Szombaton 194 halálos áldozata volt a COVID-19 járványnak Olaszországban, amely jelentős csökkenés a tegnapi 243 halotthoz képest – közölte a Polgárvédelmi Hivatal hozzátéve, hogy az új esetek száma a pénteki 1327-ről 1083-ra esett – adta hírül a Reuters.

A koronavírus-járvány olaszországi áldozatainak a száma a járvány február 21-i kitörése óta jelenleg 30 395 – közölte a hivatal, amely a harmadik legmagasabb szám a világon, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után.Az igazolt esetek száma 218 268, ami globálisan szintén a 3. helyen van. Olaszországot e tekintetben csak az Egyesült Államok és Spanyolország előzi meg. 

Védőmaszkos járőkelők Nápolyban.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate

A gócpontnak számító Lombardiában 85-re csökkent a halottak napi száma a korábbi 94 után. Az aktív fertőzöttek száma 502-vel emelkedett a korábbi 609-hez képest.
A járványgörbe erőteljes lefelé ívelésének hatására megteltek sétálókkal az olasz városok utcái. Az óvintézkedések május 4-től indított enyhítését követő első hétvégén, a szigorú ellenőrzés ellenére megteltek Nápoly tengerparti sétányai, és a nyári időben hasonlóképpen tele voltak emberekkel az Adria-parti Rimini utcái is, miközben a strandokat továbbra is zárva tartották. A sétálóknak csak egy része viselt szájmaszkot.

Néhány ember utazik csak a villamoson, ahol sárga feliratok jelzik, hova nem szabad ülni a koronavírus-fertőzés elkerülése érdekében Milánóban.Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

Az északi Trentino-Alto Adige és Friuli Venezia Giulia, valamint a déli Calabria tartomány nem várta meg a kereskedelem május 18-től tervezett újraindítását, hanem korábban megnyitotta az üzleteket.
Az egészségügyi hatóságok szerint az újraindulást követő járványhelyzet felméréséhez meg kell várni május második felének adatait.