Második napja lassul a járvány terjedése Oroszországban

koronavírus, oroszország
Látogatók keresik fel a Szentpétervárhoz tartozó Carszkoje Szelóban lévő Katalin-palota borostyántermét, amely zárva volt a koronavírus-járvány idején, de most újra megnyitották. A palotában egy látogatói útvonalat alakítottak ki, amely érinti az épület többi termét is.
Vágólapra másolva!
Az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 5842-vel 783 328-ra emelkedett Oroszországban a kedden közölt hivatalos adatok szerint. A napi növekmény, amely arányát tekintve 0,8 százalékos, április 29. óta egymás után másodszor csökkent 6 ezer alá.
Vágólapra másolva!

Az országban az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 24,2 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (3 830 926), Brazília (2 118 646) és India (1 155 338) után. Az aktív esetek száma 3093-mal 208 364-re csökkent. A halálozások száma 153-mal 12 580-ra, a gyógyultaké pedig 8782-vel 562 384-re emelkedett.

Moszkvában a diagnosztizált fertőzöttek száma 602-vel 234 725-re, a halálos áldozatoké 17-tel 4331-re, a gyógyultaké pedig 853-mal 171 771-re nőtt. Az orosz fővárosban június 23., vagyis az éttermek belső termei, a kondicionáló termek és uszodák újbóli megnyitása óta

44 százalékkal csökkent az új megbetegedések száma.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 25,4 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 197 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 270 199 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Szergej Kirijenko, az orosz elnöki apparátus második embere a városvezetők keddi szkolkovói tanácskozásán arra figyelmeztetett, hogy noha a járvány terjedése visszaesőben van,

Ruszlan Calikov orosz védelmi miniszterhelyettes az Argumenti i Fakti című lap keddi számában bejelentette, hogy

már kész a Covid-19 elleni vakcina,

amelyet katonavirológusok és az egészségügyi tárca Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézetének (NICEM) szakemberei közösen fejlesztettek ki.

Elmondta, hogy

a klinikai tesztelés eredményeit már véglegesen kiértékelték, az abban részt vevő önkéntesek pedig kivétel nélkül megszerezték az immunitást.

Korábbi hivatalos nyilatkozatok szerint az orosz vakcina bejegyzése augusztusban várható.

Látogatók keresik fel a Szentpétervárhoz tartozó Carszkoje Szelóban lévő Katalin-palota borostyántermét, amely zárva volt a koronavírus-járvány idején, de már újra megnyitották Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) közölte, hogy a Puskin nevét viselő moszkvai Seremetyjevo repülőtér belső járatokra szakosított B terminálján az utasok hétfő óta egyórás Covid-19-gyorteszt elvégzését igényelhetik. A külső és belső járatokat egyaránt fogadó D terminálon a szolgáltatás jövő hétfőtől lesz elérhető, a nemzetközi légi forgalom újraindítására való felkészülés jegyében.

A tesztelést az RFPI által az egyik leggyorsabbnak és legpontosabbnak nevezett EMG cég mikrolaborjaival fogják elvégezni, az eredményről pedig orosz és angol nyelvű igazolást adnak.