Trump keményen támadott, Biden sértegetésekkel válaszolt

USA-ELECTION-DEBATE
Vágólapra másolva!
Első elnökjelölti vitáját tartotta magyar idő szerint szerda hajnalban Donald Trump és Joe Biden. A vita három órakor kezdődött. Donald Trump végig sokkal aktívabb volt, Joe Biden sokszor csak hallgatott. Trump nem egyszer a moderátorral vitázott az enervált Biden helyett. Még kétszer áll ki egymás ellen az elnök és kihívója, az előző alelnök, azonban ennek a vitának volt a legnagyobb a jelentősége, akár 100 millió néző is a képernyők elé ülhetett (négy éve 84 millióan nézték Donald Trump és Hillary Clinton vitáját). A második vita időpontjáig (október 15.) ugyanis a szavazók egy része már előzetesen leadja majd szavazatát. Az elmúlt hónapokban komoly kételyek merültek fel Biden fizikai és szellemi állapotával kapcsolatban, Trump stábja szerette volna, ha független szakértők meggyőződhetnek a vita előtt arról, hogy egyik jelölt sem kap fülhallgatón keresztül segítséget, de Biden stábja ezt elutasította, viszont állítólag két szünetet szerettek volna beiktatni. Obama alelnöke végül bírta 90 percen keresztül, de sokszor hosszan hallgatott, és csak sértésekkel vagy "hallgass el" megjegyzésekkel reagált. 
Vágólapra másolva!
Fotó: AFP

Nyitóbeszédében Donald Trump megvédte döntését, hogy új főbírót jelölt a nemrég meghalt Ginsburg bírónő helyett. "Megnyertük a választást, a választásoknak következménye van, erre jogunk van" - mondta az elnök.

Trump szerint rengeteg idejük van, Amy Coney Barrett pedig kiemelkedő jelölt.

- mondta.

Biden szerint ilyenkor már nem illik dönteni, mert a választások elkezdődtek. Meg kell várni ennek eredményét - mondta a demokrata elnökjelölt.

Biden nem is titkolta, hogy attól tart, a megváltozott összetételű Legfelsőbb Bíróság megváltoztatja Obama egészségügyi törvényét.

Biden az egészségügyi törvényre terelte a vitát. Arra a kérdésre, hogy miért nem állt elő átfogó egészségügyi programmal, Trump azt válaszolta, hogy jelentősen csökkentette a gyógyszerárakat. Az inzulin például annyira olcsó, mint a víz, Biden pedig nem is próbálkozott hasonlóval, amikor megtehette volna.

Forrás: AFP/Olivier Douliery

Donald Trump lendületesen kezdett a vitába, Biden az elején megkérdezte tőle: "Donald, egy percre csendben maradnál?" Biden egy alkalommal egyenesen a "shut up" kifejezést használta, amit magyarra leginkább "kussolj"-ként szokás fordítani. A demokrata elnökjelölt megpróbált agresszívan válaszolni Trumpnak, arra a mondatra, hogy csökkentette a gyógyszerárakat, azt válaszolta: nem tudja, mit beszél.

- mondja Biden Trumpról, majd azt mondja, Trump nem elég okos, hogy megbirkózzon a járvánnyal. Nem sokkal később Trump azzal vág vissza, hogy

Bident megkérdezték

támogatná-e, hogy a szenátus megemelje a Legfelsőbb Bíróság létszámát (egyes hírek szerint a demokraták ezt tervezik abban az esetben, ha többségük lesz a szenátusban, ezzel átvéve a többséget). Biden nem válaszolt egyértelműen a kérdésre.

Trump nekiszegezte a kérdést, hogy megteszi-e, Biden most már egyértelműen megtagadta a választ.

A koronavírus-járvánnyal folytatódott a vita. Biden azt mondta, hogy Trumpnak nem volt terve. Pánikba esett, és csak várt - mondta.

Trump szerint viszont milliók haltak volna meg, ha Biden lett volna az elnök. Biden soha nem zárta volna le a határokat, mondta, emlékeztetve, hogy Biden idegengyűlöletnek nevezte, amikor Trump megtiltotta a beutazást Kínából.

Donald Trump szerint

hetekre van az Egyesült Államok a védőoltástól,

miközben egyre kevesebben halnak meg.

- mondta. Megismétli, szerinte Biden tehetetlen lett volna. Biden arra hivatkozik, hogy a 2009-es H1N1 járványban csak 14 ezren haltak meg. Trump azzal vág vissza, hogy az jóval enyhébb járvány volt (ez így is van, ráadásul nagyon hamar volt ellene védőoltás).

Az elnök többször is azzal vádolta a demokrata jelöltet, hogy le akarja zárni az országot és a gazdaságot, ezzel jelentős károkat okozva. Ez Trump szerint súlyos egészségügyi gondokat okozna (depresszió, alkoholizmus).

Biden szerint viszont Trump azzal, hogy nem zárja le az országot, a gazdagoknak akar kedvezni.

