Újabb rekord, csaknem 9000 új fertőzött Olaszországban

koronavírus olaszország
Elnéptelenedett utca Róma belvárosában 2020. október 14-én. Ezen a napon rekordott döntött a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban.
Vágólapra másolva!
Olaszországban az elmúlt 24 órában 8804 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak - közölte csütörtökön az olasz egészségügyi minisztérium, ami a járvány kezdete óta mért eddigi legmagasabb napi érték, és jóval felülmúlja a szerdai 7332-es esetszámot - olvasható a Reuters hírügynökség beszámolójában. Csütörtökön több olasz nagyvárost is vörös zónának minősítettek, közülük Genovában még az utcai beszélgetést is tiltják.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön 83 COVID-19-hez köthető haláleset is jelentettek, amely majdnem a duplája az előző napi 43-nak. A római jelentésben ugyanakkor megjegyzik,

ez még mindig jóval alacsonyabb szám a márciusi és áprilisi csúcspontokhoz képest, amikor voltak olyan napok, amelyeken 900-an haltak bele a koronavírus okozta szövődményekbe.

Csütörtökön a legtöbb új beteget, több mint kétezret Lombardiában szűrték ki, ezzel ismét az északi tartomány lett a járvány első számú gócpontja. Az egy nap alatt szűrt fertőzöttek száma egyaránt meghaladta az ezret Piemont és Campania régióban is.

Elnéptelenedett utca Róma belvárosában 2020. október 14-én. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Az intenzív osztályon ápoltak száma is folyamatosan nő.

Csütörtökön 586, az előző nap pedig 539 beteget ápoltak az intenzív osztályokon,

szemben a július második felében jelentett 40 körüli esettel.

Olaszország volt az első ország Európában, amelyet az első hullámban leginkább sújtott a COVID-19, és Nagy-Britannia után a kontinensen a második olyan ország, ahol a legtöbb halálos áldozatot követelte a kór.

A hivatalos adatok szerint a járvány óta már 36 372-en haltak meg a betegségben Olaszországban.

Kevés vendég van az éttermekben Róma belvárosában 2020. október 14-én. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

A világ egyik legszigorúbb korlátozásainak köszönhetően az olasz kormánynak nyárig sikerült a fertőzést kordában tartania, de a megbetegedések száma az elmúlt hetekben ismét megugrott.

A hétfő éjszaka bejelentett és a következő harminc napig érvényes korlátozások máris elégtelennek bizonyulnak. Több városban további szigorítások léptek életbe:

Genova öt belvárosi kerületét nyilvánították vörös zónának, ahol a két személy közötti utcai beszélgetés is tiltott, még szájmaszkban is.

Tiltott bármilyen tömörülés köztéren és magánlakásban, az üzleteket este kilenc és reggel nyolc óra között lezárják, kivéve a gyógyszertárak és a dohányüzletek automatáit. Hasonlóképpen kijárási tilalmat vezettek be a Nápoly közeli Arzanóban a következő tíz napra, ahol a kereskedelmi tevékenységet és az oktatást is leállították a túlzottan megemelkedett járványgörbe miatt.

Tantermeket építenek munkások előregyártott elemekből egy egyik milánói iskolában, hogy be tudják tartani a koronavírus-járvány megfékezéséhez szükséges szabályokat 2020. szeptember 11-én. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner

A lombardiai tartományi elnök, Attilio Fontana úgy nyilatkozott, hogy a régióban tesztelnek a legtöbbet, ez magyarázza az egyre magasabb adatokat, ennek ellenére folyamatos ellenőrzés alatt tartják a helyzetet. Hangsúlyozta, hogy

szükség esetén újabb korlátozásokat vezetnek be, de a tartományt nem zárják ismét le, mint tavasszal.

Az olasz hatóságok az elmúlt hetekben megpróbálták növelni a tesztelési kapacitást is a központokban, ahol folyamatos hosszú sorokban várakoznak az emberek. Legfrissebb jelentésében azt írta az olasz egészségügyi minisztérium, hogy ezen a téren is rekordot értek el, ugyanis az elmúlt 24 órában 162 932 embert teszteltek.