Palesztinok izraeli katonákra támadtak Ciszjordániában

Izrael
Hebron, 2019. november 13. Izraeli katonák hanggránátot hajítanak palesztin tüntetők felé a ciszjordániai Hebronban 2019. november 13-án, miután két nappal korábban izraeli katonák lelőttek egy 22 éves palesztin tüntetőt, Omar Badavit egy tüntetésen. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint eddig Gázából mintegy kétszázötven rakétával támadták Izrael területét, miután előző nap az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szervezet közös akcióban megölte az Iszlám Dzsihád egyik gázai vezetőjét, Bahá Abu al-Atát. MTI/EPA
Vágólapra másolva!
Palesztinok izraeli katonákra támadtak Ciszjordániában, a katonák megsebesítettek két merénylőt - jelentette hétfőn a Jediót Ahronót című újság online hírportálja, a ynet.
Vágólapra másolva!

Ciszjordánia középső részén, Amicháj telepesfalu közelében két palesztin sarlókkal próbált megszúrni izraeli katonákat. A hadsereg közleménye szerint a katonáknak nem esett bántódása, a támadókra lőttek, és megsebesítették őket. A sérült merénylőket kórházba szállították.

Izraeli katonák Ciszjordániában egy korábbi merénylet idején. Forrás: MTI/EPA/Abed Al-Haslamun

Az utóbbi hetekben

Ciszjordániában többször is merényletet kíséreltek meg palesztinok izraeliek ellen, egy kőtömbbel egy éjszakai razzián fejbe dobott katona belehalt sérüléseibe.

A feszültség azért nőtt a térségben, mert az új izraeli kormány koalíciós megállapodása kilátásba helyezte, hogy Donald Trump béketerve alapján július 1. után kiterjesztik az izraeli fennhatóságot számos ciszjordániai zsidó településre, valamint a Jordán völgyére. Ezeket a területeket Izrael 1967-ben foglalta el Jordániától, de a palesztinok jövendő államuk területének tekintik.