Kétszáz osztrák, német és dán önkéntesen a jövő héten megkezdődik egy új koronavírus elleni oltóanyag, az APN01 emberi tesztelése, jelentette be csütörtökön az osztrák Apeiron Biologics. Ezzel az Egyesült Államok után Európában az emberi vakcinázás szakaszába lép a Covid-19 vírus elleni küzdelem - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

A bécsi székhelyű Apeiron Biologics kutatói által, az osztrák kormány támogatásával kifejlesztett oltóanyag Németországban és Dániában is megkapta az egészségügyi hatóságok engedélyét, így a szérum tesztelése a laboratóriumi kísérletek után az emberi vakcinázás szakaszába léphet.  Az APN01 (rhACE2) nevű szer egy szintetikus enzim, amely a laboratóriumi kísérletek során képes volt megállítani a koronavírus-sejtek terjedését és megakadályozni a tüdőgyulladás kialakulását. A II-es stádiumba lépő kísérlet célja, hogy 200 vírusfertőzött beteg megkapja a Covid-19 vírus elleni védőoltást - áll az Apeiron Biologics csütörtökön kiadott közleményében.

 Az APN01-et kettős hatásmechanizmus jellemzi:  az emberi sejtekben megtalálható ACE2 enzimhez hasonlóan viselkedik, amelynek segítségével a koronavírus behatol a sejtekbe. A vakcinázás után a vírus a betegbe fecskendezett enzim oldott változatához kötődik, nem a sejtekben található eredeti enzimekhez. "Úgy kell elképzelni, mint egy szivacsot, amely magába szívja a vírust és meggátolja, hogy a sejtekbe jusson" - magyarázta Josef Penninger, a kutatócsoport vezetője az osztrák Kurier hírportálnak. Egyedülálló kettős hatásmechanizmusa miatt az APN01 lehet az első olyan gyógyszer, amelynek segítségével eredményes lehet az új típusú SARS-CoV-2 vírus kezelése - jelentette ki Peter Llewellyn-Davies, az Apeiron Biologics AG vezérigazgatója.

A koronavírus-fertőzés márciustól világjárvánnyá váltForrás: AFP/Alissa Eckert

A világon elsőként március 16-án, a Kaiser Permanente kutatóintézetben oltottak be 45 önként jelentkezőt az mRNS-1273 nevű vakcinával az Egyesült Államokbeli Seattle-ben. Európában három héttel később, április 6-án kezdhetik meg  az APN01 szérum önkénteseken történő tesztelését.