Koronavírus: 40 millió ember nem hagyhatja el a városát a járvány megfékezése érdekében

Sanghaj, 2020. január 22. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus miatt védőmaszkot viselnek az utasok a sanghaji Hung Csiao vasútállomáson 2020. január 22-én. Kínában 17-re emelkedett a tüdőgyulladást okozó új koronavírusban elhunytak, valamint 470-re nőtt a fertőzöttek száma. A járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban óvintézkedések léptettek életbe: a repülőtéren és vasútállomásokon ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét, és karanténba helyezik mindazokat, akiknél lázas tüneteket tapasztalnak. A kínai városokban a holdújévi munkaszünet miatt várhatóan jelentősen emelkedik az utasforgalom. MTI/EPA
Vágólapra másolva!
Közép-Kínában mintegy 40 millió ember mozgását korlátozzák az újfajta koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány megfékezése érdekében. Ennyien laknak ugyanis összesen abban a 13 Hupej tartománybeli városban, amelyekben péntekig bizonytalan időre felfüggesztették a kifelé tartó közlekedést.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint péntek délutánra országosan 880 fölé emelkedett a fertőzöttek száma, míg

a halálos áldozatoké 26-ra nőtt.

A fertőzöttek túlnyomó többségét még mindig a járvány epicentrumaként ismert, közép-kínai Hupej tartományban tartják számon, azonban a halálos áldozatok közül egy a Pekinggel szomszédos Hopej, egy pedig az észak-kínai Hejlungcsiang tartományokban halt meg.

Az ország 31 tartományából immár 29-ben regisztráltak fertőzötteket,

már csupán a Tibeti-fennsíkon található, gyéren lakott Csinghaj tartományból, és a Tibeti Autonóm Területről nem érkezett hír egyetlen esetről sem.

Az eddigiekkel ellentétben, a vírusnak most már fiatal áldozata is van: csütörtökön egy 36 éves férfi halt bele a fertőzésbe, akit három napig tartó láz miatt vittek nemrég kórházba. Halálát végül váratlan szívleállás okozta.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus miatt védőmaszkot viselnek az utasok a sanghaji Hung Csiao vasútállomáson 2020. január 22-én Forrás: MTI/EPA/Lu Hung-Csie

A fővárostól mintegy 130 kilométerre található Tiencsin városában a vasúti személyzet két olyan tagjánál diagnosztizálták a fertőzést, akik előzőleg ugyanabban a vasúti kocsiban teljesítettek szolgálatot - jelentette pénteken a város járványügyi központja. A szóban forgó vonatot átvizsgálták, a fertőzöttekkel kapcsolatba került embereket pedig orvosi megfigyelés alá helyezték.

Óvintézkedéseket tesznek, új kórházat építenek

A kínai kormány szerepét betöltő Államtanács a weboldalán tett közzé felhívást, amelyben az óvintézkedésekkel kapcsolatos mulasztások bejelentésére szólította fel a lakosságot. A felhívásban azt írják:

ügynököket jelölnek majd ki mindenféle késlekedés, információ-elhallgatás, hanyagság és nem megfelelően végzett járványügyi intézkedés kivizsgálására.

A CCTV kínai állami hírcsatorna pénteki tudósítása szerint a kínai hadsereg központi vezetése utasítást adott a járvány kiindulópontjának számító Vuhanban működő katonai kórház személyzetének, hogy nyújtsanak segítséget a város többi kórházának, ahol a személyzet elcsigázott küzdelmet folytat a rengeteg páciens ellátása érdekében.

A Kínából indult, tüdőgyulladást okozó új koronavírusra figyelmeztető tábla egy bangkoki kórházban 2020. január 22-én Forrás: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

A riport szerint a katonai kórház 40 tisztje már meg is kezdte a munkát a vuhani tüdőklinika intenzív osztályán.

A 11 milliós városban emellett jelenleg több száz munkás dolgozik egy 1000 páciens ellátásra alkalmas kórház felépítésén.

Az előre gyártott elemekből készülő épület felállítására hat napot szánnak, a kórház pedig a tervek szerint már február 3-án megkezdené a működését. A South China Morning Post című hongkongi lap értesülése szerint a munkásoknak napi 1200 jüant (52 ezer forint) - vagyis az átlagos bérük háromszorosát - fizetik azért, hogy minél gyorsabban folyjon az építkezés.

Védőmaszkot viselő utasok egy hongkongi metrón 2020. január 23-án Forrás: MTI/AP/Kin Cseung

A 17 évvel ezelőtti atípusos tüdőgyulladás (SARS) járvány idején Pekingben volt példa hasonló intézkedésre: akkor több ezer munkás dolgozott azért, hogy néhány nap alatt felhúzzanak egy betegellátó központot a fővárosban.

Sorra zárnak be a nevezetességek

Országszerte egyre több, a turisták tömegeit vonzó nevezetességet és látogatóközpontot zárnak be annak érdekében, hogy a járvány terjedése kiküszöbölhető legyen. Pénteken közölték, hogy a pekingi Tiltott Város mellett szombattól a kínai Nagy Fal fővároshoz közel eső szakaszai sem fogadják a látogatókat.

Bezár továbbá a sanghaji Disneyland, és több, országos jelenléttel bíró mozilánc, valamint színházak is.

A pekingi és a sanghaji városvezetés arra szólította fel a lakosságot pénteken, hogy amennyiben a közelmúltban jártak a vírus által legsúlyosabban érintett területeken - vagyis Vuhanban vagy környékén -, akkor 14 napon át ne hagyják el otthonukat. A nemzeti egészségügyi bizottság szerint ugyanis a vírus lappangási ideje akár 14 napig is eltarthat.

Védőmaszkot viselő kínai utasok várakoznak a belépésre a manilai Ninoy Aquino nemzetközi repülőtéren 2020. január 22-én Forrás: MTI/EPA/Mark R. Cristino

A kínai államvasút és a polgári repülési hatóság pedig közölte: minden utasnak visszatérítik a január 24-e utánra érvényes belföldi vonat- vagy repülőjegye árát, amennyiben elővigyázatosságból mégsem szeretne útra kelni.

Nyolc kutatási projekt indult a járvány megfékezésére

A kínai járványügyi központ pénteken, egy újonnan életbe léptetett, nemzeti kutatáskiszolgáló rendszeren keresztül közzétette az új koronavírus első törzsének adatait.

A weboldalon továbbá

a vírusról készült elektron-mikroszkópos felvételek, valamint a vírus azonosításhoz szükséges tesztek is elérhetők.

A kínai járványügyi központ egy újonnan életbe léptetett, nemzeti kutatáskiszolgáló rendszeren keresztül közzétette az új koronavírus első törzsének adatait Forrás: Twitter

A továbbiakban ugyanitt közlik majd a vírussal kapcsolatos tudományos-technológiai adatokat és forrásanyagokat is, hogy ezzel segítsék a vonatkozó kutatásokat.

A kínai tudományos és technológiai minisztérium pedig nyolc kutatási projektet indított el a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - jelentette pénteken a Hszinhua állami hírügynökség.