14-re nőtt a halottak száma Olaszországban, Bécsben is kimutatták a koronavírust - összefoglaló

Bécs
repülőtér
koronavírus
lázmérés
lázmérő
Following a decision by the Austrian health authorities, the body temperature of passengers on direct inbound flights from China will now be measured at Vienna International Airport with respect to coronavirus. 09 February 2020, Vienna, Austria. - 20160209_PD16263 (Photo credit should read "HELMUT FOHRINGER/APA-PictureDesk via AFP")
Vágólapra másolva!
Bár Kínában az egy hónappal ezelőtti szintre csökkent a koronavírus-járvány miatti napi halálozások száma, Európában egyre több országban bukkan fel a vírus, szerdán pedig már Dél-Amerikából is jelentettek egy beteget. A vírus csütörtökre megjelent már Romániában, Észtországban és Dániában is. Angliában újabb két beteget találtak. A Wizz Air kevesebb géppel repül Olaszországba. Szaúd-Arábia ideiglenesen lezárta a határait. Lombardia elnöke önként vonult karanténba, a milánói polgármesternek nem tetszik az üres város. Trump szerint nincs ok pánikra.
Vágólapra másolva!

Bécsben is kimutatták a koronavírust

Bécsben diagnosztizálták az első koronavírus-fertőzést - jelentette be csütörtök délelőtt Rudi Anschober szociális és egészségügyi miniszter.

Az osztrák fővárosban egy 72 éves férfi betegedett meg elsőként koronavírustól. A tesztet az egyik bécsi kórházban végezték el. A nyugdíjas férfi jelenleg karanténban van. Vizsgálják, hol kaphatta meg a fertőzést.

A WizzAir kevesebb géppel repül Olaszországba

A járvány európai gócpontjának számító két olasz tartományban - Lomabardiában és Venetóban - vasárnap rendeltek el vesztegzárat, miután rohamosan nőtt a megbetegedések száma. Olaszországban a legfrisebb adatok szerint

530 fertőzöttről és 14 halálos áldozatról tudnak.

Katonák az észak-olaszországi Lodiban felállított ellenőrzőpontnál Forrás: MTI/EPA/ANSA/Francesca Brunati

Lombardia elnöke csütörtökön önkéntes vesztegzár alá helyezte magát, miután kiderült, hogy az egyik munkatársa megbetegedett.

A Wizz Air csütörtökön bejelentette: a kereslet visszaesése miatt a március 11-től április 2-ig tartó időszakban

csökkenti egyes, többek között olaszországi úti célokra közlekedő járatainak sűrűségét.

A légitársaság ugyanakkor nem függeszti fel ezeket az útvonalakat, nem törölte minden, ezekre az úti célokra üzemeltetett járatát, csökkentett kapacitással továbbra is közlekedik ezekre az úti célokra - áll a közleményben.

Romániában is van már beteg

Az olaszországi intézkedések ellenére csütörtökig már 17 európai országban jelent meg a fertőzés.

Románia szerda este jelentette be, hogy egy beteg tesztje pozitív lett.

A 20 éves, egyelőre tünetmentes romániai férfi karanténba került.

Mint kiderült korábban találkozott egy 71 éves olasz férfival, akinél szintén kimutatták a koronavírust, miután hazaérkezett.

A férfit, aki az olasz férfi romániai vendéglőjében dolgozott, Bukarestbe szállítják. Hét, vele egy lakásban élő rokonánál a koronavírusteszt negatívnak bizonyult: ők egyelőre hatósági őrizet alatt otthonukban maradnak - közölte Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára.

A Matei Bals járványügyi intézetben további 33 olyan minta ellenőrzése van folyamatban,
amelyet az olaszországi beteggel érintkezésbe került román állampolgároktól vettek a hatóságok.

Romániában 69 embert helyeztek karanténba,

4418-at pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan országokból tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

Egy iráni férfi betegedett meg Észtországban

Dánia és Észtország csütörtökön bejelentette, hogy ott is megjelent az első új koronavírusos eset.

A dán egészségügyi hatóság közleménye szerint egy férfiről van szó, aki a közelmúltban Észak-Olaszországból tért vissza, és megmutatkoztak nála a kór tünetei, a köhögés és a láz.

A férfi családjával a múlt héten Lombardiában síelt,

ahonnan hétfőn tért haza feleségével és fiával. Nála ugyan kimutatták a kórt, a családtagoknál viszont nem - derül ki a közleményből.

A férfi állapota jó, a család otthonában van karanténban. A hatóságok jelenleg vizsgálják, hogy kikkel voltak közeli kapcsolatban.

Észtországban is kimutatták az első új koronavírusos megbetegedést - jelentette be csütörtökön Tanel Kiik szociális miniszter. Itt egy iráni állampolgárról van szó, akinek állandó lakhatási engedélye van Észtországban.

A fertőzött ember szerda este tért vissza Iránból.

Kína mindenkivel együtt dolgozik a járvány megfékezésén

Kínában szerda éjfélig 29 ember halt bele a vírusfertőzés okozta betegségbe az egy nappal korábbi adatközlés óta, a halálos áldozatok száma ezzel Kína szárazföldi részén 2744-re nőtt. Bizakodásra adhat okot, hogy

utoljára január 28-án jelentettek napi 30-nál kevesebb halálozást

a járvány kapcsán.

A szárazföldi Kínában szerda éjfélig 433 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 409-et a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban, azon belül 383-at Vuhanban, a tartomány székhelyén.

