Az újraválasztására készülő jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump elfogadta az elnökjelöltséget a republikánusok konvenciójának utolsó napján, csütörtökön, ezzel immár formálisan is elnökjelölt. Trump jelöltségének a hírére a radikális baloldal erőszakos jellegű megmozdulást szervezett Washingtonban.

A Fehér Ház Rózsakertjében rendezett ünnepségen az elnök úgy fogalmazott, "hálával telt szívvel és határtalan optimizmussal" fogadta el pártja elnökjelöltségét.

"Támogatásuk megtisztel" - mondta beszéde elején az elnök, majd dicsérte azt a "különleges" fejlődést, amelyet közösen értek el. Hozzátette, hogy a következő négy évre ugyanezt ígéri.

Donald Trump amerikai elnök és Mike Pence alelnök az amerikai Republikánus Párt elnökjelölt-állító konvencióján az észak-karolinai Charlotte-ban augusztus 24-énForrás: MTI/EPA/AP/Chris Carlson

Az új elnöki ciklusban ismét a történelem legnagyszerűbb gazdaságát építjük újra, gyorsan viszatérünk a teljes foglalkoztatottsághoz, a növekvő jövedelmekhez és a rekordmértékű felvirágzáshoz - hívta fel rá a figyelmet Donald Trump.

Beszéde további részében - elemzők által ambiciózusnak nevezett - gazdasági terveket vázolt fel. Tíz hónap alatt tízmillió új munkahelyet, további egészségbiztosítási reformokat ígért, valamint azt, hogy elsősorban Kínából visszatelepítik Amerikába az egészségügyi gyártókapacitásokat, ami egy olyan járványhelyzetben, mint a mostani, kulcsfontosságú lépésnek mondható.

Párhuzamot vonva a Republikánus és a Demokrata Párt között, azt hangoztatta, hogy két, egymástól nagyon eltérő vízió, filozófia és világnézet jellemzi őket. A választás tétje Trump szerint: vagy szocializmus, vagy Amerika maradjon olyannak, amilyennek szeretjük. Leszögezte: ősszel arról is döntenek az amerikaiak, hogy hazájuk "a rend és a törvényesség országa legyen-e, vagy az anarchia uralkodjék el", utalva itt közvetett módon a radikális baloldal randalírozására.

Kormányzata eddigi eredményei közül felidézte - a gazdaság teljesítménye mellett - az illegális bevándorlásra vonatkozó politikát, az amerikai-mexikói határon épülő falat, a bíróságokon elért személyi változásokat és a külpolitikában elért sikereket.

Utóbbiak között említette a NATO megerősítését, Jeruzsálem Izrael fővárosaként történt elismerését, a nemrégiben Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között aláírt, történelmi jelentőségű békemegállapodást, az Iszlám Állam terrorszervezet és vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi, valamint az iráni Kászim Szulejmáni likvidálását.

Kitért a koronavírus-járványra, beszédében a vírust következetesen "Kína-vírusnak" nevezte. Felidézte, hogy barátai is áldozatul estek a járványnak. Mint mondta, az év végéig, de talán még korábban is készen állhat az oltóanyag. A világjárványért ezúttal is Kínát okolta.

Demokrata párti kihívóját, Joe Bident "Kína bábjának" nevezve kijelentette, hogy a járványellenes küzdelemben a demokraták, "sajnos, már a kezdetektől fogva csakis pártoskodó bírálatokra voltak képesek". Emlékeztetett arra: amikor úgy döntött, hogy betiltja a beutazást Kínából, Joe Biden ezt hisztérikus és idegengyűlölő lépésnek nevezte. Ha rá hallgattunk volna, akkor százezrekkel több amerikai hal meg – hívta fel rá a figyelmet Trump.

Joe Biden gyenge, aki a radikális baloldal bábja - szögezte le.

