Az utcán és a kocsiban is kötelező lesz a maszk viselése Csehországban

Csehország, Prága, koronavírus, COVID-19
A medical worker wearing protective equipment takes a sample from a person at the drive-in coronavirus testing station on October 14, 2020 in Prague. (Photo by Michal Cizek / AFP)
Vágólapra másolva!
Csehországban szerdától a köztereken is kötelező lesz a maszk viselése a koronavírus-járvány miatt. Erről hétfőn döntött a cseh kormány - jelentette be Roman Prymula egészségügyi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Prymula szerint a maszkok viselése a kocsikban is kötelező lesz. Ez alól kivétel, ha az utcán vagy az autóban kizárólag családtagok vannak együtt, illetve ha az emberek sportolnak.
Zárt terekben, tömegközlekedési eszközökön már néhány hete kötelező a maszk viselése.

Mintavétel koronavírusteszthez Prágában október 14-én Forrás: AFP/Michal Cizek

Roman Prymula azt mondta, hogy a cseh gazdaság esetleges teljes leállításról, ami napok óta az országos napilapok egyik vezető témája, a kormány ezen a héten nem fog tárgyalni.

Csehországban október eleje óta szükségállapot van érvényben.

Zárva vannak az iskolák, a vendéglők, a klubok, és szüneteltetik a kulturális, valamint sportrendezvényeket is. Vasárnap Prágában több ezer ember tüntetett az óvintézkedések ellen.

A koronavírus-járvány országszerte gyorsan terjed. A legfrissebb adatok szerint már 3721 embert kezelnek kórházban, akik közül mintegy 600 állapota súlyos. A halálos áldozatok száma hétfő este meghaladta az 1500-at. Jelenleg mintegy 104 ezer igazolt aktív fertőzött van Csehországban.