Portlandben ledöntötték Abraham Lincoln és Theodore Roosevelt szobrát

Unrest In Portland Continues GettyImageRank1 Color Image HORIZONTAL POLITICS bestof topix PORTLAND, OR - OCTOBER 11: A protester stands over a toppled statue of President Theadore Rosevelt during an Indigenous Peoples Day of Rage protest on October 11, 20
PORTLAND, OR - OCTOBER 11: A protester stands over a toppled statue of President Theadore Rosevelt during an Indigenous Peoples Day of Rage protest on October 11, 2020 in Portland, Oregon. Protesters tore down statues of two U.S. presidents and broke windows out of downtown businesses Sunday night before police intervened. Nathan Howard/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Radikális baloldali aktivisták az Oregon állambeli Portlandben a Kolumbusz-nap előestéjén ledöntötték Abraham Lincoln és Theodore Roosevelt emblematikus amerikai elnökök szobrát, hamisan azt állítva, hogy a két államfő „gyarmatosító, rasszista gyilkos" volt. Közben amiatt is tiltakoztak, hogy miért ünneplik Amerika felfedezésének az emléknapját, illetve betörtek egy múzeumba, valamint a helyi egyetem kampuszának rendőrségére.
Vágólapra másolva!

Több amerikai hírportál, a Fox News, a Breitbart és az Oregon Live információi alapján, erőszakhullámba torkolt a radikális baloldal a Kolumbusz-napi (Columbus Day), portlandi megmozdulása az ünnep előestéjén.

A BLM és az antifa ezúttal amiatt tiltakozott, hogy miért ünneplik az Egyesült Államokban annak évfordulóját, hogy az olasz származású Kolumbusz Kristóf a spanyol királyi pár megbízásából, 1492. október 12-én Hispaniola szigetén partra szállva, felfedezte Amerikát.

A radikális baloldal a Kolumbusz-napot átnevezte az indián harag napjává (Indigenous Day of Rage), és ennek jegyében tört-zúzott.

A helyszíni beszámolók szerint a rongálók túlnyomó többsége fehér volt, de voltak közöttük feketék is. Az indiánok csak minimális számban képviseltették magukat, hiszen Portlandben nem él jelentős őslakos közösség, a legutóbbi, 2010-es népszámlálás adatai alapján a város lakosságának mindössze az 1 százaléka (kevesebb mint 6 ezer fő) vallotta magát indiánnak.

A szélsőséges aktivisták vasárnap este ledöntötték Abraham Lincoln és Theodore Roosevelt nagy amerikai elnökök szobrait.

Mindkét államfő egyébként republikánus párti volt.

Ezt követően meggyalázták a szobrokat, illetve a környező épületeket is. Olyan szlogeneket festettek rájuk, hogy „gyarmatosító, rasszista gyilkosok", ami önmagában történelemhamisításnak minősül, hiszen

az 1809-1865 között élt Lincolnt, illetve az 1858-1919 között élt Rooseveltet nyilván nem lehet azzal vádolni, hogy rész vettek volna a XVII-XVIII. századokban zajló brit gyarmatosítási folyamatban, illetve az azt megelőző spanyol birodalomépítési törekvésekben.

Ráadásképpen Lincoln nevéhez fűződik a fekete rabszolgák felszabadítása, Roosevelt alatt pedig Amerika felvirágzott gazdaságilag, és elkezdett nagyhatalomként viselkedni.

Az éjszaka folyamán

a radikális baloldaliak betörtek az Oregon Állami Történelmi Múzeumba, majd a Portlandi Egyetem kampuszának rendőrségére.

Előbb tettüket azzal indokolták, hogy a múzeumban a gyarmatosítás időszakából származó tárgyak is vannak kiállítva, amelyek szerintük nem szabadna ott legyenek, az egyetemi rendőrségre történő betörésükre pedig nem adtak magyarázatot.

A demokrata vezetés alatt álló Portland Amerika szintén a radikális baloldali antifa és a BLM központjának számít, ahol a május végétől zajló atrocitások a leginkább erőszakos jellegűek voltak.

A szélsőségesek még a megmozdulások kezdetén, júniusban ledöntötték George Washington első amerikai elnök szobrát.