Magyar házat és tiszteletbeli konzulátust avatott Szijjártó Péter Fiuméban

fiumei avatóünnepség
Vágólapra másolva!
Magyar házat és tiszteletbeli konzulátust avatott pénteken a horvátországi Fiuméban (Rijeka) Szijjártó Péter, aki jelezte: a térségben élő mintegy félezer magyar, az odalátogató nagy számú magyar turista, valamint a magyar gazdaság számára kiemelten fontos kikötő volt az indoka a képviselet újranyitásának.
Vágólapra másolva!

A külgazdasági és külügyminiszter felidézte, hogy a horvát és a magyar nemzet között nagyon hosszú múltra visszatekintő közös örökség, 800 esztendős barátság van, és a kölcsönös tiszteletre alapozva a jövőben tovább kívánják fejleszteni a kapcsolatokat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Horvátország a második legjelentősebb befektetési helye a magyar cégeknek, és

- ismertette Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter sikertörténetnek nevezte, hogy a Fiuméhoz közeli Krk-szigeten az év elején megkezdte működését a cseppfolyós gáz fogadására alkalmas kikötői terminál, ahová magyar megrendelésre érkezett az első szállítmány. Amerikai forrásból 90 millió köbméternek megfelelő mennyiségű cseppfolyósított gáz érkezett, és abban is ez volt az első alkalom, hogy egy nem orosz szereplővel kötött hosszú távú megállapodás alapján vásárolt Magyarország ebből az energiahordozóból - mondta a magyar diplomácia vezetője.

Szijjártó Péter ugyancsak sikeresnek értékelte az egymás nemzeti közösségeihez való viszonyt is, mert miközben a nemzeti kisebbségek kérdése Európában számos esetben konfliktusforrás, addig Magyarországon nagyra becsülik a horvát közösséget, és Horvátországban is nagyra becsülik a magyarokat.

- fogalmazott a miniszter, aki hozzátette:

A horvátországi magyar közösség tagjai közül mintegy ötszázan élnek Fiuméban és környékén, ők most új székházat és olyan központot kaptak, ahol még inkább be tudjuk mutatni identitásunkat és kultúránkat.

A magyar kormány és a Rijekai Egyetem között megkötött megállapodás értelmében szeptembertől Fiuméban széles körben tanítják a magyar nyelvet és a magyar kultúra ismeretét - jelezte a magyar külügyi tárca vezetője.

Magyar házat és tiszteletbeli konzulátust nyitottak meg Fiuméban 2021.01.08-án. Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó a konzulátus újranyitásának másik fontos indokaként említette, hogy a Horvátországba utazó magyar turisták egyik legnépszerűbb célpontja ez a térség,

2019-ben minden harmadik Horvátországba látogató magyar turista, vagyis 200 ezer vendég 900 ezer éjszakát töltött ebben a megyében.

Az ő konzuli ügyeikben helyben és gyorsan tud intézkedni az új képviselet.
Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Fiume a Magyarországhoz földrajzilag legközelebb eső tengeri kijárat, és az exportorientált magyar gazdaság termékeit távoli célpontokra alapvetően tengeren szállítják.

- mondta a miniszter, aki megjegyezte: a koronavírus-járvány ugyan még itt van, és sajnos lassabban szállítják az oltóanyagot az Európai Unióban, mint ahogy azt elvárnánk, és ahogy azt ígérték, de ennek ellenére a diplomáciának, az országok közötti kapcsolatoknak működnie kell. Erre példa az újabb magyar képviselet megnyitása.

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

A Frano Matusic, a horvát Kül- és Európa-ügyi Minisztérium államtitkára, illetve Zoran Vukic, az újonnan kinevezett tiszteletbeli magyar konzul, továbbá Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke és parlamenti képviselője jelenlétében tartott avatáson Szijjártó Péter felidézte azt is, hogy

Magyarország a közelmúltbeli horvátországi földrengés károsultjainak megsegítésére a Mol jóvoltából 50 lakókonténert adott át a leginkább sújtott Petrinján.

"A jövőben is azon leszünk, hogy Horvátországot segítsük ebben a nehéz helyzetben" - fűzte hozzá a magyar külgazdasági és külügyminiszter.