Donald Trump hivatalosan is a republikánusok elnökjelöltje

TRUMP, Donald; PENCE, Mike
Charlotte, 2020. augusztus 24. Donald Trump amerikai elnök (b) és Mike Pence alelnök az amerikai Republikánus Párt elnökjelölt-állító konvencióján az észak-karolinai Charlotte városában 2020. augusztus 24-én, a négynapos esemény kezdőnapján. A konvención a Republikánus Párt hivatalosan is Donald Trumpot jelölte az Egyesült Államok elnökének. MTI/EPA/AP/Chris Carlson
Vágólapra másolva!
Az újraválasztására készülő jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump elfogadta az elnökjelöltséget a republikánusok konvenciójának utolsó napján, csütörtökön, ezzel immár formálisan is elnökjelölt. Trump jelöltségének a hírére a radikális baloldal erőszakos jellegű megmozdulást szervezett Washingtonban.
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház Rózsakertjében rendezett ünnepségen az elnök úgy fogalmazott, "hálával telt szívvel és határtalan optimizmussal" fogadta el pártja elnökjelöltségét.

"Támogatásuk megtisztel" - mondta beszéde elején az elnök, majd dicsérte azt a "különleges" fejlődést, amelyet közösen értek el. Hozzátette, hogy

a következő négy évre ugyanezt ígéri.

Donald Trump amerikai elnök és Mike Pence alelnök az amerikai Republikánus Párt elnökjelölt-állító konvencióján az észak-karolinai Charlotte-ban augusztus 24-én Forrás: MTI/EPA/AP/Chris Carlson

- hívta fel rá a figyelmet Donald Trump.

Beszéde további részében - elemzők által ambiciózusnak nevezett - gazdasági terveket vázolt fel.

Tíz hónap alatt tízmillió új munkahelyet, további egészségbiztosítási reformokat ígért, valamint azt, hogy elsősorban Kínából visszatelepítik Amerikába az egészségügyi gyártókapacitásokat,

ami egy olyan járványhelyzetben, mint a mostani, kulcsfontosságú lépésnek mondható.

Párhuzamot vonva a Republikánus és a Demokrata Párt között, azt hangoztatta, hogy két, egymástól nagyon eltérő vízió, filozófia és világnézet jellemzi őket. A választás tétje Trump szerint:

Leszögezte: ősszel arról is döntenek az amerikaiak, hogy hazájuk "a rend és a törvényesség országa legyen-e, vagy az anarchia uralkodjék el",

utalva itt közvetett módon a radikális baloldal randalírozására.

Kormányzata eddigi eredményei közül felidézte - a gazdaság teljesítménye mellett - az illegális bevándorlásra vonatkozó politikát, az amerikai-mexikói határon épülő falat, a bíróságokon elért személyi változásokat és a külpolitikában elért sikereket.

Utóbbiak között

említette a NATO megerősítését, Jeruzsálem Izrael fővárosaként történt elismerését, a nemrégiben Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között aláírt, történelmi jelentőségű békemegállapodást, az Iszlám Állam terrorszervezet és vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi, valamint az iráni Kászim Szulejmáni likvidálását.

Kitért a koronavírus-járványra, beszédében a vírust következetesen "Kína-vírusnak" nevezte. Felidézte, hogy barátai is áldozatul estek a járványnak. Mint mondta,

A világjárványért ezúttal is Kínát okolta.

Demokrata párti kihívóját, Joe Bident "Kína bábjának" nevezve kijelentette, hogy a járványellenes küzdelemben a demokraták, "sajnos, már a kezdetektől fogva csakis pártoskodó bírálatokra voltak képesek". Emlékeztetett arra:

– hívta fel rá a figyelmet Trump.

Joe Biden gyenge, aki a radikális baloldal bábja

- szögezte le.

Biden korábbi szóbotlásaira és árulásoknak minősíthető véleményváltoztatásaira utalva hangsúlyozta: a demokrata párti politikus "az egész életét a történelem rossz oldalán töltötte". Felidézte, hogy a demokraták gyakran emlegetik a társadalmi igazságtalanságokat, majd feltette a kérdést: vajon miképpen is vezetnék azok után az országot, hogy romba döntötték? Utalt arra, hogy a demokraták szervezték ki a munkahelyeket külföldre, s most adóemelést terveznek.

- jelentette ki Trump. Ígéretet tett arra, hogy továbbra is a rendfenntartó erők mellett áll, ellentétben a demokratákkal. Ezzel Biden azon korábbi felvetésére reagált, hogy - a radikális baloldal kívánságának megfelelően - elnökként csökkentené a rendőrségi költségvetést, s a felszabaduló összeget úgynevezett "közösségi tervekre" fordítaná. Trump leszögezte:

A zárónapon egyébként - amelynek témája az "Amerika nagyszerűsége" gondolat volt - a talán legbefolyásosabb republikánus politikusok mondtak beszédet: Mitch McConnelltől, a szenátus republikánus frakcióvezetőjétől Kevin McCarthyn, a képviselőházi republikánus csoport vezetőjén át az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb idegsebészéig, Ben Carsonig, aki a Trump-kormányzat építési és lakásügyi tárcáját irányítja.

McConnell azt hangsúlyozta, hogy

McCarthy az elmúlt négy év eredményeit sorolta, arra emlékeztetve, hogy a jelenlegi kormányzat "a világ valaha volt legerősebb gazdaságát" építette fel, védelmébe vette az abortuszellenes mozgalmat és szembeszállt Kínával is.

Az afroamerikai Ben Carson - aki a baltimore-i Johns Hopkins Kórházban volt sebész - az ország egyes városaiban eluralkodott erőszakról és a fajgyűlöletről beszélt. Beszéde elején

együttérzését fejezte ki a wisconsini Kenoshában egy rendőr által hátba lőtt Jacob Blake családjának.

"Ahhoz, hogy változást érjünk el, legelőször is össze kell fognunk a szeretet jegyében" - fogalmazott.

Kihangsúlyozta:

Az erőszakba torkolló tüntetésekről szólt Rudy Giuliani is, New York egykori híres és sokat méltatott polgármestere, jelenleg Donald Trump személyes ügyvédje.

- közölte. Majd hozzáfűzte:

A rendezvény tűzijátékkal ért véget.

Randalírozott a radikális baloldal Trump jelöltségének a hírére

A radikális baloldal a republikánus konvenció utolsó napján erőszakba torkolló megmozdulást szervezett Washingtonban,

az aktivistáik rátámadtak a rendőrökre is.

Radikális baloldaliak tüntetnek a republikánusok konvenciójának utolsó napján, Washingtonban, 2020. augusztus 27-én. Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

Sérültekről egyelőre nem érkeztek hírek.

A szélsőségesek Trump-ellenes és radikális baloldali jelszavakat skandáltak, azt hangoztatva, hogy utálják az Egyesült Államok elnökét.