Hongkongban egészségügyi vészhelyzetet hirdettek a koronavírus miatt

2020.01.25. 13:38

Egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki Hongkongban szombaton Carrie Lam, a különleges közigazgatású kínai terület kormányzója a koronavírus terjedése miatt. Ez egyebek között azt jelenti, hogy korlátozzák a terület fizikai kapcsolatát az anyaországgal, ahol már 41-en haltak meg a koronavírus okozta tüdőgyulladásban, és csaknem 1300-an megfertőződtek.

Miután pénteken elkezdődtek a holdújévi ünnepek, az iskolák egyébként is zárva tartanak hétfőtől, de az oktatási intézmények egészen február 17-éig nem is nyitnak ki újra Hongkongban. 

Teljesen leáll a légi és a gyorsvasúti közlekedés Hongkong és a Hupej tartománybeli Vuhan város között,  amely a járvány epicentrumaként ismert. Felfüggesztenek minden hivatalos látogatást Hongkong és Kína között a holdújévi ünnepek idejére. Ezenkívül Carrie Lam arra kérte a pekingi államtanácsot, hogy biztosítsa a városállam számára a megfelelő számú egészségügyi maszkot. 

Hongkongban öt megerősített fertőzéses eset van,  mindegyik köthető Vuhanhoz, valamint 122 embert tartanak kórházban fertőzés gyanújával.

Védőmaszkot és műanyagszemüveget viselő pár utazik a pekingi metrón 2020. január 25-én, a kínai holdújév első napjánForrás: MTI/EPA/Vu Hong

A kínai hatóságok bejelentették, hogy vasárnaptól  határozatlan időre leállítják minden olyan gépjármű közlekedését a 11 millió lakosú Vuhanban, amely nem létfontosságú. Bejelentették ezenkívül, hogy a már épülő kórházon túl egy másikat is felhúznak a városban a betegek gyógyítására.

Korábban azt közölték, hogy várhatóan február elsejére lesz kész előre gyártott elemekből egy ideiglenes kórház, amely 700-1000 beteget tud majd ellátni. A másik kórház is előre gyártott elemekből áll majd, két hét múlva lesz kész és ezerágyas lesz. Ilyen kórházakat Kína épített már a SARS-járvány idején Hsziaotangsan városban.

Hőkamerával vizsgálják az utasokat a colombói Bandaranaike nemzetközi repülőtér védőmaszkot viselő dolgozói 2020. január 24-én.Forrás: MTI/EPA/Chamila Karunarathne

A The Wall Street Journal című lap jelentette, hogy az Egyesült Államok ideiglenesen bezárja vuhani konzulátusát, és egy bérelt repülővel elszállítja a városból ott tartózkodó állampolgárait, köztük diplomatákat és családtagjaikat, mintegy 230 embert. A járat több napi tárgyalás eredményeképpen kapott felszállási engedélyt a kínai hatóságoktól - írta a lap.

Thaiföldről öt, Ausztráliából négy, Szingapúrból, Franciaországból, Japánból, Malajziából, Tajvanról három-három, Dél-Koreából, Vietnamból, az Egyesült Államokból kettőt-kettőt, Nepálból, Szaúd-Arábiából egy-egy koronavírus-fertőzést jelentettek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK