Ismét szeparatista zónát alakított ki az amerikai radikális baloldal, ezúttal Portlandben

Red House  portland Protesters Set Up A Barricade In Portland To Prevent Eviction GettyImageRank1 Fencing Block WOOD HORIZONTAL USA  ENTRANCE Color Image Link - Chain Part Photography Red House Politics and Government Tiered
PORTLAND, OR - DECEMBER 09: Layers of chainlink fence and wood block the North entry to the Red House on Mississippi Street on December 9, 2020 in Portland, Oregon. Police and protesters clashed during an attempted eviction Tuesday morning, leading protesters to establish a barricade around the Red House. Nathan Howard/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Sajtóbeszámolók szerint két radikális baloldali szervezet, a Black Lives Matter (BLM) és az Antifa Portlandben, a seattle-i, júniusban létező Capitol Hill Autonomous Zone (CHAZ)/Capitol Hill Organized Protest (CHOP) mintájára „kikiáltott" egy anarchista-szeparatista zónát, amelynek területe folyamatosan bővül. A rendőrök velük szemben már két alkalommal is felléptek, nem sok sikerrel. Minden egy illegális lakásfoglalással kezdődött.
Vágólapra másolva!

A Post Millennial és a New York Post információi alapján a radikális baloldali aktivisták – köztük a Kinney család – már hónapok óta elfoglalták az Oregon állambeli Portland északi részén, a Mississippi sugárút egyik, „vörös házként" emlegetett épületét és a közvetlen környékét, de eddig a hétig zavartalanul tartózkodhattak ott.

Kedd hajnalban – egy bírósági végzésnek eleget téve – a helyi rendőrség megpróbálta visszafoglalni a „vörös házat" az illegális házfoglalóktól, a lakók azonban ellenálltak.

A rendőrség letartóztatott egy erőszakos radikális baloldali aktivistát, akinek lőfegyvere volt. A többiek – a Kinney család tagjaival együtt – viszont elmenekültek, és a különböző közösségi oldalakon

az épülethez hívták a portlandi radikális baloldali szimpatizánsokat, akik szerdán közösen „visszafoglalták" a rendőrség által lezárt, de őrizetlenül hagyott „vörös házat".

Még aznap kikiáltották a júniusban, Seattle-ben létező Capitol Hill Autonomous Zone (CHAZ)/Capitol Hill Organized Protest (CHOP) mintájára

a saját anarchista-szeparatista zónájukat, amit rendőrmentesnek nyilvánítottak.

A nagyjából 100 radikális baloldali aktivista barikádokat emelt a „vörös ház" és más, környékbeli, de üresen álló épületek elé, illetve az utcára is.

A Mississippi utcában emelt barikádok Forrás: AFP/2020 Getty Images/Nathan Howard

A rendőrökkel összecsapott a radikális baloldal,

a hatóságoknak – ideiglenesen – sikerült ugyan megtisztítaniuk a környéket a szélsőségesektől, de a „vörös házat" nem tudták visszafoglalni.

A randalírozók közül 13 személyt tartóztattak le, akiknek lőfegyverük volt.

Portland rendőrfőnöke, Chuck Lovell először kedden, majd szerdán is felszólította a házfoglalókat, hogy hagyják el az épületet, eredménytelenül.

A város demokrata polgármestere, Ted Wheeler pedig „minden törvényes eszközt engedélyezett a hatóságoknak az anarchista, szeparatista zóna felszámolására".

Csütörtökre a radikális baloldaliak már 258 ezer dollár adományt gyűjtöttek össze, és hallani sem akarnak a „vörös ház" elhagyásáról.

Egyébként azt a hamis látszatot keltik, mintha csak a Kinney család részére gyűjtenének, akik szintén illegálisan élnek ott.

Két aktivista elégette azt a táblát, amelyre felírták Andy Ngo, a konzervatív Post Millennial újságírójának a nevét.

Időközben kibővült az anarchista-szeparatista zóna, a szélsőségesek több környékbeli épületet is elfoglaltak,

a terület „határán" pedig fegyveres ellenőrzést vezettek be.

Ugyan a Kinney család folyamatosan hangoztatja, hogy nincs hova menniük, a legfrissebb információk szerint alig néhány kilométerre a helyszíntől van még egy ingatlanuk, amely már 1996 óta a birtokukban van. Ennek ellenére már közel 300 ezer dollárt gyűjtöttek a becsapott követőiktől hotelszobákra és eldobható telefonokra.