Napok óta tüntetnek a járványügyi korlátozások ellen különböző csoportosulások Barcelonában. Péntek este azonban eldurvult a helyzet, és a nyilvános helyek tulajdonosaiból álló szervezetek szélsőségesei rátámadtak a katalán kormány épületét védő rendőrökre. A tüntetőknek főleg azzal volt problémájuk, hogy szigorú korlátozó intézkedéseket vezetett be a spanyol kormány, amelyek jelen állás szerint május 9-ig érvényben maradhatnak. A megmozdulások egyébként nem voltak törvényesek, mert 6 főnél több személy egy adott helyen nem gyülekezhet az utcán. Az ilyen tüntetések a járvány kezelése érdekében létfontosságú zárlatok ellen és a vírustagadók jelentik a legnagyobb problémát a védekezésben.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök által vezetett baloldali kormánykoalíció október 25-én (vasárnap) aznap esti hatállyal 15 napra veszélyhelyzetet hirdetett ki, a döntés értelmében a tartományok között nem lehet utazni, kivéve, ha munkába akarnak eljutni az emberek, illetve az ország 17 régiója közül 16-ban (egy kivétel van, a Kanári-szigetek) szigorú éjszakai korlátozásokat vezetett be, amelynek értelmében a lakhelyet ugyan el lehet hagyni, de este 22 és hajnali 6 óra között a bárok, éttermek, edzőtermek, illetve más nyilvános helyek nem nyithatnak ki.

Pedro SánchezForrás: MTI/EPA/EFE/J. J. Guillen

A 16 tartomány ezt a rendelkezést annyiban módosítathatja, hogy 1 órával később vagy hamarabb engedélyezheti a nyitást. Gyülekezési korlátozást is bevezettek, 6 főnél többen nem tartózkodhatnak egy társaságban az utcán. Hétfőn arra kérte a kormány a parlamentet, hogy hosszabbítsa meg a veszélyhelyzetet május 9-ig, hiszen a törvények értelmében a kormány 15 napnál tovább nem rendelhet el a parlament jóváhagyása nélkül ilyen intézkedést. A madridi parlament ezt csütörtökön jóvá is hagyta, ami azt jelenti, hogy valamennyi korlátozó intézkedés május 9-ig érvényben lesz. 

Miért volt szükség a szigorú korlátozásokra?

Röviden azért, mert Spanyolországban, jelentős részben a baloldali kormány elhibázott járványügyi intézkedései miatt drámai a helyzet.

Megemlékezés a koronavírus szövődményeiben meghaltakról Madridban, 2020 júniusábanForrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Pénteki adatok alapján 1 millió főre vetítve AZ EURÓPAI UNIÓ SZINTJÉN A MÁSODIK, A VILÁGON PEDIG AZ ÖTÖDIK LEGTÖBBEN HALTAK MEG A KORONAVÍRUS SZÖVŐDMÉNYEIBEN,  szám szerint 767-en. Ennél rosszabb halálozási arányt az unión belül csak Belgium produkál. AZ 1 MILLIÓ FŐRE JUTÓ FERTŐZÉSEK TEKINTETÉBEN A NEGYEDIK SPANYOLORSZÁG AZ EU-BAN,  csak Belgium, Csehország és Luxemburg előzik meg. Ez szám szerint 27 042 embert jelent. 
AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK ÉS A GYÓGYULTAK SZÁMÁRÓL MÉG MINDIG NEM ÁLLNAK RENDELKEZÉSÜNKRE STATISZTIKÁK, MERT EZEK NYILVÁNOSSÁGRA HOZATALÁT A BALOLDALI KORMÁNY FOLYAMATOSAN MEGTAGADJA. A fertőzöttek összlétszáma 1 264 517, a halottaké 35 878. Csütörtökön 25 595 új fertőzést és 239 halálesetet jelentettek. AZ ÚJONNAN REGISZTRÁLT FERTŐZÖTTEK SZÁMA EZZEL NEGATÍV REKORDOT DÖNTÖTT,  csütörtökön ez a szám – szintén negatív rekord született – 23 580 volt.

