Nem zavarja Brüsszelt, ha a baloldal egy antiszemitát támogat Magyarországon

Dacian Ciolos és Iratxe García Pérez
Vágólapra másolva!
A brüsszeli bürokrácia csendben tudomásul vette, hogy a magyar baloldal egy antiszemita, rasszista jelöltet állított egy időközi választáson. A V4NA nemzetközi hírügynökség többeket is megkérdezett arról, hogy erkölcsi értelemben mit gondolnak, van-e helye egy antiszemita kijelentéseiről ismertté vált embernek a politikában. Az ügyre a magyar kormánypártok európai frakciói is felhívták a figyelmet, levélben fordultak a liberálisok és a szocialisták frakcióihoz, azonban választ ők sem kaptak.
Vágólapra másolva!

Magyarországon az egyik választókerületben október 11-én időközi választásokra kerül sor, az egyik jelölt az antiszemita Bíró László, aki korábban elfogadhatatlan megjegyzéseket tett a közösségi oldalán.

A V4NA az ügyben levelet írt több európai vezető politikusnak, többek között David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének, Vera Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének, illetve Iratxe García Péreznek, az európai szocialisták (S&D) és Dacian Ciolosnak, az európai liberálisok (Renew Europe) frakcióvezetőjének.

Azt szerették volna megtudni,

A brüsszeli vezető politikusok azonban cinkos módon hallgatnak, a jelek szerint a brüsszeli bürokrácia csendben tudomásul vette, hogy a magyar ellenzék antiszemita, rasszista jelöltet állított.

Dacian Ciolos és Iratxe García Pérez Forrás: V4NA

Az ügyre a magyar kormánypárt, a Fidesz európai parlamenti frakciója is felhívta az európai szocialisták (S&D) és a liberálisok (Renew) frakcióvezetőinek figyelmét. Hiszen az európai parlamenti képviselőcsoportjaikhoz tartozó magyar ellenzéki pártok is támogatják az antiszemita jelölt indulását.

Deutsch Tamás és Szájer József levelükben kijelentették, hogy meggyőződésük szerint egy nyíltan rasszista és xenofób jelölt támogatása legitimálja a gyűlöletbeszédet, táplálja a rasszizmust és az antiszemitizmust a közbeszédben.

Hozzátették azt is, hogy

ha egy polgári, nemzeti, kereszténydemokrata, konzervatív párt Kelet-Közép-Európában akár csak fontolóra vette volna egy hasonló hátterű jelölt állítását, az S&D és Renew képviselői lennének, akik a leghangosabban tiltakoznának, jelezve az európai értékek sérülését.

A képviselők arra a kérdésre várnak ezért választ, hogy most miért hallgatnak? A levélírók szerint Bíró támogatása az S&D- és Renew-frakciókhoz tartozó pártok részéről fenyegetést jelent Európa valamennyi zsidó és roma polgára számára.

A V4NA úgy tudja, sem a liberálisok, sem a szocialisták nem válaszoltak a képviselők kérdéseire.

Kovács Zoltán szintén kérdőre vonta a korábban Magyarországot támadó baloldaliakat

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára Twitteren tette fel a kérdést a Magyarországot rendszeresen támadó brüsszeli Politico magyarországi tudósítójának, Bayer Lilinek, hogy vajon foglalkoznak-e az antiszemita Bíró László baloldali jelölésével? Kovács Zoltán arra is kíváncsi volt a szociáldemokrata Michael Roth német külügyi államtitkártól, hogy fogja-e kommentálni magyarországi testvérpártjainak lépéseit, miután korábban számos alkalommal is hazug állításokkal támadta a kormányt?

Bíró Lászlót a HírTV próbálta meg szóra bírni, ám ő inkább elmenekült a kérdések előtt, ami különösen furcsa egy épp választásra készülő politikustól. Szintén a Hír TV hozta nyilvánosságra, hogy Bíró László azzal fenyegette alkalmazottait, hogy agyonlövi őket.