Megijedt Brüsszel, miután lelepleződött a nemzeti érdekek képviselete elleni terv

Vágólapra másolva!
Brüsszel a V4NA nemzetközi hírügynökség leleplező cikkét követően teljesen más szabályozást hozott a nemzeti érdekek képviseletével kapcsolatban. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság hiába próbálta titokban tartani a terveit, az adminisztrációban sem mindenkinek volt elfogadható a tervezet, ezért szivárogtatták ki. A nemzetközi hírügynökség nyomába eredt a hirtelen fordulatnak.
Vágólapra másolva!

Titokban módosította az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) a nemzeti érdekek képviseletét büntető szabályzattervezetét. Ahogy azt a V4NA korábban megírta, a birtokába került az EESC magatartásikódex-tervezete, mely a szankcionálható érdekütközések közé sorolta a nemzeti érdekek képviseletét.

Akkor levélben fordult a hírügynökség a bizottsághoz, hogy miért gondolják úgy, hogy a tagállamok érdeke nem összeegyeztethető az unió érdekével. Pár nappal később a bizottság Twitter-oldalán tette közzé, hogy elfogadta az etikai szabályzatot, melyben már teljesen más szöveg volt a V4NA által is idézett részlet helyén.

Az eredeti dokumentum 8. cikkének harmadik bekezdésének érdekütközés definíciója még úgy szólt, hogy

A megkeresés után nem sokkal közzétett végleges verzió ugyanezen bekezdése már úgy fogalmazza meg, hogy

A V4NA ismét levélben fordult a bizottsághoz, hogy megkérdezze, mi okozta a hirtelen pálfordulást, jogosan feltételezik-e, hogy a bizottság megijedt a nyilvánosságtól és ezért visszakozott.