Georgiában május 22-től feloldják a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli helyzetet és éjszakai kijárási tilalmat - erősítette meg csütörtökön a már korábban beharangozott intézkedést az ország miniszterelnöke.

Szavait élőben közvetítette az Imedi helyi kereskedelmi televízió. Giorgi Gaharia a kormány ülésén hangoztatta, nagyon fontos, hogy fokozatosan és óvatosan térjenek vissza a normális hétköznapokhoz a gazdaságban és a társadalomban. A kormány ezért úgy határozott, hogy nem hosszabbítja meg a rendkívüli helyzetet, és ennek megfelelően a részleges kijárási tilalom hatályát sem.

Azt is mondta, hogy a kormány a kereskedelmi bankokkal együtt úgy határozott,

három hónapra elhalasztják a hitelek visszafizetését azoknak, akik a koronavírus okozta járvány miatt elvesztették munkájukat. Akiknek csökkent a jövedelmük a rendkívüli intézkedések miatt, valamint banki hiteleik vannak, nem számítanak fel kamatot a halasztott visszafizetésre.

721 igazolt fertőzött van az országban

Georgiában március 21. óta van érvényben járványügyi rendkívüli helyzet. Április 27-én fokozatosan enyhítettek a korlátozásokon, engedélyezték a személygépkocsik közlekedését, megindult a taxiszolgáltatás, megnyíltak a szabadtéri piacok, működhettek az online oldalakon rendelt termékeket házhoz szállító vállalkozások, az autószervízek, autómosók, újraindulhattak az építkezések, megnyíltak az üzletek.

A bevásárlóközpontok azonban zárva maradtak.

Április 27-től megnyithattak a helyi pacok isForrás: AFP/Vano Shlamov

A kaukázusi országban eddig 721 igazolt fertőzéses esetet mutattak ki. Három megfertőződött állampolgárt külföldről szállítottak haza. 485-en kigyógyultak a kórból, és jelenleg 3600-an tartózkodnak karanténban, illetve 316-an állnak kórházi kezelés alatt, 12 beteg pedig meghalt.