Tunézián keresztül jut török egészségügyi segély Líbiába

Vágólapra másolva!
Tunézia engedélyezte egy török repülőgépnek, hogy leszálljon az ország déli részén fekvő Dzsardzsíszban, illetve hogy a segélyt a Rász-Dzsedír határátkelőn keresztül eljuttassák Líbiába - számolt be pénteken közleményében az észak-afrikai ország elnöksége.
Vágólapra másolva!

A dokumentumban nem szolgáltak részletekkel a segélyszállítmányról. Tunézia ugyanakkor utasította vámszerveit és biztonsági erőit, hogy a segélyt közvetlenül juttassák el a líbiaiaknak.
Tunézia nem engedélyezi külföldi államoknak, hogy területét felhasználva beavatkozzanak a líbiai konfliktusba.

Nem biztonságos

A szomszédos Líbia nemzetközileg elismert - Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette - kormányát Törökország támogatja. Egy tunéziai tisztviselő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a török gép azért nem repült közvetlenül Líbiába, mert ott a légikikötő nem volt biztonságos.

A líbiai Szarrádzs-kormány a múlt héten bejelentette, folytatja a harcot annak ellenére, hogy a fővárost ostromló, az ország keleti és déli részeit uraló Halífa Haftar tábornok erői egyoldalú tűzszünetet hirdettek. A kormány közleménye szerint csütörtökön a Haftar-erők tüzérségi támadásában öt civil életét vesztette, több tucatnyian megsebesültek a fővárosban.

Több mint egy éve

Haftar tábornok 2019 áprilisa óta ostromolja a fővárost, Tripolit, amely a Szarrádzs kormány székhelye. A tábornokot a többi között az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Oroszország is támogatja, míg riválisát, Szarrádzs kormányát Törökország segíti.

Az ENSZ BT 2011-ben rendelt el fegyverembargót Líbia ellen, miután az észak-afrikai ország Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása nyomán káoszba süllyedt. Az ENSZ csütörtökön nyilvánosságra került bizalmas jelentéséből kiderült, hogy mintegy 1200 fős kontingenst tarthat Líbiában a Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég, amely Haftar hadúr csapatait erősíti.