Bécsi terrortámadás: két embert őrizetbe vettek

Bécs, merénylet, lövöldözés, terror
Bécs, 2020. november 9. A bécsi rendőrség által 2020. november 8-án közreadott, dátum nélküli kép a Bécsben november 2-án elkövetett merényletnél használt automata fegyverről. A támadásban egy albán származású iszlamista férfi egy bécsi zsinagógánál lövöldözött és négy embert megölt, huszonkettőt pedig megsebesített. MTI/EPA/Bécsi rendőrség
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek két embert Bécsben, akiknek feltételezhetően közük volt a november 2-án elkövetett terrortámadáshoz - adta hírül rendőrségi forrásokra hivatkozva a Kronen Zeitung című osztrák napilap vasárnap.
Vágólapra másolva!

A bécsi ügyészség szóvivője megerősítette az értesüléseket. Közlése szerint

a merénylet helyszínén talált fegyveren megtalálták az egyik személy, egy 26 éves afgán gyökerekkel rendelkező osztrák állampolgár DNS-ét.

A bécsi ügyészség kezdeményezte letartóztatását. A másik gyanúsítottról egyelőre nem tudni semmit.

A bécsi rendőrség által közreadott kép a merényletnél használt automata fegyverről. Forrás: MTI/EPA/Bécsi rendőrség/-

A lap úgy tudja, hogy

a Cobra osztrák különleges egység kommandósai pénteken vették őrizetbe mindkét terroristát,

és egy bécsi helyszínen házkutatást is folytattak. Az észak-macedóniai albán családból származó osztrák Kujtim Fejzulai november 2-án négy embert megölt és huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában. A férfit a rendőrök lelőtték, a helyszínen meghalt.

A merénylő robbanóöv-utánzattal, lőfegyverrel és késsel volt felszerelkezve.

Rendőrök egy lövöldözés helyszínén a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében 2020. november 2-án. Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára. A támadó büntetett előéletű volt,

azért került börtönbe, mert Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Ausztria már 15 embert vett őrizetbe a merénylettel kapcsolatban. A német és svájci hatóságok ugyancsak nyomoznak olyan emberek után, akik feltehetően kapcsolatban álltak a merénylővel.