A demokrata politikusokat és Mitt Romney republikánus szenátort bírálta a nemzetközi imareggelin Donald Trump amerikai elnök csütörtökön reggel.

A politikusok és vallási vezetők részvételével évente tartott nemzetközi rendezvényen az amerikai elnök a beszédét az ellene folytatott alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) felidézésével kezdte.

Szörnyű próbatétel

A szenátus szerdán felmentette őt a demokrata párti törvényhozók által felhozott két vádpont - a hatalommal történő visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása - alól.

Donald Trump kijelentette: a vád alá helyezés szörnyű próbatétel volt, amelyet - mint fogalmazott - nagyon tisztességtelen és korrupt emberek szerveztek ellene. Azt mondta: a politikai ellenfelek "még a lehetetlent is megkísérelték, hogy tönkre tegyenek bennünket, és nagy kárt okozzanak országunknak".

Hangsúlyozta azt is, hogy szerinte a demokrata párti politikusok nagyon is jól tudták, hogy amit tesznek az kártékony,  de a saját érdekeiket az ország érdekei elé helyezték.

Megköszönte a republikánusok bölcsességét

Meg nem nevezve, de egyértelműen a szenátusi tárgyaláson egyedüli republikánusként ellene szavazó Mitt Romney szenátorra utalva Trump azt mondta: nem szereti, ha valaki a hit mögé bújva igazolja azt, amiről maga is tudja, hogy helytelen cselekedet. 

A mormon vallású Romney ugyanis a hitére hivatkozott, amikor a Trump elleni szavazatát indokolta. 

Trump hozzáfűzte: azokat az embereket sem szereti, akik azt mondják, "imádkozom érted", miközben egyáltalán nem ezt teszik. Ez a megjegyzése az állítólag katolikus vallását gyakorló Nancy Pelosi demokrata párti házelnökre vonatkozott, aki még decemberben azt állította: nem gyűlöli Trumpot, és naponta imádkozik érte.

Trump egyúttal megköszönte a republikánus politikusoknak "a bölcsességet" és "a morális erőt", hogy azt tették, amiről tudták, hogy a helyes döntés". Majd leszögezte: az eljárással túl sok embert sebeztek meg, ez szerinte tűrhetetlen, és a nap folyamán később, a Fehér Házban még részletesebben kifejti álláspontját az ügyről.

Karba font kézzel hallgatta Pelosit

Trumpnak ez volt az első nyilvános megszólalása az impeachment-eljárás végén történt felmentése után.

Az elnök a USA Today című lappal a kezében érkezett a washingtoni Hilton szállodában tartott rendezvényre, és magasba is tartotta a lapot, amelynek címlapján a szerdai szenátusi tárgyalásról szóló tudósítás és óriás betűkkel az volt olvasható: "felmentették".

A rendezvényre érkezve Trump nem is köszöntötte Pelosit,  és amikor a házelnök mondott beszédet, ő karba font kézzel elfordult.

Stephanie Grisham, a Fehér Ház szóvivője percekkel az imareggelin elhangzott beszéd után helyeselte az elnök szavait, és azt hangoztatta, hogy az impeachment-eljárás demokrata párti politikusait felelősségre kell vonni tetteikért.