Ráadásképpen csütörtökön kiderült, hogy a koronavírus új mutációja terjed Európában, ami Spanyolországból indult el még a nyáron. A tudósok szerint a 20A.EU1 nevű mutáció miatt robbant be a járvány második hulláma Európában.

A járvány és a tilalom dacára tüntetnek Barcelonában a korlátozó intézkedések ellen

A katalán fővárosban a központi kormányzati szigorítások ellen még hétfőn este megkezdődtek a tüntetések - közölte a Catalan News nevű helyi hírportál. A megmozdulásokat a radikális baloldali, függetlenségpárti Candidatura d'Unitat Popular (CUP) nevű párt kezdeményezte,  az ő szimpatizánsaik mellett utcára vonultak az éttermek, bárok és edzőtermek tulajdonosai is. Hétfőn és kedden még békések voltak a tiltakozások, szerdára azonban már eldurvultak, ami részben annak tudható be, hogy csatlakoztak a tüntetőkhöz más szélsőséges csoportosulások. Szerdán először a katalán regionális parlament előtti téren, a Parc de la Ciutadellán demonstráltak, majd átvonultak a Sant Jaume térre, ahol a regionális katalán kormány épülete található, ott a jelenlévő rendőröket tűzijátékokkal, Molotov-koktélokkal és kövekkel dobálták meg.

Csütörtökön is hasonló jellegű események zajlottak le.

Sokakról hiányzott a maszk vagy az álluk alá volt csúsztatva - a képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/Hans Lucas/Adria Salido Zarco

A helyzet igazán péntek estére durvult el, amikor  legalább 1500 radikális baloldali, függetlenségpárti és vírustagadó vonult a regionális kormány épülete előtti térre. 

A szélsőségesek egy része levetette a maszkját, és azt üvöltötte, hogy „ez egy átverés", illetve „oldják fel a korlátozásokat". 

Sokan egyébként nem igazi maszkot, hanem símaszkot vagy arcot eltakaró maszkot viseltek, hogy a rendőrök ne tudják őket azonosítani.

A tüntetők a Molotov-koktélokkal, petárdákkal, kövekkel és egy közeli építkezésről elemelt téglákkal dobálták meg a rendőrsorfalat,  egy adott ponton áttörték a térre emelt kordonokat, de a kormány épületébe nem sikerült bejutniuk. 

Barcelona, 2020. október 30. - a képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/Josep Lago

Többen szemeteskukákat is felgyújtottak.

Barcelona, 2020. október 30. - a képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/Hans Lucas/Adria Salido Zarco

Az épületet védő rendőrökre viszont rátámadtak, akik válaszul könnygázt és gumibotokat, majd miután ezek nem bizonyult elég hatékonynak, gumilövedéket vetettek be.

Több randalírozó boltokba tört be, kifosztva azokat.

A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/Hans Lucas/Adria Salido Zarco

A megmozdulásokon jelen volt a Joves Nous Catalans nevű, LMBTQ-migránsokat tömörítő szervezet, amelynek legfőbb célja egy független Katalán Köztársaság megtemetése, ennek érdekében pedig rendre rácsatlakoznak a különböző jellegű demonstrációkra.

A katalán rendőrség jelentése szerint a helyszínen 12 rájuk támadó embert vettek őrizetbe, a többieknek sikerült elmenekülniük. Közülük 2 kiskorú. Eddig egy súlyos sérültről érkeztek hírek, egy rendőrről van szó, akinek a fejét több kő is eltalálta.  Őt jelenleg kórházban ápolják. Összesen 20 rendőr és 7 tüntető szenvedett kisebb sérüléseket. A barcelonai tüntetés egyébként nem volt törvényes, mivel – ahogy már említettük – 6 főnél több személy nem csoportosulhat az utcán, így erre hivatkozva a rendőrség azt nem engedélyezte, bár nem is oszlatta fel, inkább az atrocitások megelőzésére törekedett, több-kevesebb sikerrel.