Romániában az átlagosnál kevesebb új fertőzést jelentettek kedden, de az utóbbi napon további 45 koronavírusos beteg halt meg, így most már meghaladta a 4500-at a járvány áldozatainak száma.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentésében szereplő 1059 újonnan diagnosztizált fertőzött 15 százalékkal kevesebb, mint az utóbbi két hét átlaga, a halálesetek száma viszont 18 százalékkal magasabb az átlagosnál.

Közel 500 súlyos esetet ápolnak kórházban

A járványügyi szakemberek aggasztónak tartják, hogy egyetlen nap alatt több mint 30-cal emelkedett, és így ismét megközelítette az 500-at az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma.

Maszkot viselő idős pár egy bukaresti piaconForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Az ismert aktív esetek száma egyébként több mint 500-zal 18 ezer alá csökkent kedden, és a Covid-19-ben szenvedő betegeket kezelő kórházak terhelése is némiképp csökkent, kedden az előző napinál százzal kevesebb, 7119-et ápoltak kórházban.

A keddi adatokat átlagosnak mondható 22 ezer teszt kiértékelése nyomán közölték.

Négy erdélyi megye a veszélyeztetettek között

A közegészségügyi hatóság kedden közzétett heti elemzéséből egyébként kiderült, hogy - a külföldi utazások ritkulásával - az utóbbi időben csökkent, és egyharmad alá esett a saját kérésre végzett tesztek aránya. Románia 15 megyéjében (köztük Kolozs, Kovászna és Szatmár megyében) gyorsult, 7 megyéjében (köztük Hargita, Maros és Bihar megyében) lassult a járvány terjedése, a többi 19 megyében és Bukarestben egyenletesen terjed a fertőzés. 

A közegészségügyi hatóság "veszélyeztetettségi" térképet is közölt  az egészségügyi rendszer terheltsége és a Covid-19-ben szenvedő súlyos betegek rendelkezésére álló intenzív terápiás ágyak száma alapján.

A kilenc veszélyeztetett megye közül négy (Bihar, Kolozs, Fehér és Kovászna) Erdélyben található, rajtuk kívül a főváros is veszélyeztetett térségnek számít a koronavírus-járvány szempontjából.