Romániában újra közel 600 beteget találtak egy nap alatt

2020.07.10. 14:26

Romániában továbbra is a járvány első, áprilisi tetőzését meghaladó ütemben terjed a koronavírus-járvány. A pénteki összesítés szerint újabb 592 embernél mutatták ki a fertőzést az utóbbi 24 órában.

A fertőzések ütemének gyorsulását jelzi, hogy a pénteki érték csaknem másfélszerese a megbetegedések utóbbi két hétben regisztrált, a napi 400 új eset körüli átlagának, de az utolsó hét átlagát is 36 százalékkal meghaladja. A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi 24 órában minden korábbinál több, csaknem 15 ezer tesztet végeztek, ami csaknem másfélszerese az utóbbi hónap átlagos napi tesztelési ritmusának. 

Hívek maszkban az első beltéri istentiszteleten a Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség kolozsvári Farkas utcai templomában 2020. június 21-énForrás: MTI/Kiss Gábor

Pénteken ismét megdőlt a rekord, azaz meghaladta a 8400-at az ismert aktív esetek száma.

Az utóbbi napon az átlagosnak számító 21-nél kevesebb, 13 koronavírus-fertőzött halt bele a betegségbe.

Romániában eddig 31 381 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, közülük 21 129-et gyógyultnak nyilvánítottak, 1847-en meghaltak, 236 beteget pedig súlyos állapotban, intenzív osztályon ápolnak.

Védőmaszkot viselő idős pár visz egy koszorút Bukarestben 2020. április 29-én, a koronavírus-járvány idejénForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A járvány leginkább Bukarestben és a fővárostól északra található Arges, Dambovita és Prahova megyében, illetve az erdélyi Brassó megyében terjed. Partiumban és Erdély többi részén, ahol az áprilisi első tetőzés idején sok megbetegedést regisztráltak, most valamivel jobb a helyzet. Maros és Kolozs megye kivételével többnyire egy számjegyű a napi új fertőzések száma.

Ludovic Orban, román miniszterelnök.Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Ludovic Orban román kormányfő az újabb hétvége közeledtével arra figyelmeztette a tengerparti és hegyvidéki üdülőhelyeken működő kerthelyiségek üzemeltetőit, hogy bevonják engedélyüket, ha nem gondoskodnak a távolságtartási szabályok betartásáról, és megismétlődnek a korábbi hétvégéken tapasztalt tömegjelenetek.