Több mint hatszázzal nőtt Ukrajnában az azonosított fertőzöttek száma

koronavírus, ez történt a világban, galéria, 2020.05.11-17.
Lviv, 2020. május 11. Fertőtlenítő fülkén megy keresztül egy látogató a nyugat-ukrajnai Lviv város szabadtéri múzeumába érkezésekor 2020. május 11-én, az új típusú koronavírus-járvány idején. Ukrajnában az enyhítések első szakaszában látogathatóvá váltak a parkok, a közterek, a játszóterek és a szabadtéri sportlétesítmények. Működhetnek ismét a fogászatok, a szépségszalonok, a fodrászatok, a közjegyzői és ügyvédi irodák, fogadhatnak pácienseket a pszichológusok. MTI/EPA/Pavlo Palamarcsuk
Vágólapra másolva!
Enyhe mértékű lassulást mutat Ukrajnában a koronavírus-fertőzés terjedése, az elmúlt napban újabb 638 új beteget regisztráltak - derült ki Makszim Sztepanov egészségügy-miniszter keddi tájékoztatójából.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető által közölt adatok alapján a járvány kitörése óta az új esetekkel együtt

eddig 54 ezer 771 fertőzöttet azonosítottak az országban.

A halottak száma 14 újabb halálesettel 1412-re nőtt, míg eddig 27 ezer 154-en gyógyultak meg, közülük 651-en az elmúlt napban. Az aktív betegek száma jelenleg 26 ezer 205.

Az egészségügyi dolgozók körében az eddig azonosított betegek száma már elérte a 7499-et.

A legtöbb új megbetegedést ismét az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették előző nap, 147-et, továbbá a fővárosból, Kijevből - amely Ukrajna második legfertőzöttebb területe jelenleg -, 112-t, Kárpátaljáról pedig 67-et.

Fertőtlenítő fülkén megy keresztül egy látogató a nyugat-ukrajnai Lviv város szabadtéri múzeumába érkezésekor 2020. május 11-én, az új típusú koronavírus-járvány idején Forrás: MTI/EPA/Pavlo Palamarcsuk

Kárpátalja megyében a helyi kormányzóság közlése szerint a koronavírusos betegek fogadására

második, illetve harmadik hullámban megnyitott kórházakban az ágyak leterheltsége csaknem elérte a 90 százalékot.

Ezekben az egészségügyi intézményekben június 18-án tették lehetővé a Covid-19-betegek fogadását. A kormányzóság magyarázata szerint a kórházak telítettségének oka, hogy az elmúlt három hétben a megyében intenzíven növekedett a fertőzöttek száma.

Kárpátalján eddig 4055 fertőzöttet regisztráltak,

közülük 140-en haltak meg és 1301-en győzték le a kórt. A járvány kezdete óta Ukrajnában eddig 813 ezer 396 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el.

Közben a Szevodnya című lap az egészségügyi minisztériumtól származó, nem megnevezett forrásra hivatkozva azt írta, hogy

a tárcánál fontolgatják az országos karantén meghosszabbítását újabb két héttel,

azaz augusztus közepéig, mert ennyi a vírus lappangási ideje. Azt is elmondta, hogy az általánosan, minden régióra vonatkozó korlátozások közül a hatékonynak bizonyultakat, mint a távolságtarást és a közösségi közlekedési eszközökre vonatkozó szabályokat fenntartják, a hatástalan korlátozásokat viszont visszavonják.

Munkások tisztítják a falat egy kijevi aluljáróban 2020. május 22-én Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ukrajnában március 3-án regisztrálták az első fertőzöttet Csernyivci megyében. Két hétre rá vezették be az országos karantént, május 22-től július végéig pedig úgynevezett adaptív karantén van érvényben, ami azt jelenti, hogy a helyi hatóságok önállóan dönthetnek a korlátozások enyhítéséről vagy szigorításáról.

Közben a dél-ukrajnai Odesszában a városvezetés hétfőn úgy döntött, hogy keddtől szigorít a helyi karanténszabályokon: éjjel 11 órától reggel 7 óráig megtiltotta minden szórakoztató egység, beleértve az éttermek, bárok és éjszakai klubok működését.