A fertőzöttek száma ezzel 78 497-re emelkedett Kína szárazföldi területén.

A jelenleg kezelés alatt álló páciensek száma Kína-szerte 43 352, közülük 8346 beteg állapota súlyos. További 2358 fertőzésgyanús esetet tartanak számon. A betegségből felgyógyultak száma pedig szerda éjfélig meghaladta a 32 ezret az országban.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán egy, a járvány megfékezéséről szóló ülésen hangsúlyozta:

de a járvány újabb fellendülésének kockázatát nem szabad figyelmen kívül hagyni. A kínai elnök ismét megerősítette, hogy Kína a továbbiakban is együtt dolgozik majd a világ többi országával és a nemzetközi szervezetekkel a járvány kezelését illetően.

Öt magyar rekedt egy karantén alá vont szállodában Tenerifén

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-sziget legnagyobb szigetén, Tenerifén, több mint 700 turista, köztük öt magyar, köztük egy kiskorú és két idős ember rekedt egy vesztegzár alá vont szállodában, miután egy ott tartózkodó olasz férfinél kimutatták a fertőzést.

Teresa Cruz egészségügyi tanácsos szerda este azt mondta, hogy a zárlat két hétig tart majd. Azonban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára csütörtökön azt mondta, hogy

de ez csak feltételes lehetőség, így még több egyeztetésre van szükség. Menczer szerint a döntés a spanyol hatóságok kezében van.

15 beteg Angliában, két halott Franciaországban

Csütörtökön a brit Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy az országban újabb két beteget találtak - írja a BBC. Ezzel az országban 15-re nőtt a fertőzöttek száma. A két beteget a Liverpoolban, illetve Londonban létrehozott speciális központba szállították.

Szerdára virradó éjjel

Franciaországban meghalt egy második beteg az új koronavírus okozta megbetegedésben,

ő a járvány első francia állampolgárságú áldozata.

Az áldozat egy 60 éves férfi, akiről korábban azt írták, hogy Kínában kapta el a kórt, később azonban a Reuters a francia egészségügyi ügynökségre hivatkozva azt írta, hogy a férfi nem járt egyetlen, a járvány által eddig sújtott területen sem.

Szaúd-Arábia nem engedi be a zarándokokat

A szaúdi külügyminisztérium csütörtökön bejelentette, ideiglenesen megtiltják a beutazást Szaúd-Arábiába a koronavírus-járvány miatt.

Az intézkedés alól a zarándokok sem jelentenek kivételt.

Szaúd-Arábia nem csupán a külföldről érkező zarándokok előtt zárta le a határt, hanem
megtiltotta a beutazást minden más személy számára, aki turistavízummal akart volna az országba jutni.

Az intézkedés sok zarándok számára jelent csalódást, aki el akart volna jutni az umra keretében Mekkába és Medinába, a "próféta mecsetjéhez" (Maszdzsid an-Nabaví).

1500 beteget kezelnek Dél-Koreában

Szerda este a Pentagon bejelentette, hogy Washington és Szöul átmeneti időre felfüggeszti a közös kiképzéseket.

Dél-Korea helyi idő szerint csütörtök reggel közölte, hogy az országban több mint ezerötszáz embert kezelnek az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladással. A héten

a Dél-Koreában állomásozó amerikai haderő egyik 23 éves katonáját is karanténba helyezték

a betegség gyanúja miatt.

A dél-koreai vezérkari főnök szóvivője szerint a helyzet súlyosságára tekintettel Dél-Korea vetette fel a szokásos közös kiképzés felfüggesztését, és Robert Abrams, a dél-koreai amerikai csapatok főparancsnoka elfogadta a javaslatot.

Donald Trump szerint nincs ok pánikra

Donald Trump azonban szerda esti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy egyáltalán nem elkerülhetetlen, hogy az új koronavírus-járvány széles körben elterjedjen az Egyesült Államokban, de nincs ok pánikra.

Az elnök elismerte ugyan annak lehetőségét, hogy a vírus akár jelentős mértékben is elterjedhet az országban, de hozzáfűzte rögtön, hogy "semmi sem elkerülhetetlen". Trump bejelentette, hogy Mike Pence alelnököt bízta meg a járvány visszaszorításával kapcsolatos intézkedések összehangolásával.

Az elnök bizakodó volt azt illetően, hogy a kormányzat képes kordában tartani a koronavírust, és azt is hozzátette:

és ez szerinte nagyon gyorsan el is készül majd.

Ötven ember van karanténban Amerikában

A Trump tájékoztatója előtti órákban jelentették be az egészségügyi hatóságok, hogy Kaliforniában újabb megbetegedést diagnosztizáltak. A páciens egyáltalán nem járt külföldön. Vele 15 főre emelkedett a betegséggel kezeltek száma.

Az Egyesült Államokban jelenleg több mint ötven beteget tartanak karanténban,

ellenőrizendő, hogy megfertőződtek-e a vírussal.

Szájmaszkot viselnek turisták egy villamoson, San Franciscóban. A városban még nem diagnosztizáltak az új típusú koronavírus miatt kialakult tüdőgyulladásos megbetegedéseket, de London Breed polgármester elővigyázatosságból vészhelyzetet hirdetett Forrás: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Sokan közülük a Diamond Princess nevű üdülőhajón betegedtek meg, és az amerikai kormányzat charterjárattal szállította haza őket.