Távozik tisztségéből Phil Hogan, az Európai Unió kereskedelmi biztosa a járványügyi előírások - hazájában, Írországban történt - megsértése miatt - erősítette meg szerdán este Peter Power, Hogan kabinetfőnöke a korábbi sajtóértesüléseket a dpa német hírügynökségnek Brüsszelben.

Hogan szerdán este jelentette be, hogy benyújtotta lemondását. Egyre világosabbá vált, hogy a nemrég Írországban tett látogatásomat övező vita akadályozza uniós biztosi tevékenységemet, és aláásná munkámat az előttünk álló kulcsfontosságú hónapokban" - olvasható állásfoglalásában.

Nem sokkal korábban Peter Power, Hogan kabinetfőnöke erősítette meg az erről szóló sajtóértesüléseket a dpa német hírügynökségnek Brüsszelben.
Korábban az ír kabinet elhatárolódott Hogantől, amiért a korlátozások dacára részt vett az ír parlament golfegyesületének vacsorarendezvényén, amely nem felelt meg az egészségügyi előírásoknak, továbbá közfelháborodást is keltett országában.

Brüsszel, 2020. augusztus 26. 2019. december 12-én Brüsszelben készített kép Phil Hoganről, az Európai Unió kereskedelmi biztosáról. Hogan 2020. augusztus 26-án bejelentette lemondását a járványügyi előírások - hazájában, Írországban történt – megsértése miatt. Hogan a korlátozások ellenére részt vett az ír parlament golfegyesületének rendezvényén, amely nem felelt meg az egészségügyi előírásoknak. MTI/EPA/Stephanie LecocqForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az ír egészségügyi minisztérium emellett azt veti Hogan szemére, hogy a beutazását követően Írországban tett útjaival további járványügyi intézkedéseket, így vesztegzárra vonatkozó előírásokat is megszegett.
A kereszténydemokrata Fine Gael 60 éves politikusától az Európai Bizottság elnöke további magyarázatot követelt hétfőn a viselkedését illetően. Ursula von der Leyen szóvivője szerdán este azonban nem nyilatkozott az ügyben.

Hogan vasárnap nyilvánosságra hozott közleményében ismételten bocsánatot kért azért, hogy augusztus 17-én részt vett a kifogásolt rendezvényen.
Hogan december 1-je óta látta el a kereskedelmi biztos hivatalát.
Múlt pénteken Dara Calleary ír mezőgazdasági miniszter már beadta lemondását, mert részt vett a mintegy nyolcvanfős rendezvényen. Az ír kabinet csütörtökön fogadott el új korlátozó intézkedéseket, miszerint az esküvőket, istentiszteleteket és egyes kulturális eseményeket leszámítva, legfeljebb hat főben maximalizálták a beltéri rendezvények résztvevőinek számát.