Emelkedik a járványgörbe Belgiumban és Hollandiában

Brüsszel, Belgium, koronavírus, COVID-19
A couple wearing protective face masks carry their groceries on April 5 , 2020, in Brussels, as a strict lockdown is been in place for the past 3 weeks to stop the spread of COVID-19, the disease caused by the novel coronavirus. (Photo by Aris Oikonomou / AFP)
Vágólapra másolva!
Jelentősen, 1580-nal emelkedett a diagnosztizált betegek száma, valamint 283-an haltak meg egy nap alatt Belgiumban a koronavírussal összefüggésben. Hollandiában újabb 1102 ember esetében lett pozitív a vírusteszt eredménye, ahol átlépve a húszezret, 20 682 igazolt fertőzöttről érkezett már jelentés. Luxemburgban háromezernél is több az igazolt fertőzöttek száma.
Vágólapra másolva!

Emelkedik a járványgörbe Belgiumban

Belgiumban a csütörtöki adatok szerint 24 983 a fertőzöttek száma. Noha az 1580 új eset nem számít rekordnagyságúnak,

a járványgörbe továbbra is meredek emelkedést mutat.

Az elmúlt 24 órában újabb 283 ember halt meg a koronavírussal összefüggésben. Ez az adat szerdán 205, kedden pedig rekordnak számító 403 volt. Belgiumban összesen 2523 ember halt bele a koronavírusba.

Egymást követő második napon érkezett jelentés arról, hogy magasabb a gyógyultak száma a kórházba szállított fertőzöttekénél. Amíg a szerdai híradás szerint az egy nappal korábbihoz képest 150-nel többet, 487 embert szállítottak kórházba, addig a csütörtökön közzétett adatok szerint számuk 459-vol.

Bevásárlás után hazasétáló pár Büsszelben április 5-én Forrás: AFP/Aris Oikonomou

A belga kórházak 9432 rendelkezésre álló ágyából jelenleg 5559-et foglalnak el koronavírussal fertőzöttek, 98-cal kevesebbet, mint tegnap. Az elmúlt 24 órában 483 ember hagyta el a kórházakat - eddig összesen 5164-en -, ezzel tovább csökkent a kórházi ápolásban részesülők száma március 15. óta, mikor az első fertőzött felgyógyult.

A kórházban ápoltak közül 1285 embert részesítenek intenzív ellátásban, kilenccel többet, mint szerdán. Lélegeztetőgépet 992 embernél kell alkalmazni, 16-tal kevesebb esetben, mint előző nap.

Belgium a tizedik helyen áll a világ országai között a regisztrált fertőzéseket illetően.

A belga kormány arra szólította fel a lakosságot, hogy a hirtelen érkezett napos tavaszi időjárás ellenére "a nyár megmentése érdekében" maradjanak otthon a négynapos húsvéti hétvégén. Szabadlevegőn csak indokolt estben, bevásárlás és testmozgás végett tartózkodjanak a megfelelő távolság betartása mellett.

Több mint húszezer fertőzött Hollandiában

Hollandiában, amíg az elmúlt napokban nyolcszáz és kilencszáz környékén mozgott az újonnan igazolt fertőzöttek száma,

a járványgörbe csütörtökön újabb emelkedést mutatott.

A koronavírussal fertőzöttek száma egy nap alatt újabb 1102-vel emelkedett, ezzel 20 682 igazolt fertőzöttről érkezett jelentés Hollandiából. A friss adatok szerint a kedden közölt 101, valamint a szerdán közzétett 234 halálesthez képest csütörtökre további 147 ember halt meg az országban, ezzel összesen 2248 a halottak száma. Az elmúlt egy hétben rögzített, 100 és 120 között mozgó napi adatokhoz képest a szerdán közölt elhalálozási szám kiugrónak, a csütörtöki adat pedig várakozáson felülinek számít.

A betegségből eddig 272-en gyógyultak fel.

Továbbra is otthon maradásra buzdítanak Luxemburgban

Luxemburgban az új fertőzések száma továbbra is magas. Csütörtökre 64 új esettel háromezer fölé, 3034-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A friss jelentés szerint 46-an haltak meg, ez két új halálesetet jelent 24 óra leforgása alatt.

A hét elején közölt adatokhoz képest azonban megkettőződött, csütörtökre 500-ra emelkedett azok száma, akik gyógyultan távozhattak a kórházakból.

A kormány továbbra is szájmaszkok viselésére és szükség esetén otthoni elkészítésére buzdítja az embereket. Nem elsősorban azért, hogy önmagukat védjék, hanem azért, hogy

elkerüljék a vírus terjesztését

különösen olyan helyeken, ahol nehéz a szükséges távolságot megtartani.