Washington szankciót léptetett életbe az iráni Atomenergia Szervezet és a vezetője ellen - jelentette be csütörtökön az amerikai pénzügyminisztérium.

A minisztérium honlapján bejelentett intézkedés értelmében teheráni székhelyű Atomenergia Szervezet és vezetője, Ali Akbar Szálehi esetleges amerikai vagyonát és javait befagyasztják, továbbá megtiltják amerikai pénzügyi intézményeknek a velük való üzleti kapcsolatokat.

Az amerikai kormányzat - amely 2018-ban egyoldalúan kivonult a 2015-ben megkötött hathatalmi iráni atomalkuból - már többször is szankciókkal sújtotta az iszlám köztársaságot az atomprogramja miatt. Hivatalos amerikai álláspont szerint annak érdekében, hogy ezzel egy új, szigorúbb egyezségre bírja rá a teheráni vezetést. Irán eddig ettől elzárkózott, és tavaly júniustól elkezdte fokozatosan felmondani az atomalkuban vállalt kötelezettségeit.Washington tavaly novemberben véget vetett szankciók alóli átmeneti felmentésnek a fordói atomlétesítményt illetően, miután Haszán Róháni iráni elnök bejelentette, hogy elkezdik a létesítmény centrifugáinak feltöltését uránnal. Szálehi akkor bejelentette, hogy Irán újabb 30 korszerű, IR-6-os típusú urándúsító centrifugát helyez üzembe. Ezzel megduplázta a centrifugák számát, újabb lépést téve a 2015-os nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségek folyamatos felmondásában.

Amerikai sajtóértesülések szerint a Trump-adminisztráció ugyanakkor várhatóan további 60 napra megújítja az araki nehézvizes reaktor, a buseri atomerőmű, és a teheráni kísérleti célokat szolgáló reaktor békés célokat - tehát nem atomfegyver előállítását - szolgáló tevékenységének szankciók alóli felmentését.