Fel akarták gyújtani a portlandi polgármester házát, ő mégis a támadókat védi

Nightly Anti-Police Protests Against Continue In Portland GettyImageRank2 Color Image HORIZONTAL POLITICS
PORTLAND, OR - AUGUST 29: A protester walks past a dumpster fire early in the morning on August 29, 2020 in Portland, Oregon. Friday marked the 93rd night of protests in Portland following the death of George Floyd. Nathan Howard/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban tovább nő a feszültség és az erőszakhullám: Portlandben néhány napja agyonlőttek egy Donald Trump újraválasztásáért felvonuló férfit. A bűntett gyanúsítottja egy szélsőbaloldali Antifa-aktivista, aki nem kizárt, hogy tettét bosszúnak szánta a múlt heti Wisconsin állambeli Kenoshában történt esetért, ahol egy fiatal férfi agyonlőtt két rátámadó Antifa-tüntetőt és egyet súlyosan megsebesített - annak ellenére, hogy még a baloldali újságírás zászlóshajója, a The New York Times szerint is önvédelemből tette. Pillanatképek a diliházból – válogatás az Alapjogokért Központ gyűjtéséből.
Vágólapra másolva!

„Tüzes, de jórészt békés tüntetések", Kenosha, Wisconsin, USA

A múlt heti zavargások során a CNN hírtelevíziónak ismét sikerült lejáratnia magát. Miközben riporterük a városban zajló lázongásokról tudósított egy lángoló épület előtt, a képfelirat arról tájékoztatta a nézőket, hogy Kenoshában „Tüzes, de jórészt békés tüntetések (zajlottak) a rendőri lövöldözés után".

Tüntetők egy felgyújtott épület előtt Kenoshában augusztus 24-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Tayfun Coskun

A múlt hét második felére valamelyest lecsillapodtak a kedélyek, de csak az után, hogy a városban jelenlévő nemzeti gárda jelentős erősítést kapott. Ennek ellenére a békésnek mondott Black Lives Matter-aktivisták megrongáltak egy zsinagógát és egy templomot. A zsinagógára azt a graffitit írták, hogy „Free Palestine" („Szabadságot Palesztinának"), a templomra pedig azt, hogy „BLM". Távolról sem ez az első eset, hogy zsinagógákat rongálnak meg Amerikában a "faji igazságosság" támogatói, mint ahogy az is ismert, hogy tömegével gyaláztak meg keresztény szimbólumokat.

Kyle Rittenhouse-t vád alá helyezték egyrendbeli szándékos emberölés, egyrendbeli szándékos emberölési kísérlet és egyrendbeli vétkes gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával. Ő volt az, aki múlt héten fegyvert fordított az őt üldöző és rátámadó BLM-es tüntetőkre. Az eset során két támadója meghalt, egy pedig megsebesült. A 17 éves fiatalember bőven 760 év fölötti börtönbüntetést kaphat. Eközben még a New York Times oknyomozó riportere is úgy találta, hogy nagyon jó eséllyel hivatkozhat jogos önvédelemre.

Donald Trump Kenoshában járt, hogy saját szemével lássa a lázongások által okozott kárt. Bejelentette, hogy 1 millió dollárral fogják támogatni a városi rendfenntartó erőket, illetve 4 millió dollárral támogatják a kárt szenvedett vállalkozásokat. További 42 millió dollárt Wisconsin állam rendfenntartóinak szánt. A pusztítást „Amerika-ellenes" erőszaknak nevezte, a vandálokat pedig „hazai terroristáknak."

A fővárosban is dúl az erőszak, Washington DC, USA 2020. augusztus 28.

Washingtonban Black Lives Matter-aktivisták támadtak egy idős párra, mikor azok naplemente után sétáltak a National Mall (a főváros központi parkja) felé, ahol Donald Trump elnökjelöltséget elfogadó beszéde utánra tervezett tűzijátékot szerették volna megnézni. A tüntetők hangosbeszélővel azt kiabálták az idős férfi arcába, hogy takarodjon, majd hátulról ütlegelni kezdték.

Rand Paul republikánus szenátort is megtámadta a felbőszült tömeg, amint a Fehér Házból távozott. Jól van, de ez csak a rendőri védelemnek köszönhető. Háláját fejezte ki a rendőröknek, mert megmentették az ő és felesége életét. Más tüntetők egy rögtönzött guillotine segítségével „lefejeztek" egy Trump bábot.

