Radikális baloldali aktivisták az Oregon állambeli Portlandben a Kolumbusz-nap előestéjén ledöntötték Abraham Lincoln és Theodore Roosevelt emblematikus amerikai elnökök szobrát, hamisan azt állítva, hogy a két államfő „gyarmatosító, rasszista gyilkos" volt. Közben amiatt is tiltakoztak, hogy miért ünneplik Amerika felfedezésének az emléknapját, illetve betörtek egy múzeumba, valamint a helyi egyetem kampuszának rendőrségére.

Több amerikai hírportál, a Fox News, a Breitbart és az Oregon Live információi alapján, erőszakhullámba torkolt a radikális baloldal a Kolumbusz-napi (Columbus Day), portlandi megmozdulása az ünnep előestéjén.

A BLM és az antifa ezúttal amiatt tiltakozott, hogy miért ünneplik az Egyesült Államokban annak évfordulóját, hogy az olasz származású Kolumbusz Kristóf a spanyol királyi pár megbízásából, 1492. október 12-én Hispaniola szigetén partra szállva, felfedezte Amerikát. 

A radikális baloldal a Kolumbusz-napot átnevezte az indián harag napjává (Indigenous Day of Rage), és ennek jegyében tört-zúzott. A helyszíni beszámolók szerint a rongálók túlnyomó többsége fehér volt, de voltak közöttük feketék is. Az indiánok csak minimális számban képviseltették magukat, hiszen Portlandben nem él jelentős őslakos közösség, a legutóbbi, 2010-es népszámlálás adatai alapján a város lakosságának mindössze az 1 százaléka (kevesebb mint 6 ezer fő) vallotta magát indiánnak. 

A szélsőséges aktivisták vasárnap este ledöntötték Abraham Lincoln és Theodore Roosevelt nagy amerikai elnökök szobrait.  Mindkét államfő egyébként republikánus párti volt.

Ezt követően meggyalázták a szobrokat, illetve a környező épületeket is. Olyan szlogeneket festettek rájuk, hogy „gyarmatosító, rasszista gyilkosok", ami önmagában történelemhamisításnak minősül, hiszen az 1809-1865 között élt Lincolnt, illetve az 1858-1919 között élt Rooseveltet nyilván nem lehet azzal vádolni, hogy rész vettek volna a XVII-XVIII. századokban zajló brit gyarmatosítási folyamatban, illetve az azt megelőző spanyol birodalomépítési törekvésekben. 

Ráadásképpen Lincoln nevéhez fűződik a fekete rabszolgák felszabadítása, Roosevelt alatt pedig Amerika felvirágzott gazdaságilag, és elkezdett nagyhatalomként viselkedni.

Az éjszaka folyamán  a radikális baloldaliak betörtek az Oregon Állami Történelmi Múzeumba, majd a Portlandi Egyetem kampuszának rendőrségére. 

Előbb tettüket azzal indokolták, hogy a múzeumban a gyarmatosítás időszakából származó tárgyak is vannak kiállítva, amelyek szerintük nem szabadna ott legyenek, az egyetemi rendőrségre történő betörésükre pedig nem adtak magyarázatot.

A demokrata vezetés alatt álló Portland Amerika szintén a radikális baloldali antifa és a BLM központjának számít, ahol a május végétől zajló atrocitások a leginkább erőszakos jellegűek voltak. A szélsőségesek még a megmozdulások kezdetén, júniusban ledöntötték George Washington első amerikai elnök szobrát.