Ahogy az várható volt, a gazdaságra térve Biden szóba hozta Trump adóbevallását. A New York Times szerint 2016-ban és 2017-ben összesen 750 dollár adót fizetett. Trump erre azt válaszolta, hogy volt olyan év, amikor 38 millió dollár adót fizetett.

Fotó: Jim Watson/AFP

Trump azzal vádolja Bident, hogy adóemeléseket akar, ezzel a cégek külföldre menekülnének és óriási gazdasági visszaesés lenne. Biden szerint Trump nem tudta visszahozni a gyártó iparágakat az Egyesült Államokba, az elnök viszont azt mondja, Michigannek és Ohiónak a tavalyi év rekord jó éve volt (egy ponton a moderátor is emlékezteti Bident, hogy a koronavírus-járvány előtt rekordalacsony volt a munkanélküliség).

A várakozásoknak megfelelően szóba került Biden fiának, Hunternek ukrajnai (és oroszországi) korrupciós ügye is. Trump megkérdezte,

miért kapott Biden fia, Hunter Biden 3,5 millió dollárt a volt moszkvai polgármester feleségétől, és mennyi jövedelme származik Kínából.

Az elnök ezzel a napokban nyilvánosságra került igazságügyi minisztériumi dokumentumokra utalt, amelyek részletezték Hunter Biden üzleti ügyeit Ukrajnában, Oroszországban és Kínában. Egyik vád sem igaz - mondja erre Biden.

A George Floyd halálát követő zavargásokra és tüntetésekre térve Biden azzal vádolta Trumpot, hogy gyűlöletet kelt, és minden 500 afroamerikaiból egy meghal a koronavírusban, mert Trump nem csinál semmit.

Trump válaszul emlékeztet arra, hogy Biden 1994-ben megszavazta azt a törvényt, amely megemelte a nem erőszakos kábítószeres bűncselekmények büntetési tételét (a törvény elsősorban a crackfogyasztást üldözte, az pedig a fekete közösségben volt gyakori). Biden ezzel a fekete közösségnek sokat ártott - mondta Trump.

A zavargásokra áttérve Trump azt mondta Bidennek:

Azt is mondja, ahol a városvezetés engedte, rendet tettek, de sok helyen a demokrata városvezetés nem engedte, és a radikális baloldal vette át a hatalmat.

Az ujjaik köré csavarnak titeket, Joe - mondta Trump Bidennek a radikális baloldalról.

Biden arról beszélt, hogy a rendőrök többsége jó, de van köztük rossz is, ezért újra kell gondolni a rendfenntartást. Ekkor a moderátor megkérdezte tőle, hogy támogatja-e a radikális baloldal (a BLM) követelését a rendőrség "közösségi felügyelet" alá helyezésére, gyakorlatilag megszüntetésére.

Biden erre azt mondta, ellenzi a rendőrség megszüntetését. Trump felszólította Bident arra, hogy nevezzen meg egy rendvédelmi szervet, amely támogatja. Biden nem válaszolt a kérdésre.

Biden nem is hajlandó kimondani azt a szót, hogy rend - mondja Trump.

- mondja Bidennek Trump.

- kapja meg a kérdést mindkét jelölt.

Trump azt mondja, soha nem volt még olyan kormányzat vagy elnök, amely többet tett volna 3 és fél év alatt, mint ő. A COVID előtt minden gazdasági adat jó volt, és helyre fogjuk állítani - mondja Trump.

Biden a kérdésre válaszolva nem a saját terveiről beszél, hanem arról, hogy szerinte Trump elnöksége alatt gyengébb, betegebb, szegényebb és megosztottabb lett az ország, a gazdagok tovább gazdagodtak, míg a szegények elszegényedtek. A láthatóan egyre frusztráltabb Biden Putyin pincsijének nevezte Trumpot.

Az utolsó téma a választások biztonsága. A koronavírus-járvány miatt rengetegen szavazhatnak levélben, a demokraták több államban kizárólagos levélszavazás mellett érveltek. A republikánusok szerint ez csalásokhoz vezethet (egy kísérletben, Philadelphiában a leadott szavazatok három százaléka nem érkezett meg).

Biden szerint nincs bizonyíték arra, hogy csalni lehessen. "Menjenek és szavazzanak, szavazzanak, szavazzanak" - mondja Biden.

- mondta Trump.

Az elnök konkrét példákat is említett: Nyugat-Virginiában egy postást most vonnak felelősségre, mert manipulált a szavazócédulákkal, Philadelphiában pedig a levélszavazást ellenőrző republikánus szakértőket elzavarták.

A következő vita október 15-én lesz, a harmadik október 22-én. Előtte, október 7-én az alelnökjelöltek, Mike Pence és Kamala Harris vitáznak.

Korábban írtuk:

A vita eredetileg Indianában, a Notre Dame Egyetemen lett volna, de az egyetem a koronavírus-járvány miatt visszalépett a megrendezésétől. Így került Clevelandbe, Ohio állam legnagyobb városába.

