborodást keltettek. Mint ismert: a zavaros körülmények között megrendezett tavaszi önkormányzati választást több nagyvárosban a radikális baloldal nyerte. (Az első fordulót a legnagyobb járvány, március közepén tartották, minden egészségügyi ellenkezést figyelmen kívül hagyva. A második fordulót pedig nyár elején. Összességében a jobbközép nyerte a választást, de Párizsban maradt a szocialista főpolgármesternő, több nagyvárost pedig a zöldek nyertek.)
Vágólapra másolva!

A legérdekesebb Bordeaux. Ebben a hagyományosan konzervatív, gazdag városban a második világháború óta csak jobboldali polgármester volt. Közel fél évszázadon át Jacques Chaban-Delmas volt a polgármester (Pompidou alatt egyébként miniszterelnök is volt, 1969 és 1972 között), utána jött Alain Juppé, aki később szintén miniszterelnök is lett.

2013-tól meredeken emelkedni kezdett a bevándorlók száma Bordeaux-ban (egyébként 2006 óta 20%-kal több migráns él a városban), ők állampolgárság nélkül is szavazhatnak az önkormányzati választásokon. Minden felmérés szerint nagy többségük baloldali pártokat választ.

Bordeaux polgármestere, az Európai Zöldpárthoz (EELV) tartozó Pierre Hurmic most a közösségi hálókon a karácsonyfa-állítás hagyománya ellen szólalt meg, szerinte „kivágott fákról van szó", amelyek már „halottak."

Szeptember 10-i állásfoglalásában pedig arról beszélt, hogy 2020 végéig el kell fogadni egy, a „fák jogairól" szóló megállapodást, ezért aztán szóba sem jöhet a hagyományos decemberi 24-i karácsonyfa-állítás Bordeaux főterén. „Ez az egész nem illik a mi növényzet-újratelepítési koncepciónkba", fogalmazott a zöldpárti polgármester. De általában be akarja tiltani a karácsonyfa-állítást. Nyilvánvalóan nem tud bemenni a lakásokba, de javaslataival erősen tudja befolyásolni az emberek karácsonyfa-állítási szokásait. A fenyőfanevelők és -árusítók máris tiltakoztak.

Nézőpontja pontosan illeszkedik abba az eszmevilágba, amit egy másik zöldpárti önkormányzat, Lyon polgármestere képvisel. Ő sem a koronavírus-járvány elleni védekezést tartja legfontosabbnak.

Egyáltalán nem: a környezetvédelem álságos frázisai mögé bújva harcol ő is a hagyományok ellen.

Bordeaux 2017 novemberében Forrás: Shutterstock

Nem kell Tour de France, mert túl macsó

Lyon városának nem elsősorban a karácsonyfával van baja, hanem a Tour de France-szal. Egy újabb nagy francia hagyomány. A vidék Franciaországának nagy versenye. Egyes kisvárosokban már egy nappal előtte kempingszékeken vagy lakókocsikban várják a helyiek, hogy néhány percre lássák a versenyzőket. Maga a kerékpározás is a francia (vidéki) kultúra egyik alappillére.

A radikális baloldali polgármester viszont csak akkor engedi Lyonban, ha a „verseny komoly ökológiai fejlődésen" megy keresztül. A polgármester szerint a verseny egyéként is „piacorientált, környezetszennyező és macsó", így aztán jövőre biztosan elkerüli majd a várost. „Mennyi gépjármű kíséri ezeket a biciklistákat? Mennyi hulladékot generál ez az egész?" tette föl a kérdést Grégory Doucet, Lyon zöldpárti (EELV) polgármestere a Le Progès nevű helyi lapban, majd odavetette a Tour de France rajongóinak, hogy „nem fogadható el az olyan sportesemények megszervezése, amelyek nem azt a kérdést teszik föl először, hogy mekkora a rendezvényük ökológiai lábnyoma." Rennes-ben a szocialista Nathalie Appéré polgármester szorosan együttműködik az önkormányzat zöldpárti többségével, és ennek a már hagyományossá vált „vörös-zöld" összefonódásnak köszönhetően jelentette be, hogy ez a város sem fogadja 2021-ben a világ legismertebb kerékpárversenyét.

Tour de France, 2019. Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A lyoni polgármester nem volt hajlandó a katolikus templomba belépni, de másnap letette egy mecset alapkövét

De nemcsak a sportversenyek kerültek veszélybe a zöldpártok által vezetett önkormányzatokban. Lyon zöldpárti polgármestere, Grégory Doucet nem elégedett meg azzal, hogy lemondta a Tour de France megszervezését. A helyi kultúrában évszázados hagyományt jelentő katolikus ünnepséget, az 1643 óta létező „Vœu des Échevins" („Polgámesterek kívánságai") rendezvényt egyenesen bojkottálta. „Az én fogalmaim szerint a laikusság (Franciaország 1905 óta laikus ország) azt jelenti, hogy a híveknek maguknak kell megszervezniük az ünnepséget", üzente a polgármester az RCF katolikus rádióban a hívőknek,

majd megtagadta, hogy az ünnepség keretein belül belépjen a Notre-Dame-de-Fourvière bazilikába és az évszázados tradícióknak megfelelően átadja a szokásos aranypénzt a katolikus érseknek, amivel a város a XVII. század óta minden évben megemlékezik a középkorban pusztító pestisjárvány áldozatairól. Sokan értelemszerűen azt a következtetést vonták le ebből, hogy a polgármester szakított az évszázados keresztény hagyománnyal, különösen annak fényében, hogy másnap épp egy iszlám mecset alapkövét tette le a városban.

