Nem várható, hogy januárban engedélyezi az unió az oxfordi vakcinát

Moderna vakcina
(FILES) In this file photo taken on November 18, 2020 shows a bottle reading "Vaccine Covid-19" next to the Moderna biotech company logo. - US firm Moderna said it would file requests for emergency authorization of its Covid-19 vaccine in the United States and Europe on November 30, 2020, after full results confirmed a high efficacy estimated at 94.1 percent. "We believe that our vaccine will provide a new and powerful tool that may change the course of this pandemic and help prevent severe disease, hospitalizations and death," said the company's CEO Stephane Bancel. (Photo by JOEL SAGET / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
A legrövidebb időn belül állást foglal a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni védőoltásának engedélyezéséről az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) - közölte hétfői közleményében az ügynökség.
Vágólapra másolva!

- tájékoztatott az európai gyógyszerfelügyelet, amelynek székhelye az Egyesült Királyságnak az EU-ból történt kiválása után költözött Londonból Amszterdamba. Az ügynökség szerdán tartja következő ülését.

Engedélyezése esetén a Moderna vakcinája lesz az Európai Unióban engedélyezett második Covid-19 elleni védőoltás.

Az EMA december 21-én engedélyezte az amerikai Pfizer gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech által kifejlesztett vakcinát, amelyet a múlt hét óta alkalmaznak az uniós tagállamokban.

A Moderna hétfőn jelentette be, hogy legalább 600 millió adag védőoltást állít elő 2021-ben, 100 millió adaggal többet, mint amennyit korábban tervezett. A cég jelenleg dolgozik a beruházásokon és a hiteleken, hogy egymilliárd adagra bővítse a kapacitását.

Forrás: AFP/Joel Saget

A Moderna közölte, hogy egy 200 millió adagra vonatkozó szerződés keretében már 18 millió adag vakcinát szállított az Egyesült Államok kormányának. A kanadai kormánnyal 40 millió adag szállításáról kötött szerződést.

Az EMA a múlt héten közölte, hogy bár szerdán Nagy-Britanniában engedélyezték az AstraZeneca brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem készítményét, nem valószínű, hogy januárban megkapja az engedélyt az Európai Unióban.

Míg az Egyesült Államok és Nagy-Britannia sürgősséggel engedélyezte két védőoltás forgalmazását, az EMA-ra nagy nyomás nehezedik az engedélyezési folyamat gyorsítása érdekében, elsősorban Németország részéről.