Szükségállapotot hirdettek az ausztráliai főváros, Canberra déli határában pusztító bozóttűz miatt. A lángok a közeli nemzeti parkot szinte teljesen felperzselték, több mint 18 ezer hektár ég. A lángok most a lakóépületeket fenyegetik. 

"A rendkívüli hőség, a szél és a száraz vidék együttese miatt veszélybe kerülnek Canberra déli elővárosai a következő napokban" - közölte Andrew Barr, az Ausztráliai fővárosi terület főminisztere Canberrában. Mint mondta, az Ausztráliai fővárosi terület déli részén található Namadgi nemzeti parkban pusztító, orroral-völgyi bozóttűz 18 500 hektárt, vagyis a közigazgatási egység területének csaknem 8 százalékát már felperzselte, s most a lakóterületeket fenyegeti.

Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén az Új-Dél-Wales államban fekvő West Queenbeyanban január 23-ánForrás: MTI/EPA/AAP/Mick Tsikas

"Ez a tűz nagyon kiszámíthatatlanná, esetleg ellenőrizhetetlenné válhat" - hangsúlyozta Barr.
Jelenleg több száz tűzoltó küzd a lángok megfékezése érdekében. A szükségállapotot 72 órára rendelték el. A rendkívüli jogrend ilyen helyzetben a többi között felhatalmazást ad a hatóságoknak evakuálások elrendelésére, útlezárásokra, az áram- és vízszolgáltatás leállítására, illetve a mentési munkálatokhoz bármely létesítmény vagy földterület igénybe vételére.

Barr szerint Canberra "a 2003-ban pusztított tűzvész óta nem látott fenyegetéssel áll szembe". A négy életet követelő 2003-as bozóttűz 160 ezer hektárt perzselt fel, vagyis a fővárosi terület kétharmadát.

A fővárosi területtel határos Új-Dél-Wales állam tűzoltósága már figyelmeztetést adott ki, hogy a orroral-völgyi bozóttűz a nap folyamán át fog terjedni az államhatáron. Az oltást nagyban megnehezíti, hogy az időjárás előrejelzések szerint helyenként 40 Celsius fokos hőség várható a hétvégén.
Victoria és Új-Dél-Wales államok területén jelenleg 80 másik bozóttűz tombol. Szeptember óta az országban több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, 33 ember meghalt, 2500 ház semmisült meg és felbecsülhetetlen károk keletkeztek az élővilágban.