A világon először Oroszországban kezdik meg a tömeges koronavírus elleni oltást. A kormány reméli, hogy így meg tudják állítani a második hullámot - írja a dw.com.

Oroszországban szombaton kezdték el forgalmazni a koronavírus elleni vakcinát. Az oltási program központja Moszkva, ahol az emberek részt vehetnek a tömeges oltásban.

Az orosz gyártású Szputnyik V vakcinát 70 moszkvai klinikának szállítják ki. Először az orvosok, és az egészségügyi dolgozók, illetve a tanárok, és szociális dolgozók részére biztosítják az oltást, mivel az orosz kormány szerint ők vannak a legjobban kitéve a fertőzésnek.

A Covid-19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcina egy moszkvai kórházban 2020. december 5-én.Forrás: MTI/AP/Pavel Golovkin

A vakcinát kapók életkorát 60 évre korlátozták, illetve kizárták a terhes nőket és a légzőszervi betegségben szenvedőket is.

Az első öt órában 5000 ember regisztrált - tudatta Szergej Sobjanin, Moszkva polgármestere.

Oroszországban orvosok és tanárok ezrei jelentkeztek a mai napon kezdődött tömeges beoltásra.Forrás: MTI/AP/Pavel Golovkin

Moszkva Oroszország leginkább fertőzött része, az új esetek száma egy nap alatt 7993 volt most. Szeptemberben átlagosan 700 beteget regisztráltak egy nap.

A második hullám ellenére az orosz kormány nem vezetett be szigorú korlátozásokat. Az éttermek is nyitva lehetnek, és csak este tizenegy után lép érvénybe a kijárási tilalom.