Szabadjára engedte a keresztényüldözést az iszlamista állam

NIGERIA-JIHADIST-UNREST unrest conflict fire kidnapping Horizontal unrest,conflict,fire,kidnapping,Horizontal
In this photograph taken in Auno on February 10, 2020, shops burnt down by suspected members of the Islamic State West Africa Province (ISWAP) during an attack on February 9, 2020, is seen. - Jihadists killed at least 30 people and abducted women and children in a raid in northeast Nigeria's restive Borno state, a regional government spokesman said on February 10, 2020. The attack on February 9, 2020 targeted the village of Auno where jihadists stormed in on trucks mounted with heavy weapons, killing, burning and looting before kidnapping women and children. (Photo by AUDU MARTE / AFP) (Photo by AUDU MARTE/AFP via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Évek óta nem képes gátat szabni az egyre durvább keresztényüldözésnek Nigéria. A keresztény vezetők szerint az iszlám által dominált állam nem tesz sokat az erőszak megfékezéséért, pedig 2009 óta már több mint 32 ezer keresztény öltek meg a szélsőségesek. Egyesek szerint a korábbi amerikai demokrata kormányzatnak is komoly felelőssége van a kialakult helyzetért, mivel a demokrata vezetők komoly segítséget adtak a jelenlegi muszlim elnöknek az öt évvel ezelőtti kampányban. 
Vágólapra másolva!

Korábban nem látott szintre emelkedett a keresztényüldözés Nigériában egy friss jelentés szerint. Augusztus eleji összesítés szerint a muszlim fulani pásztorok 171 keresztényt mészároltak le az utóbbi hetekben. Ez a szám valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, mivel sok esetben nem dokumentálnak minden erőszakos cselekményt a nigériai hatóságok.

Az egyre inkább elszabaduló erőszakban nagy szerepet játszik a gazdasági válság is, mivel a pásztorok a megélhetésük miatt támadnak rá a keresztény közösségekre az afrikai országban.

Ami minden esetben közös, hogy a média nagy része egyszerűen nem számol be a borzalmas eseményekről.

Nigériában szinte mindennaposak a keresztények elleni támadások Forrás: AFP/Aminu Abubakar

A keresztény élet nem számít?

Július 10-én a muszlim támadók 22 keresztényt, főleg nőket és gyermekeket mészároltak le, és gyújtották fel a házaikat az ország belsejében. A muszlim pásztorok gyakorlatilag népirtást folytatnak Nigéria egyes részen, és ebben nagy segítségükre vannak azok a muszlimok, akik még keresztény környezetben élnek, mivel ők általában feljelentik a szomszédjukat.

Július 19-én Nigéria déli részén egy esküvőt támadtak meg a fulanik, 32 keresztényt gyilkoltak meg.

Július 29-én szintén az ország déli részén hidegvérrel öltek meg 14 keresztényt a fegyveresek.

Az elmúlt hónapok durva keresztényellenes támadásait gyakorlatilag vég nélkül lehetne sorolni, ha bemutatnánk az összes nigériai esetet.

Ami összeköti az összes támadást, hogy a főáramú média egy esetet leszámítva – keresztény fiatalokat erőszakoltak meg, és mászároltak le egy templomban – egyáltalán nem számol be ezekről az esetekről.

A fő kérdés, hogy egy ilyen környezetben kell-e az újságíróknak attól tartaniuk, hogy a bűncselekmények között valamilyen, a politikai korrektség mögé bújó osztályozás alakul ki.

Mintha a keresztények élete már nem számítana – mondta egy nigériai lelkész a korábban említett 32 halálos áldozatot követelő támadás után. „Nagyon zavaró, hogy ezek a mindennapos támadások a keresztények ellen egyáltalán nem zavarják a helyi és a szövetségi hatalmat, és semmilyen szimpátia nincs az áldozatok iránt" – tette hozzá a lelkész.

A nigériai mészárlások mögött visszatérő elem, hogy a hatóságok igazából nem tesznek semmit, hogy ezeket megakadályozzák.

Nigériai püspökök tiltakozó menete az egyre nagyobb erőszak ellen Forrás: AFP/Kola Sulaimon

Több tízezer keresztényt gyilkoltak meg

Az afrikai országban 2009 óta 32 ezer keresztényt gyilkoltak meg a muszlim dzsihadisták. Mindez pedig világosan mutatja, hogy a hatóságok nagyrészt tétlenül szemlélik ezt az egyre nagyobb méreteket öltő mészárlást. Csak 2020 első felében 620 keresztényt mészároltak le a fulani pásztorok és a Boko Haram nevezetű terrorszervezet.

Azzal, hogy a nigériai hatóságok semmit sem tesznek a keresztények elleni atrocitások felderítése, és bűnösök megbüntetése terén, még jobban felerősítik a szélsőséges cselekményeket, mivel az elkövetők látják, hogy semmilyen következménye nincs a tettüknek.

A legtöbb felekezetet képviselő esernyőcsoport, a nigériai Keresztény Szövetség januári nyilatkozatában azzal vádolta a Muhammadu Buhari vezette kormányt, hogy összejátszott az iszlám terroristákkal a nigériai keresztények kiirtására. Az egyesület azzal a kérdéssel fordult az elnökhöz, hogyan lehetséges az, ha a gyilkosságoknak nincs vallási hátterük, akkor a terroristák és a fulani pásztorok túlnyomórészt miért a keresztény közösségeket és keresztény vezetőket támadják?

Femi Fani-Kayode, Nigéria volt kulturális minisztere egyenesen Barack Obamát, John Kerryt és Hillary Clintont hibáztatta a kialakult helyzetért, mivel az Egyesült Államok korábbi demokrata vezetése egyértelműen Buharit támogatta a 2015-ös nigériai elnökválasztáson. Tény, hogy a fulani pásztorok keresztények elleni támadásai Buhari elnökké választását követően erősödtek fel, de a Boko Haram is aktív maradt az országban. Matthew Kukah püspök szerint az afrikai országban míg a kormány a hatalmát az iszlám szupremáciájának a biztosítására használja, addig a bomba a Boko Haram kezében van. Az utóbbi pedig meglehetősen sokszor használja is.

Egyre több nigériai keresztény demonstrál a muszlim radikálisok ellen Forrás: AFP/Kola Sulaimon

Negyedmilliárd keresztényt üldöznek a hite miatt világszerte

Mint arról korábban beszámoltunk, közel negyedmilliárd keresztényt fenyeget, hogy a hite miatt erőszakos bűncselekmény áldozatává válik.

Nem ritkák a száznál is nagyobb létszámú keresztény gyülekezetek és egyéb közösségek elleni támadások, amelyek során számos esetben több tucat ember is életét vesztette.

Az Open Doors International alapítvány World Watch List nevű kiadványa szerint világszerte 245 millió keresztény ember van kitéve erőszakos bűncselekmény veszélyének; a listát a 2017–2018-as esztendő adatai alapján állították össze. Ez azt jelenti, hogy az előző időszakhoz képest harmincmillióval nőtt a keresztényüldözésnek kitett emberek száma.

Írtunk arról is, hogy világszerte romlott a kisebbségben élő keresztények helyzete a koronavírus hatására, derül ki a Release International keresztény segélyszervezet jelentéséből. Libanonban muszlim érdekcsoportok arra törekednek, hogy elüldözzék a keresztényeket az augusztus eleji robbanásban megsérült házaikból, illetve felvásárolják bejrúti ingatlanjaikat.