Azzal nem volt semmi probléma.

Mint közismert: Lyonban közel másfél évtized alatt 25%-kal nőtt a bevándorlók száma. Döntő többségük muszlim.

Az ünneprontók

Másképp látja ezt a kérdést a népszerű jobbközép politikus, Xavier Bertrand, Nicolas Sarkozy egykori köztársasági elnök közeli munkatársa és minisztere, Hauts–de –France régió elnöke.

Éric Ciotti, a jobbközép Republikánusok párt parlamenti képviselője szerint „a látszatökológusok, az igazi szélsőbalosok a Föld védelmére hivatkozva támadják a karácsonyt". A zöld polgármesterek még Marlène Schiappa, Macron „állampolgárokért felelős minisztere" szerint is elvetették a sulykot, mert úgy nyilatkozott, hogy „a zöldpárti polgármesterek valójában minden olyan ünnepet betiltanak, ami hoz némi örömöt, ünnepet a társadalomba. Sokkal rosszabbak, mint az ideológusok, mert ők igazi ünneprontók".

A zöldekkel kapcsolatban felmerülő egyre több vitához elég csak hozzátenni azt, írja a Le Figaro, ami a szocialista vezetésű Párizs utcáin történik: Anne Hidalgo főpolgármester autóellenes intézkedései súlyos közlekedési problémákat, dugókat okoznak az autósoknak azokban az utcákban, amelyek még egyáltalán nyitva vannak az autós közlekedés előtt. A zöldpárt regionális elnöke, Julien Bayou szerint egész Franciaországot újra kellene tervezni egy, az autós közlekedést háttérbe szorító koncepció mentén.

Christophe Girard és Anne Hidalgo Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

A zöldpárti polgármestert a koronavírus-járvány sem érdekli

Bayou ezenkívül a szokott szélsőbaloldali cinizmussal támadta meg Schiappát és Gérald Darmanin-t, Macron belügyminiszterét, akinek kinevezését követő egyik első útja Calais-ba vezetett, hogy a migránshelyzetről tájékozódjon. Mivel a Brexit közeledtével Calais-ban ismét rendkívüli helyzet alakult ki és a várost és környékét ezres nagyságrendben lepték el a migránsok, a város polgármestere segítséget kért Darmanin belügyminisztertől, aki egyik intézkedésével megtiltotta, hogy az arra fel nem jogosított civil szervezetek higiénia szempontjából sem megfelelő környezetben osszanak élelmiszert a migránsoknak. Ráadásul ezekre az ételosztásokra szervezetlenül, a COVID-19-járványra tekintet nélkül, a távolságtartási szabályok megkerülésével került sor. Az állam által finanszírozott, arra feljogosított szervezetek továbbra is ellátják élelmiszerrel a rászorulókat a kijelölt helyeken. „Az önök politikája pedig az, hogy megtiltsák az élelmiszerosztást a migránsoknak (ez megint vaskos baloldali túlzás, ugyanis Darmanin belügyminiszter rendelete csak az arra fel nem jogosított szervezeteket zárta ki az élelmiszerosztásból). Ezt nevezik örömnek vagy ünnepnek?" - tette fel a demagóg kérdést Bayou.

Úgy látszik viszont, hogy olykor a józan ész is érvényre tud jutni, ezt mutatja a baloldali és zöldpárti összefogással megválasztott clermont-ferrand-i polgármester esete, aki a Tour de France támogatását azzal fejezte ki, hogy a verseny egyik évtizedes szimbólumának számító Cochonou színekben pompázó kalapban szelfizett, amikor a futam épp Clermont-Ferrand-on ment keresztül, és ezt megosztotta a Twitteren is.

Clermont-Ferrand polgármestere kivétel. A strasbourgi vagy grenoble-i szélsőbaloldali új polgármester szintén sok francia hagyomány eltörlését tervezgeti. És nem sürögnek-forognak, hogy a koronavírus-járvány ellen szigorú intézkedéseket hozzanak. (Abban a francia városok közül a jobbközép vezetésű Nizza volt a leghatározottabb, például a maszkviselés gyors szigorításával.)

Kérdés, hogy a hagyományok elleni zöld harcot hosszabb távon hogyan fogják elviselni a francia emberek.