Donald Trump részt vesz a Libanon megsegítésére szervezendő, vasárnapra tervezett nemzetközi videós donorkonferencián - az amerikai elnök ezt péntek este a Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján jelentette be.

Trump elmondta, hogy a videókonferencián részt vesznek Libanon vezetői, Emmanuel Macron francia államfő és több más vezető politikus, illetve az európai intézmények képviselői is. 
Mindenki segíteni akar  - fogalmazott Donald Trump. Az elnök péntek délután a Twitteren arról is hírt adott, hogy - szintén telefonon - beszélt Michel Aun libanoni államfővel is. 

Bejrút kikötői negyede 2020. augusztus 6-án, két nappal a hatalmas erejű, kettős robbanás után.Forrás: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Az Egyesült Államok már csütörtökön megindította az első segélyszállítmányát a robbanás sújtotta Bejrútba. Frank McKenzie tábornok, az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (Centcom) főparancsnoka aznap este jelentette be, hogy három katonai repülőgép élelmiszert, gyógyszert, palackozott vizet szállít Bejrútba, és az első gép már csütörtök este fel is szállt Katarból, az ottani amerikai légitámaszpontról. Pénteken délelőtt a USAID, az amerikai kormányzat nemzetközi fejlesztési hivatala adott ki közleményt arról, hogy  15 millió dollár értékű segélyt küld a libanoni fővárosba. Az amerikai szállítmány 50 ezer ember számára három hónapra elegendő élelmiszert és gyógyszert tartalmaz.

A pusztítás nyomai a bejrúti kikötőben történt előző napi hatalmas robbanást követően 2020. augusztus 5-énForrás: MTI/EPA/Vael Hamzeh

A sajtókonferencián Trump megemlítette azt is, hogy orvosok, ápolónők és mentősök egyaránt útnak indultak Bejrútba.

Trump bejelentette: augusztus 20-án a Fehér Házban fogadja majd Musztafa al-Kádimi iraki kormányfőt.