Európában is indulhat a koronavírus elleni oltás tesztelése

koronavírus
A koronavírus-fertőzés márciustól világjárvánnyá vált. Egyes felmérések szerint a megfertőződöttek mintegy 60 százalékánál tünet a szaglásérzékelés jelentős romlása, vagy átmeneti megszűnése
Vágólapra másolva!
Kétszáz osztrák, német és dán önkéntesen a jövő héten megkezdődik egy új koronavírus elleni oltóanyag, az APN01 emberi tesztelése, jelentette be csütörtökön az osztrák Apeiron Biologics. Ezzel az Egyesült Államok után Európában az emberi vakcinázás szakaszába lép a Covid-19 vírus elleni küzdelem - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 
Vágólapra másolva!

A bécsi székhelyű Apeiron Biologics kutatói által, az osztrák kormány támogatásával kifejlesztett oltóanyag Németországban és Dániában is megkapta az egészségügyi hatóságok engedélyét, így a szérum tesztelése a laboratóriumi kísérletek után az emberi vakcinázás szakaszába léphet.

- áll az Apeiron Biologics csütörtökön kiadott közleményében.

Az APN01-et kettős hatásmechanizmus jellemzi:

az emberi sejtekben megtalálható ACE2 enzimhez hasonlóan viselkedik, amelynek segítségével a koronavírus behatol a sejtekbe.

A vakcinázás után a vírus a betegbe fecskendezett enzim oldott változatához kötődik, nem a sejtekben található eredeti enzimekhez. "Úgy kell elképzelni, mint egy szivacsot, amely magába szívja a vírust és meggátolja, hogy a sejtekbe jusson" - magyarázta Josef Penninger, a kutatócsoport vezetője az osztrák Kurier hírportálnak.

- jelentette ki Peter Llewellyn-Davies, az Apeiron Biologics AG vezérigazgatója.

A koronavírus-fertőzés márciustól világjárvánnyá vált Forrás: AFP/Alissa Eckert

A világon elsőként március 16-án, a Kaiser Permanente kutatóintézetben oltottak be 45 önként jelentkezőt az mRNS-1273 nevű vakcinával az Egyesült Államokbeli Seattle-ben.

Európában három héttel később, április 6-án kezdhetik meg

az APN01 szérum önkénteseken történő tesztelését.