Csehországban szerdától a köztereken is kötelező lesz a maszk viselése a koronavírus-járvány miatt. Erről hétfőn döntött a cseh kormány - jelentette be Roman Prymula egészségügyi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

Prymula szerint a maszkok viselése a kocsikban is kötelező lesz. Ez alól kivétel, ha az utcán vagy az autóban kizárólag családtagok vannak együtt, illetve ha az emberek sportolnak.
Zárt terekben, tömegközlekedési eszközökön már néhány hete kötelező a maszk viselése.

Mintavétel koronavírusteszthez Prágában október 14-énForrás: AFP/Michal Cizek

Roman Prymula azt mondta, hogy a cseh gazdaság esetleges teljes leállításról, ami napok óta az országos napilapok egyik vezető témája, a kormány ezen a héten nem fog tárgyalni. 
Csehországban október eleje óta szükségállapot van érvényben. Zárva vannak az iskolák, a vendéglők, a klubok, és szüneteltetik a kulturális, valamint sportrendezvényeket is. Vasárnap Prágában több ezer ember tüntetett az óvintézkedések ellen.

A koronavírus-járvány országszerte gyorsan terjed. A legfrissebb adatok szerint már 3721 embert kezelnek kórházban, akik közül mintegy 600 állapota súlyos. A halálos áldozatok száma hétfő este meghaladta az 1500-at. Jelenleg mintegy 104 ezer igazolt aktív fertőzött van Csehországban.