Újra működik a négy hete felrobbant bejrúti kikötő

Bejrút, 2020. augusztus 6. Bejrút kikötői negyede 2020. augusztus 6-án, két nappal a hatalmas erejű, kettős robbanás után. A detonációk következtében a legutóbbi információk szerint legkevesebb 135 ember életét vesztette, több mint ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy hat évvel ezelőtt elkobzott és raktárban őrzött vegyianyag-hajórakomány robbant fel. MTI/EPA/Vael Hamzeh
Vágólapra másolva!
Még dolgoznak a romok eltakarításán és a part mentén elsüllyedt hajók kiemelésén, de már teljes kapacitással működik a bejrúti kikötő. A munkálatok még körülbelül két hétig tartanak az NNA libanoni hírügynökség szerint.
Vágólapra másolva!

Libanon több országtól segítséget kapott azt követően, hogy augusztus 4-én a főváros kikötőjében felrobbant több mint 2700 tonna ammónium-nitrát, amelyet évek óta, különösebb óvintézkedések nélkül tároltak ott.

Bejrút kikötői negyede 2020. augusztus 6-án, két nappal a hatalmas erejű, kettős robbanás után Forrás: MTI/EPA/Vael Hamzeh

A robbanás súlyos pusztítást okozott Bejrútban,

legalább 183 ember meghalt, mintegy hatezren megsérültek, rengeteg épület megrongálódott.

A robbanás okát egyelőre nem tudni, a kiszivárgott dokumentumok szerint azonban az ország legfelsőbb vezetése is tudott arról, hogy az óriási mennyiségű vegyi anyagot ott raktározzák.