Joe Biden elfelejtette, ki ellen indul a választáson

BIDEN, Joe Durham, 2020. október 19.
Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje, volt alelnök kampánygyűlésen beszél az észak-karolinai Durham egyik középiskolájában 2020. október 18-án.
MTI/AP/Carolyn Kaster
Durham, 2020. október 19. Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje, volt alelnök kampánygyűlésen beszél az észak-karolinai Durham egyik középiskolájában 2020. október 18-án. MTI/AP/Carolyn Kaster
Vágólapra másolva!
A Demokrata Párt elnökjelöltje immáron sokadik alkalommal bizonyította, hogy nincs szellemi képességeinek teljes birtokában - írta a Ripost.
Vágólapra másolva!

Joe Biden, a 77 éves demokrata párti elnökjelölt vasárnap részt vett egy internetes videokonferencián.

Biden az egyik monológja közepén elfelejtette Donald J. Trump amerikai elnök nevét, és két alkalommal is csak úgy hivatkozott rá, mint „George"

- írta a Fox News.

Biden az egyik monológja közepén elfelejtette Donald J. Trump amerikai elnök nevét, és két alkalommal is csak úgy hivatkozott rá, mint „George" Forrás: MTI/AP/Carolyn Kaster

„Hosszú, hosszú ideje ez a legfontosabb következményekkel járó választás. Nem azért mert én is indulok, hanem azért, aki ellen indulok. Véleményem szerint az ország jövője ott van a szavazólapon. Még négy év George-dzsal, ah, George ... és egy teljesen más világba kerülünk, ha Trumpot újraválasztják" – mondta.

Biden kampánya azzal védi a jelöltet, hogy az interjú készítőjére, George Lopezre gondolt Biden, ez viszont furcsa védekezés, hiszen "még négy évről" beszélt George-dzsal. A republikánus véleményvezérek, illetve Trump kampánystábja szerint

Biden valószínűleg George W. Bush korábbi amerikai elnökre, esetleg a két éve elhunyt édesapjára, George H. W. Bushra gondolhatott.

Donald Trump a Twitter-oldalán reagált a kihívója végtelenül kellemetlen memóriazavarára. „Joe Biden tegnap George-nak hívott. Már a nevemre sem emlékszik. Kapott egy kis segítséget a műsorvezetőtől, hogy végig tudja csinálni az interjút" - fogalmazott az elnök.

Biden egyébként már számtalan alkalommal bizonyította, hogy az időskori szellemi leépülés tünetei már előrehaladott formában jelentkeznek nála. A Demokrata Párt előválasztásai során többször is kellemetlen helyzetbe hozta magát, amikor kihagyott a memóriája és nem tudta értelmes szöveggé formálni a gondolatait. Többek között az is előfordult vele, hogy

nem jutott eszébe, kinek volt az alelnöke, többször nem tudta, hogy épp melyik államban kampányol, nem tudta a kínai elnök nevét, és egy alkalommal kijelentette, hogy ő egy szenátusi mandátum megszerzéséért kampányol.

A 77 éves politikus ráadásul a számadatokkal is hadilábon áll. Tavaly szeptemberben például egy munkaügyi konferencián kijelentette, hogy 720 millió (!) amerikai nő térhetne vissza a munkaerőpiacra, ha az általa javasolt családi pótlék-rendszert alkalmaznák az országban. Hasonlóan kínos eset volt az is, amikor a Demokrata Párt egyik februári elnökjelölti vitáján kijelentette, hogy 2007 óta több mint 150 millió amerikai állampolgár vesztette életét lőfegyverek okozta sérülésekben.

A Videán folytatódott a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián John McCain-díjat nyert Mártonffy Balázsnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusának sorozata az amerikai elnökválasztásról. A kutató az Egyesült Államok fővárosának rangos egyeteme, a washingtoni American University nemzetközi közszolgálati karán szerzett PhD-fokozatot 2019-ben. Íme, a hatodik videó.