Így viszont azt is mondhatjuk, a vita helyszíne szimbolikus jelentőséggel is bír. Ohio az az állam, amely talán a legjobban reprezentálja az Egyesült Államok szociológiai-társadalmi összetételét, legalábbis erre utal, hogy

1960 óta mindig az lett az elnök, aki Ohiót megnyerte.

A vita moderátora a Fox News műsorvezetője, Chris Wallace.

A vita helyszíne hétfőn Forrás: AFP

Trump elnök kampánystábja azt kérte, hogy a Biden-stáb tegye lehetővé független ellenőrök számára, hogy megvizsgálják mindkét jelöltet, nincsen-e fülhallgató a fülükben.

Az elnök hozzájárult ehhez, de a Biden-kampány elutasította az ellenőrzést.

Tim Murtaugh, Trump kampánystábjának szóvivője azt mondta: Bidenék kezdetben még belementek az ellenőrzésbe, aztán azonban váratlanul meggondolták magukat. A hír azért váltott ki nagy érdeklődést, mert a kampányban Biden sokszor meglehetősen zavartan szerepelt (erről itt közöltünk összeállítást). Volt, hogy egy online szereplés alkalmával telefonjába feledkezve kisétált a képből, de olyan is, hogy Joe Biden férjének nevezte magát, vagy olyan is, amikor Margaret Thatchernek hívta Angela Merkelt.

Kate Bedingfield, Biden kampánymenedzser-helyettese abszurdnak nevezte a kérést, azt pedig tagadta, hogy szüneteket kértek volna.

Donald Trump helyi idő szerint délután öt óra után nem sokkal (közép-európai idő szerint éjjel negyed 12-kor) érkezett meg Ohióba.

Az elnök szerint jobban áll, mint 2016-ban ilyenkor, és nagyon jók az esélyei, mivel Biden ellenezte az olajkitermelés könnyítését (ami munkahelyeket és olcsó energiát jelent) és támadja a szabad fegyverhasználatot.

Október 15-ig összesen 26 államban nyílik meg a szavazási lehetőség, így ennek a vitának óriási jelentősége van (9 államban már most is lehet szavazni).

A vita hat negyedórás részből áll majd, reklámok nem lesznek közben. A témák:

1. A Legfelsőbb Bíróság megüresedett helyének betöltése - a néhány hete meghalt liberális bíró, Ruth Bader Ginsburg helyére Donald Trump már be is mutatta jelöltjét, a konzervatív Amy Coney Barrettet. Ezzel a konzervatív és liberális bírók évtizedek óta meglévő 5-4-es aránya 6-3-ra változna. A demokraták meg akarják akadályozni, hogy a szavazás megtörténjen a választás előtt, a republikánusok viszont bejelentették, hogy meg van a többség a kongresszus felsőházában.

2. Az elmúlt száz év legsúlyosabb járványa, a Covid-19 koronavírus-járvány - eddig 7,4 millióan betegedtek meg az Egyesült Államokban a járványban, és 210 ezren haltak meg. A demokraták azzal vádolják Trump elnököt, hogy nem vette komolyan a járványt - a valóságban a járványügyi intézkedések alapvetően nem szövetségi, hanem tagállami hatáskörbe tartoznak.

3. A koronavírus-járvány gazdasági hatásai

4. A George Floyd halálát követő faji alapú tüntetések és zavargások

5. A választások tisztasága - a demokraták a koronavírus-járványra hivatkozva levélszavazást szeretnének minél több államban, Donald Trump és a republikánusok szerint azonban ez lehetőséget nyújt a csalásra.

6: És a két jelölt eddigi pályafutása.


Elemzők arra számítanak, hogy

Donald Trump előhozza Joe Biden és fia, Hunter ukrajnai korrupciós ügyét.

Mint arról az Origo korábban többször is beszámolt, Hunter Biden egy ukrán gázipari vállalat igazgatótanácsának lett a tagja, éppen akkor, amikor apja az Egyesült Államok alelnöke volt. Egy Ukrajnában előkerült hangfelvétel szerint Joe Biden fia üzleti érdekeit védve megzsarolta az akkori ukrán vezetést, melytől azt követelte, hogy mondassák le az akkori főügyészt, aki a Burisma nevű cég, Hunter Biden érdekeltsége ellen nyomozott. Az ügyész végül "lemondott", majd azzal vádolta meg egy nyilatkozatban Joe Bident, hogy tavaly Görögországban meg akarta mérgeztetni higannyal.

Biden pedig a New York Times cikkére alapozhat.

A demokratákhoz közel álló lap a vita előtti hétvégén arról közölt cikket, hogy Trump elnök 2016-ban és 2017-ben mindössze 750-750 dollár jövedelemadót fizetett, mert hivatalosan veszteségesek voltak a cégei. Trump határozottan tagadta az állításokat.