Biden korábbi szóbotlásaira és árulásoknak minősíthető véleményváltoztatásaira utalva hangsúlyozta: a demokrata párti politikus "az egész életét a történelem rossz oldalán töltötte". Felidézte, hogy a demokraták gyakran emlegetik a társadalmi igazságtalanságokat, majd feltette a kérdést: vajon miképpen is vezetnék azok után az országot, hogy romba döntötték? Utalt arra, hogy a demokraták szervezték ki a munkahelyeket külföldre, s most adóemelést terveznek.

Biden Amerikájában senki nem lesz biztonságban - jelentette ki Trump. Ígéretet tett arra, hogy továbbra is a rendfenntartó erők mellett áll, ellentétben a demokratákkal. Ezzel Biden azon korábbi felvetésére reagált, hogy - a radikális baloldal kívánságának megfelelően - elnökként csökkentené a rendőrségi költségvetést, s a felszabaduló összeget úgynevezett "közösségi tervekre" fordítaná. Trump leszögezte: a rendőrségnek vissza kell adni a hatalmat, hozzátéve, soha nem engedhetjük meg, hogy a csőcselék uralkodjék.

A zárónapon egyébként - amelynek témája az "Amerika nagyszerűsége" gondolat volt - a talán legbefolyásosabb republikánus politikusok mondtak beszédet: Mitch McConnelltől, a szenátus republikánus frakcióvezetőjétől Kevin McCarthyn, a képviselőházi republikánus csoport vezetőjén át az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb idegsebészéig, Ben Carsonig, aki a Trump-kormányzat építési és lakásügyi tárcáját irányítja.

McConnell azt hangsúlyozta, hogy a demokrata párti politikusok ingyenes orvosi ellátást akarnak, még az illegális bevándorlóknak is, nem hajlandóak megvédeni a magzati életet, és az egész országot olyan <<mocsárrá>> változtatnák, "mint Washington". McCarthy az elmúlt négy év eredményeit sorolta, arra emlékeztetve, hogy a jelenlegi kormányzat "a világ valaha volt legerősebb gazdaságát" építette fel, védelmébe vette az abortuszellenes mozgalmat és szembeszállt Kínával is.

Az afroamerikai Ben Carson - aki a baltimore-i Johns Hopkins Kórházban volt sebész - az ország egyes városaiban eluralkodott erőszakról és a fajgyűlöletről beszélt. Beszéde elején együttérzését fejezte ki a wisconsini Kenoshában egy rendőr által hátba lőtt Jacob Blake családjának. "Ahhoz, hogy változást érjünk el, legelőször is össze kell fognunk a szeretet jegyében" - fogalmazott.

Kihangsúlyozta: semmi sem áll távolabb Donald Trumptól, mint a fajgyűlölet.

Az erőszakba torkolló tüntetésekről szólt Rudy Giuliani is, New York egykori híres és sokat méltatott polgármestere, jelenleg Donald Trump személyes ügyvédje. Ezek a folytonos lázongások a demokraták irányította városokban egyértelmű képet festenek arról, milyen lenne a jövő egy Biden-elnökség alatt - közölte. Majd hozzáfűzte: Trumpra kell voksolni, mert ő tudja megvédeni az amerikaiak biztonságát és megőrizni az amerikai életformát.

A rendezvény tűzijátékkal ért véget. 

Randalírozott a radikális baloldal Trump jelöltségének a hírére

A radikális baloldal a republikánus konvenció utolsó napján erőszakba torkolló megmozdulást szervezett Washingtonban, az aktivistáik rátámadtak a rendőrökre is.

Radikális baloldaliak tüntetnek a republikánusok konvenciójának utolsó napján, Washingtonban, 2020. augusztus 27-én.Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

Sérültekről egyelőre nem érkeztek hírek.

A szélsőségesek Trump-ellenes és radikális baloldali jelszavakat skandáltak, azt hangoztatva, hogy utálják az Egyesült Államok elnökét.