Halálos lövöldözés a portlandi tüntetésen, Portland, Oregon, USA 2020. augusztus 29.

Egy Trumpot támogató tüntetőt agyonlőttek a portlandi tüntetések során. A lövöldözés szombat este történt, miután egy autós felvonulás érkezett a városba. A tüntetők Donald Trump újraválasztását támogatták és kiálltak a rendőrség mellett. A várost három hónapja lényegében megszállva tartó Antifa- és BLM-tüntetők igyekeztek meggátolni azt, hogy a hazafias tüntetők bejussanak a városba, több helyen eltorlaszolták az utakat, az autókat megdobálták és Trump-zászlókat égettek. Több összetűzés is kialakult tüntetők és ellentüntetők között. A halálos lövés 20:46-kor dördült el egy kereszteződésben. Az áldozat, Aaron Danielson életét hiába igyekeztek megmenteni a helyszínre érkező rendőrök. Az ügy elsőszámú gyanúsítottja Michael Forest Reinoehl, egy elkötelezett Antifa-aktivista, aki már korábban is fegyverrel ment tüntetni. A gyilkosságról készült egyetlen ismert videofelvételen úgy tűnik, odasétált Danielsonhoz, és se szó se beszéd, lelőtte. Az Antifa az eset utáni első órában azt terjesztette, hogy „egy fasiszta végzett egy feketével".

Tüntető Portlandben egy égő szemetes előtt augusztus 29-én Forrás: AFP/2020 Getty Images/Nathan Howard

Szélsőbaloldali tüntetők próbálták felgyújtani a szintén szélsőbaloldali polgármester otthonát. Portland, Oregon, USA, 2020. szeptember 1.

Portland baloldali polgármestere, Ted Wheeler új lakást keres, miután a napokban a tüntetők több alkalommal randalíroztak az épület környékén, ahol a jelenlegi otthona van. Helyi idő szerint kedd éjszaka, Wheeler születésnapján a Black Lives Matter aktivistái megkísérelték felgyújtani azt. Emellett az épület több ablakát betörték, a földszinten található fogorvosi rendelőt kifosztották és a bútordarabokat az utcán felgyújtották. Ted Wheeler elnézést kért a szomszédjaitól az okozott kár miatt, és elismerte, hogy mindenkinek jobb úgy, ha elköltözik. Az épületben összesen 114 lakás van. Wheeler közel egymillió dollárt (kb. 300 millió forintot) fizetett a sajátjáért. A fentiek ellenére a polgármester szükségesnek érezte, hogy kritikával illesse az épületet védő rendőrséget, mondván az egyik rendőr „értelmetlen erőszakot" alkalmazott az egyik tüntetővel szemben.

Tüntetők törtek be egy portlandi apartmanházba, amelyről úgy tudják, a polgármester ott lakik Forrás: AFP/2020 Getty Images/Nathan Howard

A chicagói hatóságok hatékonyan védik a polgármestert, de a várost nem, Chicago, Illinois, USA, 2020. augusztus 31.

Hat embert letartóztattak, mivel a rendőrség felszólítása ellenére nem távoztak a demokrata polgármester, Lori Lightfoot otthona elől. A tüntetők a politikus liberális politikája ellen demonstráltak, amíg el nem vitte őket a rendőrség.

Eközben Chicagóban az elmúlt hétvége során minimum 46 ember sérült meg lövöldözésben, és legkevesebb kilencen életüket vesztették. Többek között vasárnap egy SUV megállt egy étterem előtt, majd tüzet nyitott a vendégek egy csoportjára, egy másik esetben közúti ellenőrzés során, gyanúsítottak tüzet nyitottak a rendőrökre.

Egy kaliforniai ügyész nagyon megértő a fosztogatókkal szemben, Contra Costa megye, Kalifornia, USA, 2020. szeptember 2.

A kaliforniai Contra Costa megye kerületi főügyésze, Diane Becton elvárja az alárendeltjeitől, hogy vádemelés előtt mérlegeljék a fosztogatók szükségleteit. Ezentúl a Becton irányítása alá tartozó ügyészek vádemelés előtt kénytelenek lesznek több szempontot is mérlegelni, így például azt, hogy a fosztogatás vajon vagyonszerzés céljából történt, vagy a "szerencsétlen" elkövető valamilyen személyes szükségletét igyekezett kielégíteni.