A néhai diktátor, Hugo Chávez unokája lesz Joe Biden tanácsadója a kampányban

GettyImageRank2 POLITICS ELECTION DES MOINES, IOWA - AUGUST 10: Democratic presidential hopeful U.S. Sen. Kamala Harris (L) (D-CA) talks with her aide Julie Chavez Rodriguez (R) during the Asian and Latino Coalition event at Jasper Winery on August 10, 20
Kamala Harris szenátor (b) és Julie Chávez Rodriguez egy 2019-es kampányrendezvényen
Vágólapra másolva!
A demokraták várható elnökjelöltje, Joe Biden kampánycsapata felfogadta a néhai venezuelai diktátor, Hugo Chávez lányunokáját kampánytanácsadónak - jelentette kedden az amerikai ABC televízió.
Vágólapra másolva!

Julie Chávez Rodriguez korábban a demokraták elnökjelöltségéért szintén versenyző Kamala Harris kaliforniai szenátor elnökválasztási kampányának munkatársa volt, és jelenleg is a szenátor mellett dolgozik. De dolgozott Barack Obama kormányzatánál is, akkor a Fehér Háznak az LMBT-közösséggel, a spanyolajkúakkal, a veteránokkal, a fiatalokkal és - az ABC televízió konkrétumokat nélkülöző megfogalmazása szerint - a "progresszívokkal" fenntartott kapcsolatait fogta össze és felügyelte.

Kamala Harris szenátor (b) és Julie Chávez Rodriguez egy 2019-es kampányrendezvényen Forrás: AFP/2019 Getty Images/Justin Sullivan

Biden kampánycsapatában a feladata szintén a spanyolajkú közösségekkel történő kapcsolattartás lesz. Ebben segítője Cristóbal Alex, egy spanyolajkú alapítvány korábbi igazgatója. Az ABC értékelése szerint a spanyolajkú közösségekben sokan gyanakvással viseltetnek Biden iránt, mert az Obama-kormányzat alelnökeként neki is felelőssége volt illegális bevándorlók kitoloncolásában. A spanyolajkú szavazók inkább Biden korábbi nagy demokrata vetélytársát, Bernie Sanders vermonti szenátort támogatták.

Elemzők emlékeztetnek rá, hogy az elmúlt hetekben Biden megszaporította kapcsolatfelvételeit a spanyolajkú amerikai közösségek tagjaival és képviselőivel. Májusban felkérte az amerikai politikai életben radikális baloldaliként számon tartott Alexandria Ocasio-Cortez New York-i kongresszusi képviselőt is, hogy legyen tagja az egyik munkacsoportjának. A korábban Sanders szenátort támogató és Bident élesen bíráló Ocasio-Cortez feladata a "hídépítés" Sanders és Biden támogatói között.