Sokkal rosszabb a járványhelyzet, mint az első hullám idején Svájcban

koronavírus, svájc
Bellinzona, 2020. október 27. Védőmaszkos járókelők a svájci Ticino (Tessin) kantonban fekvő Bellinzonában 2020. október 27-én. A koronavírus-járvány miatt a kanton vezetése elrendelte a védőmaszk viselését a szabadban, a közterületeken is, ha az emberek között nem biztosítható a biztonságosnak tekintett másfél méteres távolság. MTI/EPA/Keystone/Alessandro Crinari
Vágólapra másolva!
Svájcban sokkal rosszabb a járványhelyzet, mint az első hullám idején - figyelmeztetett pénteken Simonetta Sommaruga elnök.
Vágólapra másolva!

Az alpesi ország kevés fertőzöttel, karantén nélkül vészelte át a koronavírus-járvány első hullámát, a második hullámban azonban több mint százan halnak meg naponta a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta fertőzés következtében.

- hívta fel a figyelmet Simonetta Sommaruga, amikor ismertette a meghozott korlátozó intézkedéseket, amelyek jóval enyhébbek, mint amilyeneket több európai országban elfogadtak.

- mondta az államfő.

A fertőzöttségi ráta az egyik legmagasabb Európában, miközben soha nem volt ilyen rossz az egészségügyi helyzet.

Védőmaszkos járókelők a svájci Ticino (Tessin) kantonban fekvő Bellinzonában 2020. október 27-én. Forrás: MTI/EPA/Keystone/Alessandro Crinari

Naponta mintegy ötezer új beteget jelentenek, míg az első hullámban csak néhány százan fertőződtek meg, az elvégzett tesztek között a pozitív esetek aránya nagyon magas.

A kormány pénteken elfogadott korlátozó intézkedései értelmében

az éttermek és bárok december 12. és január 22. között csak este hét óráig tarthatnak nyitva.

A kedvezőbb járványügyi helyzetben lévő kantonokban - így jelenleg a francia svájci kantonokban - a nyitva tartás 23 óráig meghosszabbítható - közölte újságírók előtt Alain Berset egészségügy-miniszter.
Az üzletek, a piacok, a múzeumok és könyvtárak, valamint a sportlétesítmények is kötelesek este héttől zárva tartani. Az istentiszteletek kivételével tilos a gyülekezés, a sport- és kulturális rendezvényeken egyszerre öt fő vehet részt.A kormány nem szigorított a magánrendezvényekre vonatkozó korlátozásokon, így továbbra is tíz ember - közöttük gyermekek - vehetnek részt a családi rendezvényeken.

A síközpontokat nem zárják be, de Alain Berset pénteki sajtótájékoztatóján felszólította a külföldieket, hogy ne utazzanak síelni Svájcba.

Svájcban a járvány kezdete óta 368 695 igazolt fertőzöttet jelentettek, a halálesetek száma 5824, ebből az elmúlt héten 28 580-an fertőződtek meg és 643-an haltak meg a a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.