Öt évvel a legnagyobb brazil környezeti katasztrófa után újraindul a kitermelés a balesetet okozó bányában

Damage caused in Bento Rodrigues, Mariana district of Minas Gerais, which was hit by mining waste after Samarco company's dam break SQUARE FORMAT
Bento Rodrigues faluból szinte semmi nem maradt
Vágólapra másolva!
Öt évvel a brazíliai Marianában történt zagytározó-katasztrófát követően újraindul a helyi érckitermelés - közölte a G1 brazil hírportál a Samarco vasércbányászati cégre hivatkozva csütörtökön. A Samarco egyelőre csökkentett, 26 százalékos kapacitással indítja újra a bányászati tevékenységet.
Vágólapra másolva!

Öt éve, 2015-ben 19 ember halt meg, amikor a Rio de Janeirótól nagyjából 300 kilométerre északra található Mariana város közelében átszakadt a Vale SA, a BHP Billiton és a Samarco Mineracao bányászati cégek által közösen birtokolt zagytározó fala.

A salakár elsöpörte Bento Rodrigues települését. A térségben lévő Doce folyó több száz kilométeres szakaszon beszennyeződött, és az iszapáradat egészen az Atlanti-óceánig jutott. A katasztrófa megtizedelte a környező élővilágot, és hatalmas pusztítást végzett a közeli trópusi erdőkben. Az iszapár miatt több százan váltak földönfutóvá, és 280 ezren maradtak víz nélkül.

Bento Rodrigues faluból szinte semmi nem maradt Forrás: AFP/Agęncia Estado/Marcio Fernandes

Ez volt Brazília történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófája, ugyanis a külszíni fejtés melléktermékeként keletkezett üledék és víz megtartására szolgáló zagytározó 50 millió köbméteres térfogatú volt. Úgy tudni, 35 milliárd liter salakanyag ömlött ki.

A brazil ügyészség a Samarco 21 vezető tisztségviselője ellen emelt vádat gondatlan emberölés miatt. A G1 szerint azonban máig senkit sem vontak felelősségre az ügyben. A Vale SA, a BHP Billiton és a Samarco Mineracao által létrehozott alapítvány szerint idén októberig 10 milliárd reált (576 milliárd forint) fektettek be újjáépítési projektekbe.