Újabb zavargásokat robbanthat ki a radikális baloldal Amerikában, ha Trump nyer

Horizontal racism police
Kenosha County Sherriff and police officers in riot gear form a line behind a burning truck during demonstrations against the shooting of Jacob Blake in Kenosha, Wisconsin on August 24, 2020. - Police faced off with hundreds of peaceful protesters ahead of a curfew in this city in Wisconsin Monday, as rage grew once more in the US at the shooting of a black man by a white officer. (Photo by KAMIL KRZACZYNSKI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az idei választások „októberi meglepetése" kétségtelenül az, hogy az elnök elkapta a koronavírust. Az amerikai közélet szinte felrobbant a hírtől, a sajtó soha nem látott hisztériarohamot kapott, mivel egy rövid ideig Trump valóban betegnek tűnt. Az elnök állapota azonban rendkívüli gyorsasággal indult javulásnak, ma már ismét a Fehér Házban dolgozik, mintha a betegség meg sem kottyant volna neki. Pillanatképek az amerikai választásokról – az Alapjogokért Központ gyűjtése.
Vágólapra másolva!

Donald Trump megfertőződött a koronavírussal

Donald Trump elnököt elővigyázatosságból pénteken a Walter Reed kórházba vitték, miután magyar idő szerint aznap kora reggel pozitív lett a COVID-19 tesztje.

Az Amerikában szokásos gyógyszerek mellett egy dexametazon nevű szteroidot is alkalmaztak orvosai.

Hétfőn estére már annyira jól volt, hogy visszatért a Fehér Házba. Orvosai szerint mára az elnök már teljesen tünetmentes.

Trump utolsó Walter Reed-i Twitter-bejegyzésében bejelentette, hogy visszatér a Fehér Házba, és 20 éve nem érezte magát ilyen jól. A már a Fehér Házból küldött videóüzenetében pedig köszönetet mondott a kórház dolgozóinak.

Donald Trump amerikai elnök integet útban egy helikopterhez, amely a Bethesdában lévő Walter Reed katonai kórházba szállítja a washingtoni Fehér Házból 2020. október 2-án Forrás: MTI/AP/Alex Brandon

Újabb baloldali cenzúra az interneten

A Facebook letiltotta a Trump-kampány egyik reklámfilmjét, mivel a közösségi oldal szerint a videó téves információt tartalmaz a koronavírus-járványról és a migránsokról. A kisfilm ugyanis azt állította, hogy a külföldről érkező bevándorlók befogadása növeli a COVID-19-fertőzés esélyét. Az epidemiológusi babérokra törő Facebook pedig ezzel nem értett egyet.

Zavargásokra számítanak a választások után

A Nemzeti Gárda egyes egységeit Alabamában és Arizonában is készültségbe helyezték, hogy rendbontás esetén bevethetőek legyenek akár más államokban is. A kijelölt csapatok gyorsbevetésű egységként fognak működni az ország egész területén, amennyiben a tüntetések elfajulnának.

A döntés részben annak a folyamatnak az eredménye, mely során a Védelmi Minisztérium felülvizsgálta a Nemzeti Gárda eddigi rendbontások alkalmával játszott szerepét, azzal a céllal, hogy a hiányosságokat pótolják.

Ezen előkészületekre tehát azért van szükség, mivel a minisztérium zavargásokra számít az elnökválasztást követő időszakban.

Újjab zavargásokra számítanak az USA-ban Forrás: Getty/Anadolu Agency/John Rudoff

A katonai vezérkarban is megjelent a koronavírus

A Pentagon vezérkarának jelentős része karanténban van, miután kiderült, hogy a Parti Őrség helyettes vezetője, Charles Ray admirális is megfertőződött. Azok a vezérkari tisztek, akik pedig az elmúlt napokban huzamosabb ideig egy légtérben tartózkodtak a tengernaggyal, önkéntes karanténba vonultak – ez lényegében a teljes Amerikai Egyesített Vezérkart jelenti, hiszen Ray a testület szinte minden tagjával találkozott az elmúlt héten.

A Pentagon szóvivője elmondta: mindez nem jelent változást a harckészültségben, hisz a vezérkar egésze teljesen munkaképes, pusztán otthonról dolgoznak.

Ray kivételével másnak eddig még nem volt pozitív teszteredménye. Az admirálisnak enyhe tünetei vannak.

A CIA tudott róla, hogy Clinton találta ki az orosz hacker - botrányt

Daniel Ratcliffe, a titkosszolgálatokat felügyelő igazgató (Director of National Intelligence) feloldotta John Brennan, korábbi CIA igazgató egyik memorandumának a titkosítását (a Demokrata Pártnak nyíltan szurkoló sajtó hallgat a dokumentumról, ahogy Biden ukrajnai korrupciós botrányáról is - a szerk.). A dokumentum szerint Brennan tájékoztatta Obama elnököt a Clinton-kampány terveiről, hogy felkavarják a később Russiagate néven elhíresült botrányt, mely arra a hamis állításra alapult, hogy orosz hackerek összejátszottak a Trump-kampánnyal a 2016-os választások idején. Erre azért volt szükség, hogy eltereljék a figyelmet arról, hogy Hillary Clinton magán e-mail címét használta hivatalos ügyek bonyolítására is – mely biztonsági okokból tilos –, majd törölte teljes magánlevelezését, ami szintén a törvényekbe ütközik. Amikor mindez a hírszerzés tudomására jutott, ezen információkat továbbította az FBI-nak.

Hillary Clinton találhatta ki az orosz hackerekről szóló történetet Forrás: AFP/WIN MCNAMEE

Az erre utaló adatokat a CIA az orosz titkosszolgálatoktól szerezte egy hírszerzési akció során. Ratcliffe elmondta, hogy hiába állítja a Clinton-stáb, hogy orosz dezinformációról van szó, az esetet a Brennan által vezetett CIA sem kezelte ekként. James Comey, az FBI akkori igazgatója múlt heti szenátusi meghallgatása során azt állította, hogy nem emlékszik arra, hogy hasonló tartalmú információt kapott volna a CIA-től.