Folytatódnak a korlátozások a terjedő dél-afrikai koronavírus-mutáció miatt Ausztriában

Ausztria, Bécs, COVID-19, koronavírus
VIENNA, AUSTRIA - DECEMBER 29: People walk past a pharmacy, which offers quick Coronavirus testing, as third partial lockdown imposed due to the pandemic allowing only shops for essential supplies to be open in Vienna, Austria on December 29, 2020. David Visnjic / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a koronavírustesztek elemzése az ausztriai Tirol tartomány határain, ahol szigorításokat vezettek be a koronavírus korábbinál jóval fertőzőbb dél-afrikai variánsának elterjedése miatt. 
Vágólapra másolva!

Kelet-Tirolt leszámítva a tartomány határain rendőrök és katonák ellenőrzik a teszteredményeket, ugyanis csak negatív teszt felmutatásával lehet elhagyni a tartomány területét. Mintegy 1200 rendőrt és 1000 katonát mozgósítanak erre a célra. Aki nem tud felmutatni teszteredményt, az 1450 euróig (517 ezer forint) terjedő pénzbírságra számíthat.

A koronavírus B.1.351 jelzésű dél-afrikai mutációjának megfékezése érdekében bevezetett

intézkedés hatálya egyelőre tíz nap.

A kiutazáshoz két napnál nem régebbi teszteredményre van szükség, amely követelmény alól kivételt képeznek a 10 évesnél fiatalabb gyerekek, illetve a tartományon átutazók. A szigorítás nem vonatkozik a tartomány földrajzilag elkülönülő keleti részére, valamint a csak Németország felől megközelíthető Jungholz és Hinterriss településekre.

Megkezdődött a teszteredmények ellenőrzése az ausztriai Tirol határain (Képünk illusztréció) Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/David Visnjic

Németország egyébként csütörtökön jelentette be, hogy beutazási korlátozásokat vezet be a Csehországból és az ausztriai Tirol tartományból belépésre jelentkezőkre.

Sebastian Kurz osztrák kancellár az osztrák intézkedés keddi bejelentésekor hangsúlyozta, hogy az Európai Unió területén

Tirol a dél-afrikai variáns eddig ismert legnagyobb járványgóca.

Már több mint 300 esetben mutatták ki a koronavírus mutációját.

Ausztriában eddig 429 139 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, akik közül 8138-an meghaltak a kórban. A gyógyultak száma 407 155 fő.