Romániában egy alkotmánybírósági döntés miatt megszűnt a koronavírus-járvány megfékezését célzó karanténintézkedések jogalapja, így a hatóságok már csak ajánlhatják a fertőzötteknek, vagy a járvány sújtotta országokból érkezőknek, de nem kényszeríthetik őket, hogy legalább két hétig ne érintkezzenek senkivel.

Az alkotmánybíróság június 25-i - csütörtökön hatályba lépett - döntése miatti joghézagra csak a hétvégén derült fény, amikor a román média arról számolt be, hogy a bukaresti hatósági karanténban megfigyelés alatt tartott száz ember közül több mint hatvanan elhagyták a kijelölt épületet, illetve amikor eljutott a sajtóhoz a belügyi államtitkár körlevele, amiben arra figyelmezteti a megyei prefektusokat, hogy "ideiglenesen felfüggesztik" a hatósági karantén és lakhelyi elkülönítést, mivel csütörtökön hatályon kívül helyezték a vonatkozó miniszteri rendeletet.

Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Az alkotmánybíróság ugyanis azt mondta ki, hogy nem lehet miniszteri rendelet szintjén karanténintézkedéseket hozni, de a kormány eddig nem ismerte el nyilvánosan, hogy a rendelkezés következményeként senkit sem lehet már akarata ellenére kórházban, vagy karanténban tartani Romániában. 

Ludovic Orban kormányfő szombaton azzal vádolta az alkotmánybíróságot, hogy nem ez az első döntése, amivel "meghiúsítja" az állampolgárok egészségének és életének védelmében hozott kormányzati intézkedéseket. 

A miniszterelnök azt javasolta a román állampolgároknak, hogy ne vegyék figyelembe az alkotmánybíróság döntését, viselkedjenek felelősségteljesen, ahogy eddig is tették, a "magától értetődő szabályokat" követve. 

Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke leszögezte, hogy az alaptörvény világosan kimondja, hogy az állampolgári alapjogokat csak törvénnyel lehet korlátozni, és nem a taláros testület tehet arról a hibáról, hogy a jogalkotó ezt a döntést alkotmánysértő módon az egészségügyi miniszter hatáskörébe adta.

Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Marcel Ciolacu házelnök, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke szerint a miniszterelnök aláássa az alkotmányos rendet és anarchiára buzdít, amikor kormánya "inkompetenciája" miatt egy alkotmánybírósági döntés semmibe vételére szólítja fel az embereket. 

A jobbközép kisebbségi kormány azt ígérte, hogy jövő hét elejére elkészíti azt a jogszabály-tervezetet, ami immár törvény - és nem egészségügyi miniszteri rendelet - szintjén szabályozza a karanténintézkedéseket. Ezt azonban a baloldali parlamenti többségnek is meg kell szavaznia, ahhoz, hogy felszámolják Romániában a karanténintézkedéseket jogalap nélkül hagyó joghézagot.